Wysłany: Pon Mar 26, 2012 9:14 pm moja łuszczyca
Sama łuszczyca nie była dla mnie przykra nie bolało ani nie swędziało , to tylko że wypryski
na ciele krępowały przed ludżmi . Łuszczyce mam już 50 lat . Była znośna do 2000 roku.
Ale w tym to roku dopadło mnie łuszczycowe zapalenie mięśni ścięgien i stawów.
Bardzo to było bolesne,nawet przykrycie się kołdrą w łóżku było trudne i sprawiało ból.
Brałem około roku metatreksat ale ten specyfik zamiast mi pomóc zaczął moje płuca
zwłókniać (strzeżcie się tego leku i sprawdzajcie płuca rentgenem) .
Dość długo brałem sulfosalazyn,beznadziei .Metypred dopiero przerwał ten atak na moje
mięśnie i ścięgna(bo stawy przestały boleć i puchnąć trochę wcześniej) .
Parę lat miałem spokój ale tej zimy nastąpił nawrót stanu zapalnego a ja nie mam
leków bo termin do reumatologa mam dopiero za dwa miesiące . Bez lekarskich porad sam
będę się leczył ,mam mały zapas metypredu . Pozdrawiam cierpiących przez łuszczycę .
kruczek
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 7:43 am
Witam serdecznie mnie skórna jakos daje zyc najgorzej jest własnie ze stawowka.Methypred to steryd mozna go stosowac raczej okazjonalnie i jak wszystkie sterydy rujnuje co sie da.Najwuzsz dawka to 16mg na dzien-to koncowa mozliwosc stosowania tego preparatu.Stosowanie tylko Methypredu nie da zadawalajacych skutkow potrzebny jest lek prowadzacy,główny :MTX,Trexsan,cos z CYKLOSPORYN.
Sam Metypred moze powodowac cukrzyce polekowa,uszkodzenie watroby ,trzustki i inne cuda wianki.przy leczeniu nalezy pamietaC O STOPNIOWYM zwiekszaniu dawki ...do dawki leczniczej i po okresie NAJWYZEJ 0,5 roku stopniowe wucofywanie sie z leczenia poprzez zmniejszanie dawki-NIE WOLNO ODSTAWIC STERYDU OD RAZU!
Zycze powodzenia,to jest nam bardzo potrzebne bo na dzien dzisiejszy:jestem tez bez leku podstawowego:MTX w iniekcji(tylko taki można w tej chwili u mnie zastosowac) jest na 100% cena około 100-200zł,podobnie rzecz ma sie z Sandimiumm Neoral-jedynie ten lek z cyklosporyna moze zostac u mnie zastosowany tez dla nas jest na 100%-300-400zł miesiecznie niestety ani łuszczyca ani łuszczycowe zapalenie stawow nie sa chorobami przewlekłymi w Polsce.Powodzenia i zdrówka
Jezeli masz jakies ciekawe sposoby radzenia sobie z łuszczyca i łzs to prosze napisz ....chetnie poczytam a moze i innym sie przydadzą
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum