To co było dobre dla Twojej mamy nie znaczy, że będzie dobre dla Ciebie. NOVATE to kolejny steryd. Sterydy są złe - takie jest moje zdanie, ale jest tu kilku fanów sterydoterapii.
Z reguły sterydów używa się przy ostrym rodzaju łuszczycy, kiedy jest to absolutnie niezbędne (choć lekarze często przepisują je na odczepnego, bo działają szybko. Niestety owi lekarze nie mówią jak tragiczne mogą być skutki długiej sterydoterapii, dlatego tak ważny jest DOBRY dermatolog, który wszystko wyjaśni). Przy trzech plamkach to tylko pogarszanie własnego stanu zdrowia. Poczytaj o cygnolinie, pochodnych witaminy D3, naturalnych metodach i środkach i przede wszystkim o PIELĘGNACJI ciała łuszczyka. Bo bez pielęgnacji, nie ma sensu się leczyć.
Co do alkoholu i diety. Alkohol może, ale nie musi wpływać na wysypy. Są osoby, które spożywają alkohol i nie widzą różnicy, a są tacy którzy łykną alkoholu i już ich sypie ( PIWO też zawiera alkohol ). Nawet syrop na kaszel może alkohol zawierać, czekoladki i tak dalej, dlatego droga eliminacji i obserwacja. Tak samo z papierosami, ale tu już łatwiejsza droga. O innych używkach napiszę na PW .
Dieta może mieć równie wielkie znaczenie dla organizmu łuszczyka. Zasada prosta jak przy każdej diecie. Odstaw cukier, tłuszcze zwierzęce w formie czerwonego mięsa ( wędlina wieprzowa to też czerwone mięso ), konserwanty i musisz obserwacje prowadzić( o innych produktach i dietach informacje na forum w odpowiednich działach). Niestety to wymaga czasu i samozaparcia, ale myślę, że Ci się uda, i że będziesz nad tym pracował.
Na pocieszenie dodam, że ja choruję tyle lat ile Ty żyjesz.
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
dziś wróciłem od rodzinnego. Dostałem na gasroskopie.. U mnie wybór w dermatologach jest tak duży jak pomysły na zmiane Polski .. W mieście może jest z 4-5? .. I czeka się miesiącami na wizyte.. Kolejną mam dopiero na 28 stycznia. Podzwonie wszędzie i zobaczymy jak to będzie.
Innych używek nie stosuję.. Alkohol piłem ostatni raz w sylwestra. Mimo że nie mam dokładnie 18 (w sobote strzeli) to bardzo dużo jeżdze samochodem i nie moge po prostu pić. A za kierownice po lyku piwa nie wsiąde i nikt mnie nie zmusi.
Co do diety, chodze na silownie i mam diete wysokobialkowa.
Ryby, malo smazonego ogolnie jakies serki salatki chleb razowy
ryz brazowy jogurty itp. ... o smazonym nie ma mowy u mnie : ) nawet jak sa na obiad schabowe to jem po prostu bez panierki. I smaze na oliwie. Oleju unikam jak tylko moge . Ten Elocom chetnie bym odstawil. On po prostu nic mi nie daje. Zero popraw a choroba sie tylko rozwija.. raz sprobowalem go odstawic to luska sie zrobila biala i gruba.. a jak go stosuje to jedynie co to tylko brak luski. po prostu takie czerwone zostaje ale nie znika
Oliwa z oliwek zawiera dużo cennych dla nas kwasów omega-3/6/9. Możesz spróbować suplementacji - czyli kupić w aptece tran czy inne tabletki tego typu. Bardzo pomocna jest też witamina A i E. Kotlet schabowy, to jednak schabowy, czerwone mięso. Odstaw, zastąp kurczakiem, indykiem, królikiem. Jedz dużo ryb szczególnie morskich. Jeśli ćwiczysz i jesz wysokobiałkowe produkty czytaj, czy zawierają cukier. Jogurty owocowe w szczególności zawierają dużą ilość cukrów i ulepszaczy dlatego też się ich zwyczajnie nie je .
Bardzo możliwe, że przez wysokobiałkową dietę właśnie masz problemy z żołądkiem i jelitami, bo ta dieta nie jest zbyt zdrowa dla układu trawiennego i NEREK w szczególności. Chwali się, że jesz chleb razowy.
W moim mieście dermatologów jest raptem 3, a jednak trafiłam na dobrego
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
Co do schabowego to ja zjem go może raz na 2 msc.. Czasem mi brakuje po prostu polskiego schabowego : ) a tak to kurczak gotowany.. Nie pieczony : )
W tych jogurtach to wybieram takie gdzie jest najmniej cukru, ale nigdy nie bedzie 0 : )
Przymierzałem się do jakis odzywek (nie sterydy) jakies bialko i cos przed treningiem na pobudzenie i to wszystko. Ale teraz to schodzi na 2 plan. Od poczatku chleb razowy. Kiedys jadlem normalne biale pieczywo, ale bylem u babci jakis czas i ona tylko razowy, i mi lepiej posmakowal jak bialy
Co do ryb to wcinam fladre i dorsza
Wydaje mi się że nawet silownie odstawie.. Wole pieniadze z silowin w leczenie przerzucić.
Do kliniki Salus jeszcze zadzwonie. Tam moze szybciej bedzie wizyta.. A jak nie to w du*e wywale 200zl na prywatna.. bo to najlepsza klinika u mnie w miescie.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 1:41 pm
siłowni nie odstawiaj....cwiczac odkwaszasz organizm...i to też pomaga w naszej chorobie,najgorsze to siedzenie bez ruchu.Co do wszelakich diet ,odstawiania produktów to też nie ma zadnych reguł....na jednych działa na drugich nie...musisz pomalutku sam sprawdzic co tam u ciebie pasuje a czego raczej ci jesc nie wolno(moze wolno ale.....nie powinienes)
na zdjecie łuski najlepsza jest masc salicylowo-siarkowa-niestety na recepte ,skład na forum jest a moze ci zrobią bez recepty w aptece a jak nie to zostaje rodzinny.Czy na dłoniach te zmainy to masz na zewnetrznej stronie czy wewnatrz ,jak wyglądaja paznokcie?Pamietaj ze łuszczyca moze(ale wcale nie musi!)wysypac wszedzie i na ciele i na głowie i nawet w miejscach intymnych.Dobrze zebys posiadał wiedze o tymi był przygotowany na i taka ewentualnosc.Niedawno córka znajomych uciekła z domu bo myslała ze sie zaraziła AIDS od przygodnego chłopaka i bała sie rodzicom powiedziec a okazało sie ze to łuszczyca.....powodzenia
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Co do paznokci na razie jest ok. Tam skad wyrasta paznokieć robi mi sie już zmiana.. powoli luszczy si skóra. Co do miejsc intymnych.. miałem, zaczelo sie pokazywać szybko potraktowalem Elocomem i zniklo. To co było już Elocom nie niszczy.. Bałem sie ze w ogole dziewczyna mnie zostawi itp a przyszlo co do czego ze pomaga mi w tym.. na plecach nie siegne to mam pomoc.
Dodaje zdj jak to wygląda na rękach oraz nadgarstka
prawa dłon:
Lewa:
Nadgarstek:
Co do nadgarska. W lipcu po prostu sobie w pracy wakacyjnej przeciąłem. i było małe przecięcie przez długi czas.. Dopiero jakis mies/ poltora tak sie rozeszlo.. A myslalem ze tam juz blizna będzie a tu prosze..
Nie używam żadnych kremów ani nic. Tylko to na nadgarstku jest zaatakowane luską. I jest to popekane w 5 imejscach jak sie zgina. Krem chyba na to nie pomoze
Nie używam żadnych kremów ani nic. Tylko to na nadgarstku jest zaatakowane luską. I jest to popekane w 5 imejscach jak sie zgina. Krem chyba na to nie pomoze
Na te pękniecia polecam maść Tribiotyk saszetka ok 2 zł na tak małą plamkę starczy jeszcze zostanie
nie należy takich pęknięć zaniedbywać może dojść do nadkażenia bakteryjnego
żeby pękniec nie było musiałbym usztywnić rękę po prostu : ) Zrobi mi sie luska i peka.
A usztywnic nie moge. siedze czesto w garazu i robie samochody, jakos trzeba w tym kraju za pieniadzem gonic.. i to jest nie mozliwe bym mial usztywniona reke pekac tak czy siak mi bedzie.
Ta masc w kazdej aptece bedzie ?
żeby pękniec nie było musiałbym usztywnić rękę po prostu : ) Zrobi mi sie luska i peka.
A usztywnic nie moge. siedze czesto w garazu i robie samochody, jakos trzeba w tym kraju za pieniadzem gonic.. i to jest nie mozliwe bym mial usztywniona reke pekac tak czy siak mi bedzie.
Ta masc w kazdej aptece bedzie ?
Wystarczy na noc nałożyć maści na pęknięcia przykryć gazikiem i obwinąć bandażem rano pęknięcia będą zagojone i wtedy można nawilżyć
nawet przy takiej pracy muslę że jakas opaska na nadgarstek nie przeszkadzała by zanadto
Cytat:
Po takim czasie nie wiem czy by pomoglo. Skoro luszczyca sie tym zajela. jakbym na poczatku to ta mascia potraktowal to moze..
nawet gdy mam pęknięcia od za grubej łuski goi się szybciutko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum