Wysłany: Sob Lis 19, 2011 2:41 pm Witam wszystkich
Dominik z Gdańska
Łuszczyca dorwała mnie w wieku 23 lat w wyniku jak sądze stresu i sytuacji jakie mnie w tym czasie dotknęły - zaczęło się od kolan i łokci - czasem delikatnie głowa
Jako facet mało się tym przejąłem bo zmiany były minimalne placki na łokciach i na kolanach wielkości mniej więcej 6 na 6 cm
15 listopada 2011 dostałem wysypu na całym ciele - jestem załamany
Dłonie i ramiona oraz łydki wysypało najbardziej w palmy wielkości paznokcia natomiast brzuch , plecy to setki czerwonych kropeczek wielkości główki od igły
Znajomi zrozumieli problem gdyż o chorobie wiedzieli nadal podają mi reke na przywitanie natomiast wyjście do sklepu jest dla mnie koszmarem chowam sie i boje reakcji
Napiszcie mi czy wysypy sa chwilowe i co robić
Umówiłem sie na 20 list z dermatologiem niechce sterydów bo czytałem ze to chwilowa pomoc Zastanawiam się nad sanatorium ale z NFZ to jakies 8 miechów czekania
Czy zwyczajny szpital coś mi pomoże czy jest sens i nadzieja
Podobno wszystko zaczyna sie od wątroby , nadwagi i stanów zapalnych
O poprawe formy fizycznej walcze od 15 gdy tylko to gówno wyskoczyło - wielkiej nadwagi nie mam ale ząbki to by się ze 2 lub 3 dziurki znalazły nie cierpie dentystów ale bardziej chyba tej cholernej łuszczycy wiec wizyta u sadysty w niedługim terminie
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 3:31 pm
Witaj Dominiku...bardzo sie ciesze ze trafiłes do nas.Spokojnie poczytasz,zapoznasz sie z róznymi opiniami,historiami,sposobami leczenia i ich metodami.Łuszczyca to choroba dziwna i trudno ocenic jak bedzie przebiegało leczenie u ciebie.Spokojnie musisz uzbroic sie w cierpliwosc(wiem ze to nie jest latwe) i zabrac sie za konkretna walke z nia.Do tej pory jak wspomniales siedziała sobie spokojnie ,coichytko i nie przeszkadzala ci w normalnym zyciu ...widac cos sie wydarzyło co spowodowało ze nagle zaatakowala.przyczyn moze byc wiele:moze zapalenie gardla,czeste przeziebienia...jakas inna choroba,stan zapalny,stres-długotrwały....to wszystko powoduje wysypy.gdy juz spokojnie lekarz postawi diagnoze...wtedy spokojnie podejdziesz do leczenia.Nie staraj sie narzucac swojej opinii lekarzowi....wydaje mi sie ze masz troszke malo wiedzy na temat łuszczycy a panowie lekarze niekoniecznie lubia jak im sie cos narzuca.Trzeba miec troszke wiedzy aby z nimi dyskutowac.Narazie musimy przyjac opcje ktora zaproponuje lekarz.Stan twoj jak opisujesz jest powazny dlatego potrzebne bedzie zapewne i leczenie sterydami.To nie prawda ze sa one zle i nie do uzycia...gdy sa zlecane przez lekarza w KONKRETNEJ SYTUACJI to napewno nie zaszkodza a wrecz przeciwnie pomoga.Wazne zeby lekarz miał jakis pomysl na leczenie ciebie.gdy wyjdziesz ze stanu ostrego choroby mozna bedzie pomyslec jak leczyc dalej juz metodami bardziej naturalnymi.Duzo jest srodkow ktore pomoga ci podleczyc chorobe a nawet moze dojsc do remisjii...ale ...spokojnie długa droga i silna walka przed toba.Poznasz swoja panne ł i sam sie staniej jej znawca i fachowcem,sam na sobie sprawdzisz co na ciebie bedzie dzialało a co nie.Ufam ze bedzie dobrze,dasz rade...a i tu zawsze znajdziesz pomoc i wsparcie.Powodzenia i...czekam na info po wizycie lekarskiej
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Szpital jest w stanie pomóc, przynajmniej dobierze jakieś leczenie, dentysta obowiązkowo ( u mnie jest nasilenie jak mam problem z zębami więc muszę pilnować, nie zrobie porządku w zębach to się nawet łuski nie pozbędę)
W tym roku miałem w szpitalu taką dawkę sterydów + chemia, że aż Szater się przeraziła
Dodatkowo przekwalifikowali na ciężką...
Odniosłem sukces ale chwilowy... na jakiś miesiąc teraz wywaliło z powrotem w tych samych miejscach + parę nowych, ale mogę powiedzieć że sąsiedzi z sali po zaprzestaniu sterydów w czerwcu nadal ani jednej plamki nie mają. Jak będzie to wyglądało u Ciebie musisz sam sprawdzić, każdy reaguje inaczej.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 4:26 pm
Dołączę się do Bartka, jeżeli lekarz zaleci szpital, to tak. Ze swojego ogródka podpowiem ostropest-na poprawę pracy wątroby; ale też kąpiele w ziołach-takie codzienne plumkanie w nich może zdziałać cuda.
witaj dominik dobrze ze trafiles do nas
ze swojej strony - zastanow sie czy na cos uczulenia nei dostales? bo u mnie takie "cuda" sie dzieja jak dostane uczulenie... potem jest pol roku do roku walki
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum