Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Elocom
Autor Wiadomość
daro 

Wysłany: Pon Paź 31, 2011 10:48 pm   

Ja tam mam w sobie tyle choróbsk, że mój lekarz wie, że na wizytę do jednego czekam 6 miesięcy, także pisze co mu mówię, poza tym widać przecież co mam, np. po moich "pięknych" dłoniach ;)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Paź 31, 2011 10:55 pm   

To widocznie są jakieś zarządzenia regionalne. Leki ogólnie wypisuje mi rodzinny, ale takie skierowania od specjalistów mnie leczących mu dostarczyłam, chociaż nadal jestem pod ich opieką. Zmieniły się nawet u mnie przepisy odnośnie wypisywania pasków na badanie cukru. dotychczas skolka ugodna, teraz opakowanie raz na pół roku. A jak pisałam już dermatologa mam dostępnego, i to nawet bardzo. Także mi tam obojętne, kto mi te recepty wypisuje. Niemnie taka u mnie obowiązuje zasada.

Aleks07 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 11:39 am   

kiedyś miałam placki czerwone złuszczające się w pachwinach pod pachami i na szyi jak zniknęło na szyi i w pachwinach pojawiło się na głowie,
do tego lata miałam jeszcze na obu przedramieniach plamy ale przez słońce zniknęły i została taka mała zaraz za nadgarstkiem której właściwie juz nie widać ale skórą mam w tym miejscu odbarwioną
no i z jednej pachy mi zniknęło latem ale za to drugą mam w całości zajętą i jeszcze mam na stopach małe placki a głowa to juz praktycznie cała i nieraz mnie tak szyja swędzi tam gdzie to kiedyś miałam że boje się żeby nie wróciło z powrotem w to miejsce

lekarka prowadząca powiedziała mi tylko że to jest ł. odwrócona i jak sie teraz okazuje pakowała we mnie same prawie sterydy ale moja wiedza była bardzo mała na temat leków
wiem że nie wszystko na raz i pomału sobie z tym poradzę a odkąd jestem na forum to naprawde jakoś tak lżej mi jest że nie jestem sama :grin:
dziś sprawdzę ta papkę z drożdży zobaczymy co to bedzie,
dzięki za rady pozdrawiam :wink:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 1:13 pm   

aleks papka z drozdzy i oklady z zielonej herbaty naprawde dzialaja :)
i oczywiscie ze nie jestes sama :)

szater 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 3:55 pm   

Aleks i znowu nietypowa łuszczyca...nie tak latwa w leczeniu jak pozostale.Luszczyca odwrocona to wlasnie luszczyca faldow skornych w tej luszczycy te własnie fałdy skorne ulegaja wtornej infekcji bakteryjnej,dlatego czasem potrzeba leczyc ę odmiane nie tylko kortkosterydami o łagodnym lub silniejszym dzialaniu ale tez wlaczyc miejscowe leki p/grzybiczne czy przeciwbakteryjne(ja stosowałam kiedys Citrotravel -mozna i wewnetrznie-czyli pic i zewnetrznie -do wody do obmywania)Czy takie cos ci zaproponowano?Dobrze sie tez sprawdza Protopick lub Elidel-pamietaj ze w faldach stosujemy zawsze kremy! nie masci.Kiedys pod piersiami tez obmywalam sobie nadmanganianem potasu.
Przy tego typu łuszczycach niestety leczenie nie jest ani proste ani latwe i co najwazniejsze ...nie zawsze mozna zastosowac to co stosuje sie do łuszczycy zwyklej
Staraj sie nosic ubrania z naturalnego tworzywa i....dezodoranty to raczej te z apteki.Nie mam luszczycy odwroconej ale z tego co wiem łuska raczej sie nie pojawia w faldach skornych :hmm:

Aleks07 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 5:24 pm   

jedyny krem jaki miałam to alantan a tak to zazwyczaj chyba maści z tego co kojarzę
p. doktor zakazała jedzenia niektórych rzeczy i staram sie je ograniczać :razz: ale teraz mam umówioną wizytę do innej więc może tym razem trafie na kompetentnego lekarza

dezodorant stosuje taki z aloesu praktycznie bezzapachowy ale przynajmniej niweluje inne zapachy;p a powiem Ci że pod pachą konkretnie na zgięciu to jest mało łuski jednak plama wychodzi trochę poza jej obręb i teraz nawet mi doszła już do ramiączek tak że plamę dosyć widać nawet przy opuszczonej ręce i tam jest łuska czasem takie płaty jak paznokieć a czasem sie sypie jak mąka i nie moge przyuważyć od czego to zależy

przez jakiś czas jak miałam ok 3-5lat leczono mnie na grzybice i to było straszne kilka lat potem tez dostałam jakies przeciwgrzybicze i po tym to piekło, paliło, bolało swędziało wiec p. dr powiedziała że nie bedzie u mnie ich stosować i od tej pory były różne maści robione i gotowe

daro 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 5:35 pm   

Alantan maść to typowa na odparzenia i rany, nie wiem czy kiedyś próbowałaś kremu bephanten - ma działanie przeciwzapalne, łagodzące, dobrze nawilża i odbudowuje naskórek.
Jest jeszcze coś takiego jak bephanten lioton - to już przy nadmiernej suchości skóry, a przy stanach zapalnych krem bephanten.
Ogólnie bephanten są b. łagodne kremy, także nie kosztują majątku a mogą przynieść ulgę

kasiak 
****:)

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 8:52 pm   

Bephanten krem na odparzenia albo pieluszkowe zapalenie skory u dzieci i niemowląt. Mozna tez stosowac krem sudokrem działa przeciwbakteryjnie i podobno łagodzi podrażnioną skórę.

daro 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:02 pm   

Sudocream dla mnie jest zbyt tępy, mam go bo czasami dziecko nim smaruję, z tego co mi wiadomo to nawet na dzieciach nie można go używać zbyt często, bynajmniej nie tygodniami. I on taki się robi (bynajmniej na dziecku w miejscach odparzenia) tak się dziwnie zbija i wałkuje, bynajmniej u dziewczynki w stanach zapalnych.
Mi osobiście nie pomógł, ale komuś może, ja przerabiałem wszystkie kosmetyki dziecięce te na odarzenia :)

kasiak 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:09 pm   

mi ostatnio pomaga krem z zawartością 30% mocznika.

daro 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:10 pm   

Tu wstawię zdjęcie mojej plamki pod pachą, zdjęcie z lampą nie wyszło ale coś widać :) Drażniące miejsce, no ale cóż jak już sobie i tu przyszła to pewnie i kiedyś pójdzie ;)

5555.jpg
Plik ściągnięto 13633 raz(y) 44.03 KB

Pawel 
Administrator

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:23 pm   

Lepiej robić zdjęcia w świetle dziennym bez lampy bo jak robisz w sztucznym to trzeba ustawić balans bieli inaczej kolory bedą takie pomaranczowe.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:24 pm   

ciagle tlumacze zeby takie fotki robic przy swietle naturalnym ;)

kasiak 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:28 pm   

zdjęcie troszke kiepskie ale cos tam widać. musisz nawilżać a może zwykły linomag.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:30 pm   

masc nagietkowa lepsza bo tu chyba trzeba nie tylko nawilzac ale i natluszczac - albo masc nagietkowa na zmiane z zelem zywokostowym

Odpowiedz do tematu