Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam zaniedbałem się.
Autor Wiadomość
DX 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 4:52 pm   Witam zaniedbałem się.

Pozdrawiam wszystkich.
Mam problem bo doktor przepisał mi preparaty i gubię się co z tego zastosować w odpowiedniej kolejności a z czego zrezygnować czytając opinie negatywne na forum.
Byłem około dziesięciu lat temu w szpitalu i po szpitalu kilka lat miałem spokój lecz przez następne lata zaczęła się pojawiać i rozprzestrzeniać jak sinusoida raz był większy wysyp a później malał i nie leczyłem tych zmian.
Ostatnie dwa lata zaczęło mnie sypać ostro i na dzień dzisiejszy mam nogi 25% zajęte i ręce 15% , reszta ciała to 0,1 do 2%.

Leki jakie posiadam to :
Maści na cyg nolinie 0,25- 0,5- 1- 2 - przepisane ostatnio
Lorinden T oraz A przepisane ostatnio poza T
Elocom przepisane ostatnio
Novate przepisane ostatnio
Pigmentum castelani
Spirytus salicylowy

Mam grubą łuskę.

Proszę podpowiedzcie jak to wszystko zacząć aby sobie nie zaszkodzić.

Dodatkowo będę się naświetlał.

Przepraszam jak coś nie poprawnie pisałem ale dawno nie walczyłem z Panią Ł.

Pozdrawiam DX.

szater 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:35 pm   

DX napisał/a:
Leki jakie posiadam to :
Maści na cyg nolinie 0,25- 0,5- 1- 2 - przepisane ostatnio
Lorinden T oraz A przepisane ostatnio poza T
Elocom przepisane ostatnio
Novate przepisane ostatnio
Pigmentum castelani
Spirytus salicylowy

Mam grubą łuskę.

Proszę podpowiedzcie jak to wszystko zacząć aby sobie nie zaszkodzić.

Dodatkowo będę się naświetlał.

Moze tak....misz masz okropny,cygnolina ze sterydami i to wszystko na raz?
do czego ten spirytus salicylowy? bardziej by sie przydała masc siarkowo-salicylowa aby zdjąc łuske...bo piszesz ze gruba jest.

Pigmentum castelani-to zapewne masz do stosowania w pachwinach lub na czesciach intymnych.

Lorinden T to tysiąc lat temu stosowałam...bo on jest na dziegciu ale do czego ty masz to stosowac?

Elocom i Novate to sterydynie wiem na głowe? na cialo?

Moze tez byc tak ze najpierw powinnien isc steryd:
Nowate a potem dokonczenie leczenia cygnoliną.
Według mnie powinienes isc do lekarza lub sie dodzwonic i skontaktowac bo to wszystko za dużo namieszane jest,nie jestesmy lekarzami tylko tez chorymi i tak sami....no moze przynajmniej ja nie podejme sie poukładania tej łamigłówki.Co mogłam wyjasniłam. :hmm:

DX 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 7:09 pm   

szater napisał/a:

Moze tak....misz masz okropny,cygnolina ze sterydami i to wszystko na raz?
do czego ten spirytus salicylowy? bardziej by sie przydała masc siarkowo-salicylowa aby zdjąc łuske...bo piszesz ze gruba jest.

Pigmentum castelani-to zapewne masz do stosowania w pachwinach lub na czesciach intymnych.

Lorinden T to tysiąc lat temu stosowałam...bo on jest na dziegciu ale do czego ty masz to stosowac?

Elocom i Novate to sterydynie wiem na głowe? na cialo?

Moze tez byc tak ze najpierw powinnien isc steryd:
Nowate a potem dokonczenie leczenia cygnoliną.
Według mnie powinienes isc do lekarza lub sie dodzwonic i skontaktowac bo to wszystko za dużo namieszane jest,nie jestesmy lekarzami tylko tez chorymi i tak sami....no moze przynajmniej ja nie podejme sie poukładania tej łamigłówki.Co mogłam wyjasniłam. :hmm:

Tu się pogubiłem czym zacząć ( nie mówiąc jak się pozbyć łuski przed zastosowaniem sterydów lub cygnoliny )czy sterydami czy cygnolina.
Masc siarkowo-salicylowa tego lekarz mi nie przepisał.
Dobrze pamiętam jak w szpitalu ta masc siarkowo-salicylowa zdejmowała łuskę ale lekarz u którego na dniach byłem potraktował mnie jako statystykę a nie jako chorego na łuszczycę.

Woitas 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 8:39 pm   

Z tego co ja zrozumiałem to powinieneś na spokojnie zapytać lekarza,co jak i z czym,niech Ci to dokładnie wyjaśni to jego obowiązek.

Jeżeli masz jakieś wątpliwości to może odwiedż innego. :hmm:

Widzisz tutaj możesz znależc pomoc jeśli chodzi o jakieś porady dotyczące np.jakichś naturalnych DODATKOWYCH sposobów które mogą wspomóc leczenie itd .Ale raczej nikt nie podejmie się układania Ci listy leków,metody leczenia czy innych ingerencji w kompetencje lekarza:grin:

Także zaatakuj doktorka i niech się tłumaczy. :smile:

I pamiętaj spokój i ciepliwość Ci się bardzo przydadzą,podczas leczenia,bo wydaje mi się że jesteś troche w gorącej wodzie kąpany,co :mrgreen:

Pozdrawiam.

DX 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:03 pm   

Woitas napisał/a:
I pamiętaj spokój i ciepliwość Ci się bardzo przydadzą,podczas leczenia,bo wydaje mi się że jesteś troche w gorącej wodzie kąpany,co :mrgreen:

Pozdrawiam.

Tu masz rację szybko a czasami za szybko podejmuję decyzje lecz łuski pozbędę się wieczorną kąpielą ,jaką nie napiszę i na drugi dzień będę gotowy do smarowania.

Smarowanie zacznę cygnoliną z naświetlaniem ale nie wiem czy to wystarczy aby pokonać tak duże powierzchnie i czy nie wspomóc się sterydami i tu się gubię co i w jakiej kolejności , czy pierwszy steryd a ........

basia44 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:06 pm   

Ja bym dała steryd po cygnolinie

szater 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:11 pm   

Jak steryd to nie naswietlanie.
Steryd najpierw idzie na okres około 14 do 21 dni a potem po wygaszeniu stanu ostrego zapalnego mozna konczyc leczenie cygnolina stosuja dokładnie te stezenia co zapisał ci lekarz.Mozna tez zastosowac steryd co pare dni miedzy smarowaniem cygnoliną ale ....już wtedy bez naswietlan.Steryd wchodzi w skóre i nie wolno stosowac naswietlan leczniczych.Tyle moich wiadomosci ...proponuje jednak skonsultowac z lekarzem lub działac:sciagnac łuske,potem isc cygnolina systemem minutowym lub tradycyjną.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:15 pm   

dx witaj :)
i... z powrotem do lekarza
lorinden na razie odloz, spirytus salicylowy tez ;)
luske zdejmuje sie fajnie okladami z zielonej herbaty ;) ale prosciej jakby ci lekarz przepisal masc siarkowo-salicylowa
stosowanie cygnoliny najlepiej chyba kojarzy szater ;)
tu link do Pigmentum castelani http://luszczyca.org.pl/p...?showtopic=4916
sterydow ja nie lubie ale... czasami trzeba polubic ;)
ja bym kupila jeszcze cos do natluszczania/nawilzania
(mnie pomaga oliwka dla dzieci plus maslo do ciala bielendy z olejkiem arganowym lub czerwony krem do ciala garniera)

DX 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:27 pm   

Czy ktoś z was stosował Melkfett ?

DX 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:32 pm   

tygryska napisał/a:
tu link do Pigmentum castelani

To stosowałem do miejsc chorobowych na głowie ale Pigmentum castelani było z dodatkiem czegoś nie wiem czy to była cygnolina czy spirytus albo oba razem.

waldek 
WALDEK

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:50 pm   

DX Pigmentum CASTELLANI stosowalem wielokrotnie .Zawsze na wieksze zmiany na ciele a po okolo 5 minutach cygnoline .Zdawalo to egzamin u mnie jednak jest to plyn strasznie brudzacy .Jednak wiem ze czesc osob tego nie toleruje tak wiec na poczatek wydaje mi sie ze najlepiej zaczac od jakiejs malej plamki .Plynu nie powinno sie tez stosowac dlugo do dwoch tyg z tego co mi mowil lekarz .Nastepnie dwa tyg powinna byc przerwa .Spirytus to raczej do zmycia tego chyba moze jednak laczy sie tez z tym plynem .???MYSLE ZE JEDNAK WARTO BYLO BY SIE SPYTAC LEKARZA .Ja mialem sam plyn bez dodatkow Uwaga na dlonie naprawde nie latwo to schodzi .

DX 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 10:01 pm   

waldek napisał/a:
DX Pigmentum CASTELLANI stosowalem wielokrotnie .Zawsze na wieksze zmiany na ciele a po okolo 5 minutach cygnoline .Zdawalo to egzamin u mnie jednak jest to plyn strasznie brudzacy .Jednak wiem ze czesc osob tego nie toleruje tak wiec na poczatek wydaje mi sie ze najlepiej zaczac od jakiejs malej plamki .Plynu nie powinno sie tez stosowac dlugo do dwoch tyg z tego co mi mowil lekarz .Nastepnie dwa tyg powinna byc przerwa .Spirytus to raczej do zmycia tego chyba moze jednak laczy sie tez z tym plynem .???MYSLE ZE JEDNAK WARTO BYLO BY SIE SPYTAC LEKARZA .Ja mialem sam plyn bez dodatkow Uwaga na dlonie naprawde nie latwo to schodzi .

Pamiętam jak głowę miałem pokolorowaną pigmentem lecz czułem zapach spirytusu , jak smarowałem się w szpitalu a na głowie wtedy miałem guzy które po zeskrobaniu łuski sączyły się wydzieliną co teraz po latach mam łuskę ale nic się nie sączy po zeskrobaniu łuski.

basia44 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 10:02 pm   

jest pigmentum na spirytusie i na wodzie jak dobrze pamiętam

DX 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 10:14 pm   

basia44 napisał/a:
jest pigmentum na spirytusie i na wodzie jak dobrze pamiętam

Doktor polecił mi pomieszać spirytus salicylowy z pigmentum i uzyskam preparat jaki w szpitalu używałem , a ja pamiętam że tam była jak mówiono na o dziale niska zawartość cygnoliny.
Od soboty zaczyna się długi odpoczynek i postanowiłem biorąc trzy dni urlopu , uporać się wstępnie z łuską.

basia44 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 10:17 pm   

nie rozumiem po co jak można kupić już na spirytusie
na łuskę tak jak tygryska pisała zielona herbatę ja stosuje maść ochronną z wit A u mnie dobrze działa na dwie godz przed myciem na głowę a na skórę smaruje kilka razy w ciągu dnia

Odpowiedz do tematu