miałam spuchnięte palce u rąk i dodatkowo na dwóch palcach takie czerwone plamki obrzęk był kilka tygodni a potem ustąpił być może to była łuszczyca od strony stawowej a może zawinił mój układ krążenia ,bo w zimie bardzo szybko marznę a ręce mam wręcz sine byłam u lekarza ale za wiele się nie dowiedziałam
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lut 28, 2012 9:33 am
Nic odkrywczego tu nie zapodam bo wiadomo ze typowe sposoby ogólnego leczenia łzs w znacznej mierze sa kontynuacja doswiadczen zdobytych podczas terapii reumatoidalnego zapalenia stawow gdyz sama choroba łzs jest troszke mało znana(jeszcze).Najczesciej stosuje sie metotreksat,sulfasalazyne,cyklosporyne i najnowszy lek-lefunomid a takze kortkosteroidy.Poniewaz te leki działaja na objawy zarowno skory jak i stawów nalezy byc pod opieka lekarza i dermTOLOGA I REUMATOLOGA.Konieczne jest wykonanie badan krwi w tym CRP,moze jeszcze OB-czynnik reumatoidalny u nas nie wystepuje.
W naszym przypadku bardzo wazna jest rehabilitacja ,powinnas faktycznie duzo korzystac z leczenia sanatoryjnego ale takze z leczenia objawowego_niesterydowe leki p/zapalne a w momencie zaostrzenia metypred .Jezeli jest taka koniecznosc i stan jest powazny nalezy zdecydowac sie na leczenie konkretnymi juz lekami.Skutki uboczne ...zawsze sa,ale nieleczone łzs nie staje w miejscu tylko niszczy sukcesywnie stawy i sciegna...to jest jak korozja.Postepowanie jest mniej wiecej takie:
gdy łagodnie nasilone łzs to:
*niesterydowe leki p/zapalne
*fizykoterapia
*terapia zajeciowa(tu jezeli o rece chodzi)
*cwiczenia fizyczne
*miejscowe podawanie kortykosteroidów(ta własnie blokada o ktorej pisze puma)-co do tej metody to mam ogromne watpliwosci;ostrzykiwano mi tym biodro-bolec przestało na jakis czas ale staw zrujnowałam dwa razy szybciej
Gdy srednio i ciezko nasilona łzs:
1,terapia niebiologiczna:
*MTX
*sulfasalazyna(pomocna tez przy jelicie nadwrazliwym,czesto i ono wystepuje przy łuszczycy)
*leflunomid
*cyklosporyna
2.biologiczna terapia immunologiczna
3.Przy najciezszych przypadkach łaczy sie jedną z druga(1 i 2)
Bardzo czesto objawy łzs wystepuja przy dnie moczanowej(kryształki moczu wytracaja sie i usadowiaja w stawach ,dajac obrzeki i zaczerwienienie)...to tez nalezałoby wykluczyc.Obiawów klinicznych jest wiele ale czasem nie maja one potwierdzenia w wynikach i tu tkwi problem...dlatego sami powinnismy rozpoznawac zmiany,nawet je zapisywac i przygotowanym isc na rozmowe do MADREGO reumatologa.Sytuacja w tej chwili w sluzbie zdrowia ( i nie tylko ) jest taka jak kazdy widzi i nie oczekujmy ze uzyskamy pomoc taka z prawdziwego zdarzenia.Cudów nie ma samo nie przejdzie,musimy zaufac swojemu lekarzowi specjaliscie i ...współdzialac z nim.Bardzo wazna rzeczą jest ruch- im bardziej boli ,im bardziej spuchniete to....trzeba cwiczyc.Ratowac sie możemy ziołami ,kapielami,higienicznym sposobem zycia....i musimy pogodzic sie ze nie ma cudownego lekarstwa sami musimy wlozyc kupe siły,bólu i łez....a bedzie dobrze.Powodzenia i CIEPLYCH,SŁONECZNYCH DNI BEZ WILGOCI
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 8:58 am
lek znam to jeden z niesterydowych leków p/zapalnych....nie zastosowano u mnie ze wzgledu na chorobe serca,nadcisnienie i palenie papierosow.Sadze kocie ze od wszystkich leków powinno sie robic jakies przerwy aby jednak odpoczęły narzady wewnetrzne(tu w tym przypadku układ krwionosny,watroba,płuca i oskrzela-bo palisz)Moja lekarka stosuje leki naprzemiennie bardzo chwale sobie u nimesil,Voltaren-ten jest najbardziej oczyszczony,potem OLFFEN,uwazam na wszelkiego rodzaju ibufrony.Czasem z leków przechodze na zastrzyki ale generalnie pomimo bólu,sztywnosci i obrzeków BARDZO SIE STARAM NIE BRAC NLPZ CO DZIEN...szczególnie w ciepłe czy suche dni.Mam cała game roznorodnych masci pochodzacych z roznych zrodel:apteka,internet i oczywiscie robionych wynalazków typu smalec z czyms tam.Czesto ludzie nie wiedzą a lekarze nie kontroluja poziomu cukru....przy leczeniu tak intensywnym,sterydami czy innymi lekami dobrze jest zrobic tzw.krzywą cukrowa....u mnie wyszła nietolerancja glukozy dobrze ze w pore zauwazono.
nie biore tego caly czas - na szczescie duza czesc czasu moge spokojnie bez jakichkolwiek lekow sie obywac - jedno opakowanie to jest chyba 20 tabletek mam od chyba trzech miesiecy albo dluzej po prostu ciekawa bylam jak to wplywa na organizm przy dluzszym sosowaniu - nie mam nadcisnienia, nie mam cukrzycy itp. jedyne co mam to palenie papierosow ogolnie bede chciala jednak zalatwic sobie sanatorium ale musze pogadac u mnie w pracy zeby mnie puscili na trzy tygodnie i z tym bedzie troche problem...
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 10:34 am
Takie branie okazjonalnie to spokojnie....byle nie za duzo miesiecy ciagnac jeden lek( z jednej grupy) chociaz i tak jest ze skoro sie sprawdza i skutki uboczne sa w miare to lepiej trzymac sie sprawdzonego.(co do cukrzycy to też nie mam,wyniki cukru dobre ale mam nietolerancje glukozy,to troszke cos innego ,bez leczenia moze doprowadzic do cukrzycy)
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 4:57 pm
Powiem nawet ze to podstawa leczenia,koniecznie sie wybierz.ja polecam Busko Zdroj...moj kolega jest tam ordynatorem w Wojskowym szpitalu sanatoryjnym-taki typ leczenia tez mi bardziej odpowiada:szpital sanatoryjny-w razie czego jest leczenie,jest codzienna wizyta lekarska w pokojach...troszke inaczej niz w zwykłych sanatoriach ale....poszalec tez mozna jak kto ma ochote.
Zabiegi rehabilitacyjne a także fizykoterapia to najlepsze co mozna dla nas zrobic.gdy tak korzystalam z tych zabiegow,fizykoterapii,gimnastyki i kapieli to naprawde moglam odstawic leki doustne na jakis czas.
polecam Bioptron, naświetlania lampą są potwierdzone klinicznie przez lekarzy na całym świecie, likwidują stany zapalne, zmiany skórne. Zapraszam do gabinetu naświetlań lampą Bioptron w Gdańsku.
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 2:50 pm
jestem posiadaczka owej lampy....i szału nie ma,złagodzic czasem złagodzi ból jezeli zas chodzi o zmiany skórne to chyba chodzi ci o czyraki bo na łuszczyce ,tradzi,egzeme i nsze takie.....nie działa.....wyrzuciłam kupe kasy ale moze komus pomoze
a tak sobie czytam te posty i wiesz co czarownico?mam pomysla,chodz sie razem wybierzemy do tego twojego znajomego od sanatoriow,juz widze to nasze leczenie,po powrocie rozwod masz murowany a my chodzilibysmy juz tylko na czworakach,stawow zero
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
Wysłany: Pon Sie 06, 2012 4:46 pm
uwielbiam twoje pomysły.....ale po co do sanatorium...zlot organizuje...przyjedz ...jak znam życie ......Ksieciuniu Ciemnosci....chyba odwagi nie styknie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum