Wiek: 43 Dołączyła: 24 Mar 2011 Posty: 16 Skąd: Nowa Ruda
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 8:48 am
Oczywiście maszynka do gotowania na parze świetna sprawa,i bardzo lubie,,ale od czasu do czasu np.raz w tygodniu dla odmiany ;') reszta tygodnia tradycyjnie ;D ale przygotować obiadek na tym dla 3 -4 osób byłoby trudno,,chyba że na raty a co do ala krokiecików jadam i też polecam tanio smacznie jak u mamy heheheh, każda kombinacja jest świetna ale zawsze w komplecie z barszczykiem
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 6:30 pm
Ale mi apetytu narobiłaś tymi krokietami
Poza tym nie wiem czy kiedyś jadłaś je z jajkiem, ale nie pamiętam co tam jeszcze było w środku ale kiedyś moja żona takie zrobiła, jajko napewno było, ale napewno coś jeszcze ale co to nie pamietam
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 7:31 pm
to sie dowiedz i wymienimy sie doswiadczeniami....teraz zima idzie dobrze jest jesc rozgrzewajace jedzenie...a barszczyk to w szczególnosci....jestem teraz na etapie gotowania soczewicy....dzis szykuje własnie zupe z soczewicy...tak jak grochówke tylko dodaje soczewice....
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 8:37 pm
Nie będę tu już pisać o cieście, bo to wiadomo jak, tak jak na naleśniki i później farsz i bulka tarta.
A farsz to:
1. Jajka ugotowane i pokrojone w drobną kosteczkę
2. Szczypiorek
3. Cebula drobno pokrojona i podsmażona
4. Pieczarki drobno pokrojone i podsmażone
5. Doprawić solą, pieprzem i dodać troszkę majonezu, ale nie dużo poprostu żeby nie były suche, tzn. farsz suchy.
No i obiadek gotowy naprawdę dobre, dużo się nie zje bo same jajka zapychają
A ja mam fajny przepis na pierś kurzą w cytrynie.
Czas przygotowania max 30 minut
Składniki:
- Pierś kurza w ilości jakiej kto chce
- Cytryna ( w zależności od ilości od 1 do x, ja na dwie średniej wielkości piersi daję 1 cytrynę)
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek, lub olej
- mąka
1. Kroimi pierś jak najcieniej się da, tak, żeby powstały takie małe cieniutkie kotleciki.
2. Wyciskamy sok z cytryny (im więcej piersi tym więcej cytryny)
3. Obtaczamy pierś w mące. NIE SOLIMY
4. Smażymy na oliwie lub oleju na biało (jak ktoś lubi to może zrumienić), odkładając już usmażone na talerzyk. NIE SOLIMY
5. Teraz odrobinę solimy i pieprzymy (jak ktoś lubi - ja nie solę i nie pieprzę) i wkładamy wszystko na patelnię do tego tłuszczyku z mąką co został po smażeniu.
6. Dolewamy sok z cytryny do wszystkiego i dusimy 2 minuty na malutkim ogniu. Najlepiej jakby wszystkie piersi było polane sokiem.
Smacznego!
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
Mięso rozbić tłuczkiem .
Osolić , popieprzyć, posmarować z jednej strony dość obficie musztardą.
Następnie na każdą porcję mięska ,wkładać pokrojone paski boczku i ogórka , pokrojoną w pióra cebulę.
Mięso z dodatkami ,zwinąć w roladkę, jeżeli się rozpada to związać nitką i włożyć na rozgrzany tłuszcz na patelnię.
Obsmażyć z każdej strony, podlewając wodą, następnie dusić pod przykryciem ,aż roladki zmiękną.
Przed podaniem - ściągnąć nitkę !
a jak łapki mnie przestana tak "cholernie" piec to moze jeszcze machne kluski slaskie do tych roladek
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Łatwe ciasto? ja tylko takie
Ciasto z owocami
4 jajka
1 szkl cukru
3 szkl mąki
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i dalej ubijać, stopnowo dodawać żółtka i mieszać łyżką. dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodając na przemian mleko i olej.
wyłożyć ciasto na blaszkę ułożyć owoce dowolne mogą być z kompotu,posypać krusznką
Kruszanka
2 cm margaryny
3 łyżki cukru
3-4 łyżki maki
cukier waniliowy
wszystko wymieszać żeby powstała sypka kruszanka
posypać ciasto
Pieć w 35 min w tek 180*
Czas wykonania 15 min
Smacznego
_________________ Nie zaczynaj dzisiejszego dnia od rozpamiętywania wczorajszych zmartwień!
— Phil Bosmans
Słoneczne Promyki Przyjaźni
No i super ja takie piekę, pomyślę że coś by sie przydało do kawy na popołudniu i wyciągam co mam i piekę. Jeszcze mam pyszny jabłecznik ale to później.
_________________ Nie zaczynaj dzisiejszego dnia od rozpamiętywania wczorajszych zmartwień!
— Phil Bosmans
Słoneczne Promyki Przyjaźni
A propos ciasta. Znajoma robi fajne ciastka bez pieczenia ( bo nie ma piekarnika :/) na herbatnikach. Ostatnio wyczaiła jakieś ciastko z serem twarogowym ( takim w kubełku z biedronki jak do sernika). Wyszło tak niesamowicie smaczne, że zniknęło w ciągu 30 minut, żeby nie skłamać. Jak wydybię od niej przepis to podam.
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum