Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaleczyć łuszczycę bez sterydów? Jak?
Autor Wiadomość
kropki22

Wysłany: Pią Lis 11, 2011 9:50 pm   

Aaa :) to to Gosi czytałam :mrgreen: Może zaryzykuję bo mam cocois w domu :wink: Jeszcze zapytam, jak sobie radzicie ze swędzeniem? bo momentami nie da się wytrzymać :sad: Jak już bardzo swędzi to smaruję maścią nagietkową czy też aloesową ale nie dużo to pomaga a właśnie w nocy drapię się przez sen :mad: Na twarzy pojawiły mi się 2 małe plamki, smarowałam clobaza? chyba tak sie to nazywa ale malo pomaga, jedynie natuszcza. Tak cały dzień z tłustą twarzą też chodzić nie mogę... Znowu będę musiała uzbroić się w cierpliwość i być systematyczna :wink: Dziękuję za pomoc :* Jeszcze zastanawiam się czy nie iść na solarium. Czytałam teraz na blogu Pawła o jego leczeniu cocoisem, solarium też jakieś skutki przyniosło a z racji tego, że ze względu na exorex (gdzie odradzano opalanie się), bałam się tego trochę ale na gora 5 minut można spróbować, zwlasza że w lecie to pomagało :) Najgorsze jest właśnie to, że brak mi było systematyczności, jeszcze z exorexem dawałam radę ale później natluszczać skórę było gorzej, tak jak Szater wspomniała, faktycznie bardzo wysusza i trzeba ciągle maziać tymi tlustymi maściami a nie zawsze jest kiedy :sad: Pozdrawiam Was :wink:

basia44 

Wysłany: Pią Lis 11, 2011 9:54 pm   

Niekoniecznie tłustymi wypróbuj żel z żywokostu lub maść obydwa łagodzą swędzenie szybko się wchłaniają nawilżając skórę,dobrze tez łagodzi swędzenie kąpiel z sodą oczyszczoną bo nawilża skórę
Nadają się też na twarz

Gosiaczek68 

Wysłany: Pią Lis 11, 2011 11:52 pm   

Heniu kochanie cocois ma 12% dziegci a exorex zdaje się 5% tylko tu jakoś nie mogę sie doczytac bo z angielskim u mni na bakier

Kropeczko jak skóra swedzi to znaczy że jest jeszcze nie "wyleczona" przy stosowaniu dziegci strasznie swędzało, stale pocierałam skórę żeby sie nie drapać. Systematyczność i jeszce raz systematyczność, bo inaczej zawsze zaczynasz od początku. Co do solarium, ja dziegcie stosowałam latem i sie opalałam tylko trzeba pamiętać by skóra była dobrze oczyszczona od maści. Paweł też pisał ze chodził na solarium raz w tygodni. :grin:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 8:39 am   

Gosiu masz rację Cocois to 12g smoły węglowej. Pamięć ludzka bywa zawodna. Dzięki za poprawę :brawo:
Co do exorexu, moje wieści wydają się aktualne, czyli 1%. A 5% exorex, znalazłam już jakiś czas temu w ofercie ebayu. Pisałam zresztą o tym tu.

Gosiaczek68 

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 9:36 am   

No ta ja exorex juz mam 5%.Jeden kuzynka przywiozła mi z London a jeden kupiłam na allegro. :grin:

szater 

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 10:15 am   

Skore nalezy i nawilzac i natluszczac...przynajmniej tak jest przy chorobach skory ,ktore wysuszaja nadmiernie wierzchnia warstwe skory.Dleatego tez a może przede wszystkim po zastosowaniu dziegdzi czy analogow wit D3 trzeba zarówno natluszczac jak i nawilzac. :mrgreen:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 11:56 am   

Te zabiegi pielęgnacyjne: nawilżanie, natłuszczanie obowiązują też oczywiście, podczas leczenia cygnoliną. U mnie ona bardziej wysuszała skórę, niż exorex.
Jeżeli już gadamy tu o koniecznym postępowaniu, podczas leczenia, lekami "interwencyjnymi"/naruszającymi, naturalny płaszcz ochronny skóry, proponowałabym rozważyć kąpiele z dodatkiem oliwek czy olejków do ciała, i to wszelkiego rodzaju. Sporo pozytywnych wieści na ten temat można znaleźć w sieci :hmm:
Jakiś czas temu, Basia tu o nich wspomniała:
basia44 napisał/a:
Co prawda nie o solance ale o kąpielach
http://bioslone.pl/oczysz...dodatkiem-oleju

Myślę, że warte przemyślenia i popraktykowania.

PS. Gosiu jeżeli masz w tych Swoich exorexach wyszczególnione, że zawierają one 5% smołę węglową, to masz rację po raz wtóry. Ale jeżeli masz tam na nich taką informację:
Cytat:
Exorex Psoriasis and Eczema Treatment Lotion - 100 mls

Brand New

AS EFFECTIVE AS CALCIPOTRIOL
NO STRONG ODOUR
NON - GREASY
NON-STAINING AND EASY TO APPLY
CAN BE USED BY ADULTS, THE ELDERLY AND ON CHILDREN.

1% w/w Cutaneous Emulsion Prepared Coal Tar.

For the treatment of PSORIASIS.

http://www.ebay.co.uk/itm...=item3365f82881

To masz stadardowy exorex z 1% zawartością smoły węglowej. W dzisiejszej ofercie nie znalazłam exorexu, z 5% smołą.

Gosiaczek68 

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 5:16 pm   

No to Heniu mi dałaś do myslenia na moim jest napisane
Exorex Lotion
5%v/wCutaneous Emulsion Coal Tar Solution
For the treatment of PSORIASIS.

nie chce mi się wszystkiego przepisywać

jas_17 napisał/a:
AS EFFECTIVE AS CALCIPOTRIOL
NO STRONG ODOUR
NON - GREASY
NON-STAINING AND EASY TO APPLY
CAN BE USED BY ADULTS, THE ELDERLY AND ON CHILDREN.

jeżeli to jast skład to u mnie inaczeje jest napisane :hmm:
który to byłby steryd?

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 5:31 pm   

Gosiu nigdzie nie spotkałam się z podaniem dokładnego składu exorexu. W/g mnie, to tajemnica firmy.
Wkleiłam tu, jakby reklamówkę preparatu, która podana jest na stronie, gdzie odbywa się sprzedaż exorexu-ebay. W nich to właśnie wyszczególniona jest zawartość smoły węglowej, w proponowanym do sprzedaży exorexe. Powtarzam, standard to 1% zawartość smoły.

Jakieś ok. pół roku temu, na podlinkowanej stronce, spotkałam się z exorexem o 5% zawartością smoły węglowej i o tym powiadomiłam tu, zainteresowanych tym preparatem.
Twoje mazidło posiada właśnie taką zawartość smoły:
Cytat:
5%w/wCutaneous Emulsion Coal Tar Solution
czyli w wolnym tłumaczeniu: w/w emulsja posiada w swoim składzie/roztworze 5% smołę węglową

Trochę nie rozumiem Twojego pytania o steryd? jaki steryd, i gdzie/w czym?

Gosiaczek68 

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 5:33 pm   

Przepisałam dokładnie co mam napisane na butelce bo bardzo mnie to nurtuje, obecna kupiłam na allegro, a ostatnią w Londyni od której mam ulotkę, którą wkleje jak ogarnę skaner, czyli jak moja latorośl wróci do domku.

Cool Tar Salution 5%v/w

Propyl Hydroxybenzoate (217)
Methyl Hydroxybenzoate (E218,

Alpha Tocopherol

Complex of Esterified Essential Fatty Acids
Hydrogenated Polyoxyl Castor Oil
Polysorbate 80
Xanthan Gum
Ethanol
Water
Ostatnio zmieniony przez Gosiaczek68 Sob Lis 12, 2011 11:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 5:43 pm   

:hmm: ale Ty masz ten procent smoły, wyszczególniony, jak widzę i rozumiem :mrgreen:

Chemikiem nie jestem, mnie zawsze interesowała jedynie zawartość tej smoły. Bo spotkałam się, że jej w ogóle w składzie exorexu nie było. Nawet kiedyś omawialiśmy tu taki przykład.

Co do reszty, to tłumacz google mówi:
"Propylu hydroksybenzoesan (217)
Metylu hydroksybenzoesan (E218,

alfa-tokoferol

Kompleks podstawowych kwasów tłuszczowych estryfikowane
Uwodorniony polioksyetylowany olej rycynowy
Polysorbate 80
Guma ksantanowa
etanol
woda"
Ale ja Ci tego nie rokumam :mrgreen: Choć jak będziesz bardzo tego potrzebowała, to da się załatwić :banan:

Gosiaczek68 

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 5:49 pm   

Ja mam tu prawie pod ręką kuzynke z Anglii ona co prawda chemikim nie jest, ale może mi przetłumaczy tę ulotkę chociaz składu to tam chyba nie ma. Dzieki bardzo ja nigdy nie byłam dobra czytaniu ulotek.

[ Dodano: Sob Lis 12, 2011 5:50 pm ]
jas_17 napisał/a:
To masz stadardowy exorex z 1% zawartością smoły węglowej.

A takie też sa ze sterydami?
Ostatnio zmieniony przez Gosiaczek68 Sob Lis 12, 2011 11:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 6:06 pm   

Gosieńko, spokój proszę. Żaden z wymienionych tu przez Ciebie medykamentów, nie jest sterydem, przynajmniej w/g mojego rozeznania. Dla własnej spokojności: wrzuć te składniki po kolei, na google, i będziesz miała całkowitą jasność, przynajmniej w przybliżeniu :mrgreen:
Mam przed sobą buteleczkę swojego starego exorexu, i tak, są na niej też te same składniki :hmm:

Paweł 

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 7:01 pm   

Exorex Lotion ma bodajże 1% lub 5% dziegciu. Ja mam ten 1%. I tam oczywiście nie ma sterydu. Widzę, że jeszcze z takich zasadniczych różnić między Twoim Exorexem a moim jest to, że mój ma w składzie też witaminę E.

Ale jeśli jesteśmy już przy temacie dziegci to podsyłam wpis na blogu odnośnie proderminy:
http://blog.luszczyce.pl/...cila-do-polski/

Jest to już pewne, że ten składnik jest dostępny w Polsce.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 7:14 pm   

Pawle, w Gosinym, ta wit. E, jest pod postacią "alfa-tokoferol" :hmm:

We czwartek, realizowałam swoje comiesięczne recepty, pytałam przy okazji o realizację recept z proderminą. Nie realizują, i nie znają apteki, która by ją zrealizowała, w mojej miejscowości :roll:

Odpowiedz do tematu