Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca ?
Autor Wiadomość
busa 

Wysłany: Nie Maj 27, 2012 10:09 pm   Łuszczyca ?

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Piszę z prośbą o opinię i rady. Mam kilka pytań.
Sytuacja wygląda tak:
Od ok. 10 lat mam zmiany skórne. Od kiedy się pojawiły, nigdy nie znikały całkowicie. Okresowo było ich mniej lub więcej. Nikt z lekarzy nie postawił przez ten czas jednoznacznej diagnozy, dostawałam różne maści ale bez efektu.
W ostatnich miesiącach zmiany się nasiliły, udałam się do kolejnego Dermatologa.
Stwierdził łuszczycę drobnogrudkową ( kropelkową). Przepisał leki:
Belosalic - 5 dni
Novate - następne 5 dni
Krem SVR Xerial 30 - równocześnie raz dziennie.

Daivobet - równocześnie na osobnym chorym fragmencie skóry na próbę.

Troszkę poczytałam opinii o maściach sterydowych i waham się co robić . Z jednej strony trzeba słuchać lekarza a z drugiej boje się złego wpływu tych leków.

Zmiany występują u mnie na wewnętrznej stronie rąk od ramienia do nadgarstka, na całych udach, przy kostkach. Trochę na szyi i głowie. Ostatnio zaczęło rozchodzić się na plecy i łydki. Są to drobne grudki, które po jakimś czasie się złuszczają. Raczej nie swędzą , no może czasami. Są też zmiany na głowie i te bardziej swędzą.
Dodam, że równocześnie biorę leki na astmę (glikokortykosteroidy wziewne) .
Czy ktoś może ma doświadczenie z leczeniem astmy i łuszczycy równocześnie?
Od dwóch lat mam też bóle stawów. Nie wiem czy to ma jakiś związek. Jestem też alergikiem.

Czy jest jakaś metoda diagnostyczna łuszczycy , która może potwierdzić w 100% jaki to rodzaj? I czy to na pewno to ? Czy badanie wycinka daje taką pewność?
Może ktoś mógłby polecić mi dermatologa, który ma duże doświadczenie z tą chorobą z Bielska-Białej lub z woj. śląskiego?

Jaki szampon polecacie do mycia głowy? Czy Nizoral jest ok ?

pozdrawiam wszystkich !

Ostatnio zmieniony przez busa Wto Maj 29, 2012 12:33 am, w całości zmieniany 1 raz  

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pon Maj 28, 2012 7:33 am   

Witam.
Też jestem astmatykiem alergikiem. Nie zauważyłam negatywnego wpływu leków na alergię czy astmę pod kątem łuszczycy a choruję 18 lat. Ale to jest u mnie, u Ciebie może być inaczej. Trzeba się obserwować.
Moim zdaniem Nizoral się nie sprawdzi bo jest do łupieżu a nie do łuszczycy (a sama się przekonałam, że to nie jest to samo). Mi nie pomógł. Mogę polecić szampony dziegciowe, mimo, że okrutnie śmierdzą są zazwyczaj skuteczne. No, ale każdy jest inny, może na Ciebie akurat Nizoral podziała? Wypróbuj. Z szamponów dziegciowych znam dwa PIX i POLYTAR, inni na pewno dorzucą coś od siebie.
Daivobetu nigdy nie używałam mimo, że lekarz mi cały czas zachwala ten lek, pozostałych też nie, więc się nie wypowiem. Osobiście jestem przeciwniczką sterydów. Jeśli się nie ma strasznie strasznego wysypu to uważam, że używanie sterydów to robienie sobie samemu krzywdy. Skutki uboczne są TRAGICZNE.
Ja mam łuszczycę krostkową, a więc o kropelkowej wiem tyle co z forum. Tyle ode mnie.
Powodzenia w walce z Panią Ł!! :mrgreen:

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

basia44 

Wysłany: Pon Maj 28, 2012 8:13 am   

Cytat:
Nizoral się nie sprawdzi bo jest do łupieżu a nie do łuszczycy (a sama się przekonałam, że to nie jest to samo).

jednak jest bardzo pomocny przy łuszczycy................likwiduje nadkażenia grzybicze wynikłe z drapania skóry
Cytat:
Belosalic - 5 dni
Novate - następne 5 dni

ten pierwszy to chyba na nadkażenia bakteryjne u mnie się nie sprawdza Novate stosowałam jest silny i jeśli już stosuje się go krótko na dłuższą mete zmiany schodzą ale wracają jeszcze szybciej
Napewno dobrze przemywać tego typu zmiany wodą utlenioną zwłaszcza na dłoniach i warto poczytać o kąpielach polecanych na forum
Tyle odemnie :smile:

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pon Maj 28, 2012 12:46 pm   

U mnie Nizoral się NIE sprawdził. Może u kogoś jest pomocny, ale ja osobiście uważam, że to bez sensu.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

szater 

Wysłany: Pon Maj 28, 2012 2:59 pm   

Tak króciutko dodam cos od siebie:
-nie ma badan potwierdzajacych lub wykluczajacych jednoznacznie łuszczyce
-sterydy sa dla ludzi i do leczenia ale...no własnie nalezy pamietac o skutkach nadużywania lub stosowania nieprawidłowo ,przy krótkotrwałym leczeniu nie powinno sie nic stac...spokojnie i z głowa a bedzie dobrze.
-pomimo wszystko zawsze uwazam ze nalezy ufac lekarzowi który naocznie potrafi stwierdzic stan faktyczny...wystarczy tylko aby sam chory posiadał odpowiednia wiedze na temat swojej choroby:co na niego działa co nie i jakie są inne srodki oprucz sterydów:dziegcie,analogi wit D3 czy A,cygnolina....
-z tym Nizoralem jak zwykle u nas jednemu pomaga innemu nie wszystko musisz sama na sobie przetestowac...nikt ci nie zagwarantuje ze bedzie dobrze....
_poczytaj na forum jest dużo ciekawych podpowiedzi jak pielegnowac ciało z łuszczyca,co robimy aby pomóc organizmowi...w razie czego pytaj... :tuli:

busa 

Wysłany: Wto Maj 29, 2012 12:47 am   

Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi! Troszkę potrwa zanim przekopie forum.. ale nieco już poczytałam. Jest masa specyfików do wypróbowania. Nie wiem tylko które się najbardziej nadają na łuszczycę drobnogrudkową.. czy może rodzaj łuszczycy nie ma znaczenia?

Dodałam zdjęcia do pierwszego postu. Bardzo zależy mi na potwierdzeniu diagnozy, chciałabym bardzo jeszcze to gdzieś skonsultować. Wyczytałam, że w ł. kropelkowej występuje płyn w zmianach - u mnie nie ma. Wyczytałam także, że powinno się odszukać jakiś stan zapalny w organizmie. Lekarz nic o tym nie wspominał.. Zaczynam się w tym gubić..

Odnośnie maści sterydowych chciałam jeszcze zapytać czy stosując je według zaleceń przez 10 dni istnieje również ryzyko wysypu posterydowego i przebarwień? 10 dni to bezpiecznie krótki okres ? Zmian jest tak dużo , że muszę smarować sporą powierzchnię, również skórę zdrową pomiędzy kropkami. Ale chyba inaczej się nie da?

I jeszcze jedno pytanie... czy peelingi są wskazane, czy mogą raczej zaszkodzić?

z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)

szater 

Wysłany: Wto Maj 29, 2012 8:45 am   

-peelingi w naszym przypadku tylko solne ...bardzo pomagają :brawo:
-ile nas tyle rodzajów łuszczycy-nawet te same odmiany moga u poszczególnych osób wygladac inaczej
-to co widze na zdjeciu to podobne jest do wykwitów łuszczycowych
-po jednorazowym zastosowaniu sterydów(mówie o serii leczenia a nie o jednym smarowaniu) nie wystąpi wysyp sterydowy ani zmiany zabarwienia skóry.Opisałam gdzies dokładnie jak wyglada wysyp sterydowy i co trzeba zrobic aby wystapił-nie jest to wbrew pozorom takie łatwe :razz:
-jezeli wychodzisz na słonce to nie podczas stosowania sterydów ...i wtedy plasm nie bedzie
-gdy masz sterydem smarowac zmiany a masz ich duzo to raczej smarowałabym tylko te miejsca a nie zdrowa skóre wokoło-ale to tylko moja rada.
pamietaj ze steryd wchłania sie inaczej na łokciach,nogach,rekach niz np. na brzuchu....bron Boze smarowac w zgieciach,pod piersiami i twarz.
-spokojnie podchodz do choroby,sama czytaj i notuj to co najważniejsze,nie wszystko dowiesz sie od lekarza bo niestety ale nie kazdy ma odpowiednia wiedze na temat innych sposobów leczenia niż sterydoterapia a to ona jest główna metoda leczenia łuszczycy i tego ucza ich na studiach
- tu troszke waznych info:

"Łuszczyca drobnogrudkowa (kropelkowa) – charakteryzuje się występowaniem w wielu miejscach ciała małych (poniżej 1 cm) łuszczących się zmian kropelkowatego kształtu. Pojawia się typowo po zakażeniu gardła (paciorkowcami); chorują głównie dzieci i młodzież. Wysypka zwykle znika (w kilka tygodni lub miesięcy), ale u niektórych dzieci przechodzi w grudki łuszczycowe, które mogą utrzymywać się przez czas nieokreślony. U innych łuszczyca rozwija się w późniejszym życiu. Dzieci, które mają skłonność do zapaleń migdałków, łuszczyca drobnogrudkowa może się pojawić po każdym rzucie anginy."

reszte ciekawych rzeczy poczytaj tu:

http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=201

-szkałabym w okolicach gardła i nosogardzieli,sprawdz czy tam nie ma paciorkowca

....powodzenia ...znikam bo ludzi mam na osrodku ze hej....sciskam :tuli:
...w razie czego pisz odczytam potem....i jezeli bede mogła pomóc ,chetnie pomoge

Odpowiedz do tematu