Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
cygnolina
Autor Wiadomość
tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Lut 20, 2012 6:22 pm   

moze sprobuj naturalnymi np. okladami z zielonej herbaty? (zaparzyc odcisnac i przylozyc na luske - zawinac czyms zeby nie schlo za szybko)

thony 

Wysłany: Pon Lut 20, 2012 7:21 pm   

tygryska napisał/a:
moze sprobuj naturalnymi np. okladami z zielonej herbaty? (zaparzyc odcisnac i przylozyc na luske - zawinac czyms zeby nie schlo za szybko)

Dzięki za odpowiedź . Nigdy tego nie próbowałem wcześniej . A Ty ? To jest sprawdzony sposób przez Ciebie ? Czy tym sposobem zdejmę łuskę do samej .. ?

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Lut 20, 2012 10:31 pm   

to sposob daro - ale sprawdzilam na sobie tez ;) i kilka osob tez sprawdzilo - proboj po prostu roznymi srodkami - pani ł ma to do siebie ze jest kaprysna ;)

thony 

Wysłany: Czw Lut 23, 2012 8:50 pm   

tygryska napisał/a:
to sposob daro - ale sprawdzilam na sobie tez ;) i kilka osob tez sprawdzilo - proboj po prostu roznymi srodkami - pani ł ma to do siebie ze jest kaprysna ;)

Dzięki !

Zgadza się . Pani Ł jest bardzo kapryśna .

Jesli mam być szczery to pogodziłem sie z nią .

To tak jak Wyznać sobie miłość i szacunek po części ..

Z drugiej jednak strony chciałbym wiedzieć co ją uszczęśliwia , a co jej szkodzi ?

Jak sprawić żeby oduściła ???

Żeby zdjęła skorupe i dała się uzdrowić ....

waldek 
WALDEK

Wysłany: Czw Lut 23, 2012 11:27 pm   

Kto by nie chcial jednak ona taka malpa ze u kazdego reaguje inaczej .Moja troche rozpracowalem i pigment Castellani rano przed mascia borno ...salicynowa potrafi skorupe zdjac ladnie z niej .Pigment brudzi itd ale malpa stopniowo ucieka .

spring_flower

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 11:11 pm   

A już myślałam, że tylko mi ta piekielna łuska nie schodzi...

Zrobiłam tak jak Tygryska radziła, na cienką łuskę nałożyłam cygnolinę. Po tygodniu kuracji, widać lekką zmianę, więc działam z optymizmem dalej :) Później będę musiała się za głowę wziąć, czuję ze będzie gorzej z tą łuską..

Przy okazji mam pytanie. Wszędzie czytałam i słyszłam, że cygnolina bardzo brudzi i trzeba przygotować pościel i ręczniki na straty. Przyznam, że trochę się tego bałam. Tymczasem moja maść nie zostawia żadnych sladów! Śpie w starym, czarnym T-shircie i nawet on raczej się nie odbarwił, a o pościeli nie mówiąc.
Nie, żeby mnie to martwiło :wink: , ale ciekawi po prostu. O co więc z tym brudzeniem chodzi? Może to zależy od stężenia?

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 11:19 pm   

tydzien to troche krotko ale wazne ze widac zmiane :) to dopinguje do dalszego leczenia :)
na temat cygnoliny szater chyba jest najbardziej na biezaco - wrocila ze szpitala to moze sie wypowie :)

szater 

Wysłany: Pon Lut 27, 2012 9:16 am   

Ja raczej na Dermatologii nie bywam,skórna lecze sobie sama według zalecen lekarzy lub swoich własnych pomysłów w szpitalu lecze ŁZS-Łuszczycowe Zapalenie Stawów-to troszke inna i gorsza bajka :wink:

Co do cygnoliny-jej zadaniem jest wypalac zmiany-toteż nie ma obcji aby nawet najmniejsze stezenie tego nie robiło,zmiany na skorze wystapia po odpowiednim czasie stosowania,systematycznego nakladania masci na te same miejsca.Posciel i reczniki.....zobaczysz roznice po praniu.Plamy zrobią sie brazowe,fioletowe,sine w zaleznosci od ilosci masci ktora w dane miejsce sie dostala.Posiel ,reczniki-beda nie do normalnego stosowania-tzn. gosciom ich nie podasz :razz:
Im wieksze stezenie tym trzeba ostrozniej....wszystko czego sie dotkniesz i posmarujesz mascią bedzie zniszczone:meble,kanapy,ksiazki itp

PS
gdy problem jest z łuska to dobrze zastosowac cygnoline z salicylanem w składzie :mrgreen:

spring_flower

Wysłany: Pon Lut 27, 2012 11:33 pm   

Ha, no to po praniu się zdziwię..bo teraz zadowolona, że w ogóle nie brudzę trochę się czułam chyba zbyt swobodnie.. (meble, kanapy, książki :shock: )

W każdym razie dzięki serdeczne za odpowiedź :grin:

Kuba1988 
Kuba

Wysłany: Sob Mar 17, 2012 11:38 am   

Z powodzeniem stosujecie Cygnoline, a mi lekarka odbąknęła, jak zapytałem o cygnoline, że u mnie nie ma zastosowania czy coś podobnego. Niby jak mam to rozumieć? Mam normalne zmiany łuszczycowe na głowie przecież :hmm:

szater 

Wysłany: Sob Mar 17, 2012 1:40 pm   

Widac pani lekarz niekoniecznie ma jakies podstawowe wiadomosci odnosnie stosowania czegokolwiek innego jak sterydy :zly: ...cygnolina od zarania wieków była podstawowym lekiem na łuszczyce...na skóre głowy jest cygnolina w płynie...

Kuba1988 
Kuba

Wysłany: Sob Mar 17, 2012 1:54 pm   

Tylko dermatolog może mi ją wypisać? Chciałbym tego spróbować.

szater 

Wysłany: Sob Mar 17, 2012 6:37 pm   

Cugnoline moze wypisac ci tez twój rodzinny.oczywiscie podam ci przykladowe receptury na masci ale jedna uważam ze to lekarz dermatolog powinien zlecic zastosowanie odpowiedniego stezenia cygnoliny:

Jest to zwykła cygnolina zmieszana z wazeliną.
Cygnolini 0,10 | 0,15 | 0,20 | 0,25 | 0,50 | 0,75 | 1 | ....to oczywiscie sa stezenia %
Vaselini ad 100
Ten zestaw jest najprostszy-konieczna jest przed leczeniem tym zestawieniem -masc salicylowo-siarkowa-ona zlikwiduje łuske lub taki skład:

Cygnolini XX
Ac.Salicylici 10,0 | 5,0
Lanolini
Vaselini fl.ał ad 100,0

XX-tu nalezy wpisac odpowiednie stezenie cygnoliny-przy tym składzie już nie musisz stosowac masci złuszczajacej

Na głowe najprostszy skład to:
Cignolini o,10% / 0,15% /0,18%
Collodium elast. ad. 100,0

i na głowe z salicylowym kwasem:
Cignolini 0,10 / 0,15% / 0,18%
Ac salicyl. 1,0
Spir. vini 30
ad 100,0
m.f susp

Tyle wiesci na poczatek...proponuje poczytac dokladnie co napisalam do tej pory o stosowaniu cygnoliny.

spring_flower

Wysłany: Pon Mar 19, 2012 9:49 pm   

Miałam podobną sytuację.

Stosuję kurację cygnolinową 4 tydzień, jestem na drugim stężeniu (0,5%). Jako, że rezultaty póki co są zachwycające (aż się boję, czy to nie za szybko-jedna zmiana zeszła już całkowicie! ale nadal smaruje), postanowiłam zostosować ją również na głowę.
I tutaj hit- moja dermatolog nie słyszła o takiej możliwości i nie wiedziała jak ją przepisać :shock:
Zna tylko jedną maść na skórę głowy, a jako, że nie moge jej nigdzie dostać, to wg niej zostały mi tylko sterydy. Jako, że mi ich nie poleca, nie ma dla mnie rozwiązania i powiedziała ze mi nie pomoze :shock: Załamka z takim poziomem wiedzy.

Skorzystam z wiedzy Szater i poproszę innego lekarza a receptę :)

szater 

Wysłany: Wto Mar 20, 2012 8:50 am   

Pamietaj jednak że cygnolina na głowe musi byc o stosunkowo niskim stezeniu %.Skoro nigdy nie stosowalas to moze zacznij od slabiutkiego i OSTROZNIE!

Odpowiedz do tematu