Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy luszczyca jest dziedziczna ?
Autor Wiadomość
kropek

Wysłany: Pon Sty 07, 2008 10:31 pm   Czy luszczyca jest dziedziczna ?

Witam Wszystkich !

Mam 15 lat , moj ojciec jest chory na luszczyce . Mam pytanie czy luszcyca jest dziedziczna ? Czy moglem " dostac " geny [ ? ] odpowiadajace za ta chorobe ? Na lewej rece wyskoczyla mi mala plamka , grodka podobna do takich jakie wystepuja podczas choroby , czy jest to luszczyca ? Jest ona wielkosci wiekszej " kropki "

Czekam na Wasze odpowiedzi .

Pozdrawiam

Lukasz

anoil87 
ruda

Wysłany: Wto Sty 08, 2008 12:42 am   

no akurat to jedno wiadomo o łuszczycy napewno, że niestety JEST DZIEDZICZNA ..... :roll:
nie znamy konkretnego powodu jej pojawienia sie ale niestety geny dziedziczymy po przodkach. Nie miej jednak od razu negatywnego nastawienia, bo wcale u ciebie nie musi sie ona ujawnic. :!:
Np. u mnie w rodzinie jest tak : moja mama jest chora po mojej babci a oprócz niej tylko jeden z jej braci (rodzeństwa było 10 osób).... ja jestem jednym z czworga dzieci i mam tylko ja.

tak że apeluje o uczy do góry.... :!: :grin:

co do sprawdzenia plamki to proponuje dermatologa, tak na wszelki wypadek

buziole :wink:

EWaa

Wysłany: Wto Sty 08, 2008 9:50 am   

Jesli to tylko jedna plamka, to jeszcze nic takiego sie nie stalo, możliwe , ze tylko na tej plamce sie zakończy .....niestety łuszczyca jest dziedziczna i nie u kazdego wywołuje ja to samo , u jednego moze to być stres zwiazany z nauka , strachem itp. , a u innego stan zapalny np. z chorego zęba , dlatego tak wazne jest jest aby nawet o zeby dbać .....łuszczyca to taka choroba która jest "uśpiona" w organiżmie i dopóki nic jej nie wywoła ,"obudzi" tak bedzie sobie spała az do końca, to tak jak z nowotworem , kazdy ma ten gen ale nie u kazdego sie opdezwie.......jesli chodzi o tę plamke to smaruj , narazie zwyklymi kremami , i polecam diete niezbyt tłuszczową , i nie martw sie , a jesli pojawi ci sie plamek więcej to radze iśc do lekarza , i przejzyj forum tu naprawde jest duzo wiedzy , powodzenia:)

Dotka 

Wysłany: Pią Lut 13, 2009 2:35 am   

Jak już pisały poprzedniczki, niestety jest dziedziczna.

Trochę statycznych danych:
współczynnik ryzyka wystąpienie łuszczycy u krewnych wynosi w porównaniu z resztą społeczeństwa 4:10. Łuszczyca częściej występuje u bliskich krewnych osób, które zachorowały na "Ł" przed 40 rokiem życia.
"Szacuje się, że prawdopodobieństwo zachorowania na łuszczycę wynosi 50% - przy obojgu rodziców z łuszczycą, 16% - przy jednym rodzicu chorującym na łuszczycę i 7% - jeżeli łuszczycą dotknięte jest rodzeństwo." (źródło http://luszczyca.org.pl/p...s-vulgaris),80)

Ja mam łuszczycę po tacie. A on nie wie po kim, bowiem w rodzinie nie pamiętają 2 pokolenia wstecz przypadku choroby. Mam brata, który jest zdrowy. Mój "niespokrewniony" wujek również choruje i ma dwóch wolnych od łuszczycy synów. A prawda jest taka, że ty możesz być zdrowy, twoje dzieci i wnuki, a któryś z prawnuków w linii po tobie zachoruje, bo będzie miał pecha i gen łuszczycy się u niego uaktywni. A dziedziczą go wszyscy np. po twoim tacie.

Veto1

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 7:33 pm   .

Może to troszkę dziwne, ale w całej mojej rodzinie (ok 30. osób zbiera się przy stole) to tylko ja mam te chorobę...

kiss 

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 8:02 pm   

U mnie w rodzinie ma mój ojciec, ja i prawdopodobnie córeczka kuzynki (po bracie mojego ojca). Żaden z jego braci nie ma i nie wiedzą kto wcześniej w rodzinie miał. Moje rodzeństwo nie ma tego choróbska.

ewa49 

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 8:04 pm   

Z tego co wiem u mnie w rodzinie nikt nie chorowal

EWaa

Wysłany: Sro Cze 10, 2009 4:38 pm   

Podobno łuszczyca moze sie pojawić nawet w piątym a nawet w szóstym pokoleniu, po np. pradziadku ciotecznym, wystarcza tylko sprzyjające dla niej warunki. Ta cholera moze byc uspiona przez tyle pokoleń a tu nagle trach i jest.

skylarkowa 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 2:26 am   

U mnie w rodzinie nikt nie chorował na to i nie choruje, ja jestem jedyna, ale w sumie co tam mogę czuć się wyjątkowa :mrgreen:
A co do plamki, może idź do dermatologa bo mi się od jednej małej zaczęło rok temu, a 4-5 miesiecy później miałam Ł. dosłownie wszędzie. Ale póki co uporałam się z tym. :)

NECIA1605 
:)

Wysłany: Pon Cze 29, 2009 11:00 am   

U mnie również nikt z rodziny nie chorował na łuszczycę, a ja mam to cholerstwo ;/

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sro Lip 01, 2009 12:06 am   

u mnie nikt w rodzinie nie mialo blizniakow a ja mam..do tego chlopakow..i gdzie tu spraw3iedliwosc?D::D:DD:

szater 

Wysłany: Sro Lip 01, 2009 9:00 am   

stary luszczyk napisał/a:
u mnie nikt w rodzinie nie mialo blizniakow a ja mam..do tego chlopakow..i gdzie tu spraw3iedliwosc?D::D:DD:

Sprawiedliwośc jest pojęciem względnym :razz:

Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/

Wysłany: Sro Lip 01, 2009 1:23 pm   

szater napisał/a:

Sprawiedliwośc jest pojęciem względnym :razz:

Podobno jedyną sprawiedliwością na tym świecie jest to że wszyscy umrzemy ( no chyba, że czarownice mają jakieś specjalne patenty :mrgreen: )

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Czw Lip 02, 2009 2:52 pm   

a gdzie tu sprawiedliwosc jesli moj chlejacy sasiaqd zyje jeszce i tlucze zone a ma 86 lat..a kolega zmarl w wieku 43? smierc nie jest te z sprawiedliwa..i najlepiej niech wcale nie przylazi po mnie:D:D:

szater 

Wysłany: Czw Lip 02, 2009 3:12 pm   

a gdzie tu sprawiedliwosc jesli moj chlejacy sasiaqd zyje jeszce i tlucze zone a ma 86 lat..a kolega zmarl w wieku 43? smierc nie jest te z sprawiedliwa..i najlepiej niech wcale nie przylazi po mnie:D:D:

Śmierć jest tylko stanem przejściowym,między jednym życiem a drugim.Każdy zna date urodzin,data śmierci dla większości jest zaskoczeniem.Przykro mi z powodu kolegi.

Odpowiedz do tematu