Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łojotokowe zapalenie skóry
Autor Wiadomość
kathylapoz 

Wysłany: Wto Paź 30, 2007 8:47 pm   Łojotokowe zapalenie skóry

Witam!
Chciałam znaleźć coś na forum o łojotokowym zapaleniu skóry, ale jestem nowicjuszem i nie poruszam się tu tak sprawnie, jak użytkownicy z większym stażem. Poza tym wyszukiwarka pokazuje, że wystąpił błąd. Jeśli ktoś zna linki do podobnych tematów, to poproszę o wklejenie tu kilku.

Piszę tutaj, bo wiem, że znajdę tu ludzi, którzy znają się nieco na sprawach związanych z chorobami skórnymi. Mój miły jest biedroneczką i wiem, co to oznacza, jak to wygląda itd. Ale nie o tym chciałam pisać. Wyskoczyła mi jedna plamka przy oku, powiedzmy, że jest wielkości dwuzłotówki, może mniejsza. Na początku myślałam, że to od porannego wycierania oczu, jednak okazało się, że skóra w tym miejscu jest chora. Poszłam do dermatologa. Pani doktor stwierdziła, że prawdopodobnie jest to łojotokowe zapalenie skóry i przepisała mi Advantan emulsja 0.1% (1 mg/g) (Methylprednisoloni aceponas). Stosuję to od około czterech tygodni po dwa razy dziennie, cienką warstwę na skórę. No i nie schodzi, nie zmniejsza się. A wygląda tak: mała plamka, lekko zaczerwieniona z malutkimi krosteczkami. Nie swędzi, nie piecze, nie boli. Wiem, że to jest pryszcz w porównaniu z Waszymi problemami, ale tą drogą chciałam się dowiedzieć paru rzeczy.
1) Czy takie schorzenie rzeczywiście długo się leczy?
2) Czy da się je wyleczyć? Czy tylko zaleczyć?
3) Czy jest zaraźliwe?
4) Czy mogę je przenieść w inne miejsca? (nie drapię!!)
5) Skąd to się bierze? (pani doktor uznała to za tajemnicę, a ja zapomniałam się zapytać) Co sprawia, że to wyłazi? Czy znane są przyczyny?
Za odpowiedzi będę bardzo wdzięczna

Pozdrawiam!

www.kathylapoz.blog.onet.pl
www.katarzyna-rynkiewicz.blog.onet.pl

EWaa

Wysłany: Sro Paź 31, 2007 11:02 am   

wpisz w google "lojotokowe zapalenie skory" i powinny sie pojawic strony na ten temat

Odpowiedz do tematu