Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Cocois i co dalej?
Autor Wiadomość
Alba 

Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 5:03 pm   Cocois i co dalej?

Witam,
cierpię od około 8 lat na łuszczycę skóry głowy. Jest dość łagodna, mam kilka ognisk przy lini czoła(ale nie wychodzi poza linie włosów), trochę za uszami. Łuski nie są duże i grube, nie są nawet czerwone, wygląda jak wielki płat łupieżu. Czasami łuska bywa bardzo sucha a czasami "lepka" sama nie wiem jak określić ten stan. Leczyłam się kiedyś Elocomem i Diprosaliciem, pomagały na chwilę, ale później było gorzej - wiadomo sterydy.
Teraz na poważnie zabrałam się za maść Cocois, po przeczytaniu milionów dobrych opinii. Tak jak pisałam, mam dość łagodne objawy łuszczycy, więc po 4 dniach codziennego smarowania głowy widzę poprawę, zgrubienie jest coraz cieńsze. Ale strasznie swędzi mnie głowa, a łuska jest strasznie sucha i "odpada" przy lekkim przejechaniem palcem. I moje pytanie brzmi: czy tak właśnie powinno być? Czym nawilżać skórę głowy tak na co dzień? Dodam jeszcze, że mam bardzo długie (zdrowe!) włosy sięgające za łopatki, więc nie chciałabym aby było to coś śmierdzącego (jak maść) i bardzo tłustego. Używam szamponu nawilżającego skórę głowy, ale super rezultatów nie przynosi. Co możecie doradzić?

PS jeśli temat już był, albo podobny to można przenieść temat:)

szater 

Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 5:09 pm   

Dziegcie bardzo wysuszają skóre,niestety cos za cos,musisz koniecznie natłuszczac i nawilzac skore-to dwie rózne czynnosci,wymagajace innych kosmetykow.Poszukaj na forum rad dotyczacych skóry głowy,jest tam duzo propozycji...chociazby z firmy CERCO :mrgreen:

Alba 

Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 5:26 pm   

szater napisał/a:
natłuszczac i nawilzac skore-to dwie rózne czynnosci,wymagajace innych kosmetykow

a możesz mnie oświecić czym nawilżanie różni się od natłuszczania? I co powinnam kiedy robić?

szater 

Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 7:12 pm   

polecam papkę z awokado, możesz ją przygotować domowym sposobem awokado rozgnieć widelcem. Dodaj trzy łyżki gęstej śmietany i wymieszaj papkę nałóż na umyte pasma. Owiń głowę folią i ręcznikiem. Po 30 minutach włosy umyj- to włosy i skóre nawilży

mozna też takie cosik zrobic:
Przygotowujemy miksturę, do porcji odżywki/maski dodajemy miód i żel aloesowy. U mnie zazwyczaj są to: 2/5 odżywki lub maski, 2/5 miodu i 1/5 żelu aloesowego.Do tego można dodać trochę oleju czy glicerynę. Po myciu włosów na skórę głowy i włosy nakładamy naszą miksturę, na to czepek, ręcznik i trzymamy chociaż godzinę.Następnie zmywamy naszą maskę nawilżającą wodą, miód zmywa się samą wodą. Później możemy jeszcze nałożyć odżywkę bez spłukiwania.

natłuszczac to ludkowie roznie natłuszczaja-mascią z wit A,balsamem nagietkowym

basia44 

Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 7:20 pm   

Ja daje dwa żółtka i 2 łyżki oleju trzymam 15 min i zmywam

Alba 

Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 7:21 pm   

szater napisał/a:
do porcji odżywki/maski

odżywki/maski takiej zwykłej do włosów, czy czegoś specjalnego? Wybacz, ale jestem totalnie zielona:P

Dodam jeszcze, że właśnie (po przeczytaniu wątku na forum odnośnie leczenia skóry cocisem) kupiłam linomag bobo A+E i płyn do pielęgnacji suchej skóry głowy cerkosol. Myślałam, żeby w ciągu dnia smarować płynem cerkosol, później cocois, zmyć szamponem i smarować linomagiem na noc. Jak myślicie, będzie dobrze?

A te maseczki na włosy, ktore polecacie to co ile dni robić?

szater 

Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 4:28 pm   

odżywka lub maska do włosów...jakakolwiek.Stosuje w zaleznosci od potrzeb...latem czesciej,po okreslonych lekach tez....ma znaczenie też farbowanie ileczenie konkretne skory glowy

Ewelka32 

Wysłany: Pon Paź 15, 2012 7:44 pm   

Maseczkę stosuje do pozbycia sie łuski.Potem zmywam szamponem z dziegciem,następnie nakładam Cocois:)Zmywam go i na koniec wit A to cała litania i zabiegi na głowe:)

szater 

Wysłany: Pon Paź 15, 2012 7:48 pm   

ten cocois to powinien na głowie "popbyc" około 10-12h wiec spokojnie z tym zmywaniem :grin:

Ewelka32 

Wysłany: Pon Paź 15, 2012 7:50 pm   

szater kochana przeważnie Lenusia ma go na noc więc tak jest:)

szater 

Wysłany: Wto Paź 16, 2012 10:40 am   

ok :mrgreen: natomiast przestrzegam bo mam jedna taką...podopieczna która co 15 min co innego nakładała a ze mam ją w realu to szybko wyłapałam co i jak i dlaczego to leczenie nie"idzie"usciski dla Lenki...dzielna dziewczynka :tuli:

czy Agusek sie odezwała do ciebie?

Ewelka32 

Wysłany: Nie Paź 21, 2012 4:34 pm   

Nie nie odezwała.Muszę Pawła złapać i popytać o cocois.

szater 

Wysłany: Pon Paź 22, 2012 4:30 pm   

postaram sie skontaktowac z Aga,jej mała tez ma cięzka postac łuszczycy i ma uczulenie na dziegcie.....

PS
Ewela nie pisz w kilku tematach,wystarczy ze napiszesz w jednym...kto chce i moze napewno was znajdzie.... :*

Odpowiedz do tematu