Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaleczenie po cygnolinie - prawidłowo czy zbyt krótko?
Autor Wiadomość
bpielaszek

Wysłany: Czw Maj 17, 2012 6:41 pm   Zaleczenie po cygnolinie - prawidłowo czy zbyt krótko?

Witam, ponad miesiąc temu poznałem cygnolinę i już po kilku dniach stosowania 0,5% widziałem fenomenalne efekty jej działania. Po niespełna 2 tygodniach zdecydowałem się przerwać leczenie, gdyż zauważyłem, że zmiany zaczynają blednąć, a moje nogi zrobiły się gładkie w dotyku. Oczywiście zaleczone zmiany otaczały rozległe czerwone plamy spowodowane właściwościami cygnoliny, które z upływem czasu zrobiły się bledsze. Jednak od zakończenia leczenia minęło 19 dni, a na moich nogach wciąż są różowo-czerwono-brązowe ślady, które bardzo mi przeszkadzają - wstydzę się z nimi wyjść w krótkich spodenkach. I tu pojawia się pytanie: czy coś robię źle? Czy moje leczenie było zbyt krótkie, czy potrzeba cierpliwości, a te zmiany po prostu znikną w przeciągu np. 2 tygodni? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, ponieważ chcę jak najszybciej pozbyć się czerwonych plam na nogach i móc z dumą eksponować swe ciało.

Załączam zdjęcia moich aktualnych zmian - w rzeczywistości prezentują się gorzej, są bardziej wyraziste:

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Czw Maj 17, 2012 11:02 pm   

Moim skromnym zdaniem to po pierwsze 2 tygodnie stosowania cygnoliny to jest stanowczo za krótko, po drugie dlaczego zacząłeś od tak dużego stężenia?
Po trzecie cygnolina wypala łuszczycę a to znaczy, że prowadzi do poparzeń skóry normalnej, później pozostają brunatne plamy, które znikną dopiero po "zmianie naskórka" czyli nawet po kilku miesiącach. Moja rada: kontynuuj cygnolinę, ale nie wiem czy to stężenie jest dla Ciebie dobre. Ze zdjęcia wynika, że zmiany NIE zniknęły, tylko zdjąłeś łuskę ( tak to widzę). Łuszczyca zaleczona to białe plamy otoczone czerwonymi lub brunatnymi, skóra całkowicie gładka. Używaj maści siarkowo salicylowej lub buskiej maści siarkowej, lub peelingu, czegoś co złuszcza naskórek, a plamy po leczeniu cygnoliną powinny prędzej czy później zniknąć. Stosowanie maści przyspiesza ten proces.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

Gosiaczek68 

Wysłany: Czw Maj 17, 2012 11:31 pm   

Te czerwone plamy to moim zdaniem niestety jeszcze łuszczyca. To nie sa zaleczone zmiany, w niektórych miejscach widać jeszcze łuskę. Potrzeba jej jeszcze maziania ta cygnolina. Skóra zaleczona jest głaciutka jak pupcia niemowlecia i nie ma łuski nawet najmniejszej.
Co do białych placy po leczenieu, to juz niekoniecznie, u mnie takowe nie wystepuja, mam przebarwiona skóre i obwódki dookoła, a środek w kolorze zdrowej skóry. :hmm:

Na pewno potrzeba tu nawilzania i natłuszczania, bo widac że skóra jest bardzo wysuszona :sad:

bpielaszek

Wysłany: Pią Maj 18, 2012 4:24 pm   

Łuski nie mam w ogóle. Skóra jest całkiem gładka, jak na reszcie ciała. Zacząłem od takiego stężenia, ponieważ takie mi zapisał lekarz. Dzięki za odpowiedź.

szater 

Wysłany: Pią Maj 18, 2012 9:04 pm   

Ja tez tej owej łuski nie widze :shock: ,plamy sa czerwone ale to ty sam powinienes wyczuc czy cos jest pod palcem czy nie,moze sie spłaszczyła ale jej "nie dobiłes do konca" :wink: ale moze byc ze wlasnie tak sie zaleczyła.Kolor wyrówna sie po jakims czasie,pod wpływem promieni słonca i zaleczeniu naskórka.Mozesz oczywiscie starac sie pomóc peelingiem solnym,Buska maska siarkowa....ale...i tak potrzebny jest czas.
Sadze ze gdyby leczenie nie było dokonczone to po tych 19 dniach przerwy juzbys całe nogi miał ponownie wysypane. :razz:
Cygnolina 0,5% to nie takie wysokie stezenie,spokojnie...widac dobrze trafione,zareagowała łuszczyca szybko...wiec uwazam ze ok :brawo:
Natłuszczaj i nawilzaj ciało i...wystawiaj na wiatr i słonce....reszte zrobi czas :mrgreen:

bpielaszek

Wysłany: Pią Maj 18, 2012 10:08 pm   

Pod wpływem wcześniejszej odpowiedzi dzisiaj wieczorem nałożyłem po 20 dniach ponownie cygnolinę. Jednak po Twojej odpowiedzi, szater, wnioskuję, że powinienem zaprzestać dalszego leczenie?

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pią Maj 18, 2012 10:24 pm   

Spróbuj odstawić, bo może faktycznie ją zaleczyłeś? Chociaż nie spotkałam się jeszcze z czerwonymi plamami bez białych tudzież w kolorze skóry plam w środku. Może jesteś w tym względzie wyjątkowy? :D
Generalnie jeśli Cię nie wysypało do 30 dni od zakończenia stosowania to ja bym to uznała za zaleczenie, ale ja nie jestem lekarzem.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

szater 

Wysłany: Sob Maj 19, 2012 9:44 am   

Tak jak zawsze tak i teraz podaje tylko swoje porady oparte na doswiadczeniu i wiedzy jaka posiadam.....jednakowoż NIE JESTEM LEKARZEM...widze i opisuje to co widze...natomiast do decyzji o dalszym leczeniu lub jego zaprzestaniu jest uprawniony lekarz lub Ty sam po wnikliwej analizie toku leczenia.Faktycznie dwa tygodnie to krótki okres ale znam takich co to i w czyery ,piec dni potrafili zaleczyc...wiec widac wszystko mozliwe.
Zaprzestac leczenia mozemy gdy POD PALCEM NIE MA WYCZUWALNYCH ZMIAN!,MIEJSCE ZMIANY NIE POKRYWA SIE ŁUSKA.Kolor obramowan po cygnolinie,srodków,boków i wszelkiej masci otoczek jest INDYWIDUALNY DLA KAZDEGO-jeden bedzie miał a drugi nie :grin:
Pospiech w naszej sytuacji jest niezbyt dobrym doradcą...a to my sami jestesmy specjalistami od swojej łuszczycy.
Proponuje podejsc do sprawy spokojnie a najlepiej....udac sie do lekarza po autorytatywna ocene.Pozdrawiam zycze miłego dnia :mrgreen:

Odpowiedz do tematu