Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Leki biologiczne
Autor Wiadomość
Radziu

Wysłany: Nie Lip 22, 2012 5:44 pm   Leki biologiczne

Witam,
miał ktoś może doczynienia z lekami biologicznymi? Ostatnio zaciekawił mnie temat i doczytałem że cześć leków jest refundowana przez NFZ ( na to nie licze), a niektóre wcale nie są aż tak drogie (poza zasiegiem). Orientuje się ktoś jak wygląda kuracja i czy jest skuteczna jak piszą inni? Obecnie w ciagu 18 msc 3 razy zaliczylem szpital i te cholerstwo nie chce puscic. W ciagu 2 dni sypnelo mi cale plecy i klatke, mam juz dosc i chcialbym sprobowac tych lekow biologicznych.

Pozdrawiam

Radek

szater 

Wysłany: Nie Lip 22, 2012 6:12 pm   

Musiałbys spełnic kilka ważnych warunków.To twój lekarz moze cie skierowac na leczenie biologiczne do osrodka gdzie sąprowadzone odpowiednie programy tegoż leczenia.Nie wiem czy na chwile obecnajest prowadzony jakis program terapeutyczny dotyczacy leczenia biologicznego,raczej są to pojedyncze programy badawcze.Wiecej jest mozliwosci jezeli chodzi o leczenie biologami gdy chorujesz jednoczesnie na łuszczycowe zapalenie stawów i łuszczyce plackowata.A i to nie gwarantuje dostania sie na program.Musisz przejsc wszelkie dostepne metody leczenia:fototerapie-PUVA i UVB,farmakologie-czyli leczenie cyklosporyną,TREXSANEM lub MTX(dawka 25mg-tyg) wszystko to musi nie dac pozytywnej reakcji wtedy dopiero biologi.Sadze ze zbyt pochopnie siegasz po bron ostateczną.Ludzie po skonczonym prodramie zostają zostawieni sami sobie z rozhustaną immunologia.Leki biologiczne to ostatecznosc a nie kolejna metoda leczenia,niosa ze soba ogromne skutki ,które sąnie do przewidzenia.....ale zabronic ci nie mozna,ostrzegam tylko przed pochopnym hurraoptymizmem i nadziejami pokładanymi w tych lekach :hmm:

PS
gdyby była taka potrzeba to na bank ktos z lekarzy w szpitalu zaproponował by ci takowe leczenie.....znaczy sie wejscie do kwalifikacji do programu biologicznego....widac nie ma taiej potrzeby :razz:

Radziu

Wysłany: Sro Sie 15, 2012 10:43 am   

Dostałem informacje że w "Poznaniu coś się dzieję" odnośnie tego leczenia biologicznego, od doktorki w szpitalu. Dzisiaj dostałem numer do Pana który to coś pomaga załatwić, jak będę wiedział więcej to napiszę .

Odpowiedz do tematu