Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Prodermina
Autor Wiadomość
Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 9:29 pm   

Ja odpowiem. Dziegcie wg mojego dermatologa są BEZWZGLĘDNIE ZAKAZANE. Jak z proderminą - nie wiem, ale skoro jest dziegciowa - ja bym nie ryzykowała. Dodam, że urodziłam miesiąc temu i w sumie poza protopic-iem w oszczędnych ilościach i tylko w sytuacji awaryjnej nic nie można. Można : maść cholesterolową, maść witaminową, oliwkę dla dzieci i inne domowe specyfiki. Maści siarkowe odpadają - bo dzidziuś może mieć uczulenie.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

Kaśka 

Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 9:11 pm   

dziekuję za opinię, najgorsze jest to, że wizytę u ponoć dobrego dermatologa mam dopiero w maju. Cholerka!!! udało mi się doprowadzić skórę do porządku i tak się zastanawiam czy raz w tygodniu jakbym kilka kropeczek posmarowała, to rzeczywiście zaszkodzi...? W poprzedniej ciąży czasami używałam exorex, no a teraz ta prodermina mi pomogła i tez się trochę stersuję bo przed zajściem używałam. Nie codziennie, ale jednak...Kurcze:( Zapiszę się w takim razie do jakiegoś lekarza, może znacie dobrego w Wa-wie? Ja słyszałam o dr. Fiedorowicz, ale ciężko się dostać, własnie do niej idę w maju. Ale to trochę dużo. No nic, na razie poczytam w necie i gina podpytam. Dzięki w każdym razie.

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 8:23 am   

Wiesz, ja myślę, że to tak jak z alkoholem. No i zależy w jakim etapie ciąży jesteś. Jak w pierwszym trymestrze, to bym się wstrzymała, jak w drugim... Pozostawiam to do Twojej oceny. Ja całą ciążę przykładowo nie piłam nic alkoholu - ponoć można wino, ale nie jest powiedziane jaka jest bezpieczna dawka alkoholu w ciąży - a dokładniej nie ma takiej, bo nikt tego nie badał. Taki właśnie jest problem z ciążą. Po prostu na ten temat badań nie ma. :mrgreen:

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Kaśka 

Wysłany: Wto Kwi 10, 2012 8:22 pm   

Kurcze,no wlasnie w necie tez sa roznr informacje,albo ich nie ma:(Pojde do gin.to sie spytam,ale w ostatniej ciazy z tego typu pytaniami odsylano mnie do dermatologa.Kurka mac!Teraz juz jest ok i tak sobie mysle,ze pidmarowanie kilku malych kropeczek (zeby nie wrocic do stanu wyjsciowego)moze nie zaszkodzi...Oczywiscie sie dowiem bo mnie to meczy.Ja alkoholu tez nic a nic w ciazy nie pilam,ale to troche inna syt.Przyjemnosc a leczenie...Teraz to sie martwie,ze przed zajsciem w ciaze uzywalam raz na 2 dni i sporo tego bylo:(Mowilam derm.,ze sie staramy i przepisala prodermine wiec msm nadz.,ze wie co robila cholerka!!No to mam zagwostke!Dzieki,w kazdym razie,za opinie.

Gosiaczek68 

Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 11:30 am   

Do listy aptek, które realizuja masci na bazie proderminy polecam apteke w Koninie.

Apteka "Familijna"
62-500 Konin
ul. Koscielna 3
telef 632441640

Ostatnio realizowałm recepty z prodermina i apteka jest bardzo przychylnie nastawiona na taka realizacje. W razie pytan prosze o kontakt na PW.
Ostatnio zmieniony przez Gosiaczek68 Czw Maj 03, 2012 2:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kasiaz 

Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 9:47 pm   

witam, jstem tu nowa i od razu konkretne pytanie - syn zaczyna leczenie cygnoliną, i proderminą - zgodnie z instrukcją cygnolina na 15 minut i zmyć na to nałozyć maśc witaminową - a potem - i tu mam problem - z instrukcji wynika , że po maści witaminowej ma być masć z proderminą na 30 minut i znowu maśc witaminowa. Nie wiem czy dobrze to rozumiem czy można bezpośrednio po masci witaminowej zastosować proderminę - i czym to to zmyć???? recepty mamy od wczoraj, i kompletnie nie wiemy co z tym począc , lekarz nie odbiera tel. Może ktoś leczy się w podobny sposób. z góry serdecznie dziękuję za pomoc

szater 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 9:35 am   

witam...no jezeli chodzi o zastosowanie leczenia to...skoro lekarz je zaordynował to zapewne miał w tym jakis cel i proponuje spokojnie odczekac i ponownie spróbowac sie z nim skontaktowac.
Prosze napisac w jakiej formie jest cygnolina i prodermina...bo to jest ważne do sposobu zmywania.O ile w przypadku cygnoliny moge sie domyslac ze w formie masci wiec robimy tak:
-scieramy papierem lub recznikiem papierowym
-zmywamy miejsce smarowania-najlepiej szarym mydłem ale niekoniecznie a potem dopiero zmywamy cale ciało.
Tak postepujemy przy dużej powierzchni smarowania.Cygnolina wypala i niszczyc wszystko!rzeczy są nie do uratowania.Podobnie trzeba uważac na zdrową skóre.Uwaga na meble,zwierzeta i innych ludzi.

Co do proderminy-jezeli jest w formie masci tak samo stosujemy jezeli pasty...nalezy zetrzec nadmiar i zmywamy oliwą,olejem.Pasta jest na podkładzie z pasty cynkowej.
mam nadzieje ze troszke pomogłam.Nie jestem do konca przekonana czy to nie chodzi o zastosowanie cygnoliny rano a proderminy wieczorem.Pozdrawiam :tuli:

kasiaz 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 7:37 pm   

bardzo dziękuję,
obie tzn i cygnolina i prodermina są w formie maści, mi też się wydaje że trzeba to podzielić na rano i wieczór bo inaczej to by było trochę dziwne - no bo gdyby miałobyć jedno po drugim to chyba bez sensu , a poza tym jaki miałby być odstęp czasu pomiędzy jedną a drugą? jeszce raz wielkie dzięki i pozdrawiam.

kasiaz 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 7:40 pm   

a i jeszce jedno - w Lublinie nie ma problemu z proderminą - apetaka na ul. Kościelnej realizuje je bez problemu , wczoraj dostałam receptę i od razu w aptece wykupiłam maść za całe 7 zł !!!!

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 9:49 pm   

Teraz ceny są narzucane przez ministerstwo. Ja też już nie kupuję maści robionych za 1 grosz. :neutral:

Kasiaz podasz dokładny adres tej apteki? Bo u mnie w mieście jestem chyba jedynym łuszczykiem, który się chce leczyć proderminą :/

kasiaz 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 5:48 pm   

Lublin, ul. Kościelna 7A w tej okolicy są 2 apteki ale ta z prodeminą jest za mostkiem

Odpowiedz do tematu