Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pękająca skóra + jeszcze jedno pytanko
Autor Wiadomość
vree 

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 2:12 am   Pękająca skóra + jeszcze jedno pytanko

hejka,
aktualnie staram się załatwić wizytę u dermatologa, ale zanim ją załatwię (długi weekend) to się... wścieknę. Nie mam jeszcze zdiagnozowanej łuszczycy, nie przez lekarza ;) Ale będę mieć, zdaję sobie z tego sprawę, widzę jak to wygląda, rodzina też. W rodzinie Ł jest na tle dziennym, to jak wyglądałam parę dni temu nie budziło wątpliwości.

Ale do rzeczy. Przetrzymam do wizyty u dermatologa, wspomagając się domowymi sposobami, ale nie przetrzymam kciuka. Po wewnętrznej stronie dłoni, ognisko rozłazi się momentami na zgięcie palca. Skóra pęka mi wzdłuż, dobrze wiecie - boli, piecze, wkurza, swędzi - no kręćka idzie dostać ;) Do tego irytujące miejsce, bo podrażniam przy każdej czynności - prawa ręka, podrażniam nawet odkręcając wodę mineralną czy kran ( :!: )

Macie na takie pękanie jakiś domowy lub bezreceptowy sposób? Z dostępnych środków mam SolcoKerasal, które dobrze zadziałało na załuszczoną stopę i łokieć. Oliwkowy krem z ziaji i jakiś tłusty krem z wit A i E od siostrzenicy świetnie koją stopę. Kciuk nie reaguje na nic, chyba bólem na podrażnienie jak się zapomnę ;) lub gdy dochodzi do zgięcia i pęknie podczas zginania palca.
Już sama nie wiem czy teraz natłuszczać czy "socokerasalić"? Miejsce nie ma już łuski-skorupy. Natomiast jest twarda skóra, która po pęknięciu się strzępi, strzępki są twarde, haczą, robią dodatkowe ranki. Rano lub pod wieczór znów będę mieć 17 warstw skóry w miejscu pęknięcia, strzępków się pozbędę, ale najbliższa znów pęknie. I tak w kółko... ale to pewnie znacie

No i przy okazji - stopa od strony podeszwy jest już bez łuski, samo zaczerwienienie i stwardnienie skóry (ale nei takie pękające jak na kciuku, zgrubienie jak narośl, czy nie wiem jak to nazwać). Coś się z tym da dalej zrobić bez recepty? Nie chcę pytać taty, mimo 30lat z chorobą, wciąż się z nią nie pogodził i zbywa mnie półsłówkami, nic się nie dowiem.

nutka 

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 9:59 am   

A może spróbuj czymś to owinąć? Nasmaruj czy maścią czy natłuść czymś i zabezpiecz przed bezpośrednim dotykaniem.

Blanka 

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 5:25 pm   

moje początki łuszczycy zaczynały się tak samo jak u ciebie skóra mi twardniała i pękała na stopach i rękach ból był niesamowity niewiem czy samo sobie z tym dasz rade mnie jak lekarz oglądnoł odrazu mnie wysłał do kliniki smarowali mnie tam bardzo tustymi maściami i owijali bandarzem :lol: doprowadzili mnie do normalnego stanu powodzenia w leczeniu :???:

vree 

Wysłany: Pon Maj 26, 2008 11:35 am   

Blanka to nie tak ze chce sama, po prostu chce sobie nieco zlagodzic objawy nim doczekam sie laskawie na wizyte u dermatologa.
Bo tak samopas sie tego zostawic nie da - wscieklabym sie zwlaszcza w momentach swedzenia ;)

EWaa

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 11:20 am   

Jezeli chdzi o dlonie to proponuje okłady np. z zielonej herbaty, powinny zlagodzic wdzenie, fusy z herbaty nakladasz na rece i zawijasz, a smarowac najlepiej na noc np. jest taka masc w aptece ok 3 zl AKSODERM , jest to masc na bazie wit A i retinolu, posmaru i awiń bandarzem lub nalóż rekawiczki , no i krem do rąk na kazdym kroku !!!

Odpowiedz do tematu