Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ryby leczące łuszczycę?
Autor Wiadomość
alchemyx

Wysłany: Pią Sty 19, 2007 9:53 pm   Ryby leczące łuszczycę?

Wklejam Wam krótkiego spota reklamowego sanatorium w Turcji i link do ich strony. Czy to działa nie wiem, ale nigdy nie widziałem takiej metody leczenia.

Film: http://www.youtube.com/watch?v=0cRQ8kC36Ts
Link: http://www.psoriasisfishcure.com/

daro 

Wysłany: Pią Sty 19, 2007 10:10 pm   

Ja już kiedyś chciałem o tym napisać tu na forum, ale nie mogłem nic w necie znaleźć na ten temat. Słyszałem już o tym jakieś 3 lata temu, leczenie tymi rybami z Turcji polega na tym, że te ryby podobno zjadają (wygryzają) łuskę - miejsca występowania łuszczycy. Podobno jest to skuteczne, ale nie wiem na jak długo można się tym zaleczyć.

gość
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 20, 2007 12:44 pm   

Jak to mawiają: - reklama dźwignią handlu ...
Nic więcej ... :mrgreen:

madi 

Wysłany: Czw Maj 08, 2008 11:35 pm   

moja dermatolożka zaleciła mi jedzenie ryb ,nic nie wspomniała żebym pozwoliła się jeść rybom :mrgreen:
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Ewcia88 

Wysłany: Pon Maj 19, 2008 2:13 pm   

daro napisał/a:
Ja już kiedyś chciałem o tym napisać tu na forum, ale nie mogłem nic w necie znaleźć na ten temat. Słyszałem już o tym jakieś 3 lata temu, leczenie tymi rybami z Turcji polega na tym, że te ryby podobno zjadają (wygryzają) łuskę - miejsca występowania łuszczycy. Podobno jest to skuteczne, ale nie wiem na jak długo można się tym zaleczyć.

Tez o tym słyszałam !!! Prawdopodobnie bardzo skuteczny. Ale na taki wyjazd do Turcji trzeba mieć kasę a z tym umnie najgorzej :(

gość
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 20, 2008 7:49 am   

Sam wyjazd do Turcji na plażę (bez "kuracji" rybkowej) tak samo pomoże.

dawid849 

Wysłany: Sro Maj 21, 2008 12:55 am   

mam duze akwarium w domu , chyba będę musiał spróbować :)

gość
[Usunięty]

Wysłany: Sro Maj 21, 2008 6:03 pm   

Uważaj, abyś nie wprowadził zakażenia do organizmu.
Akwarium z rybami i rany na ciele = spore zagrożenie.

madi 

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 12:14 am   

z tym akwarium to odczytałam jako żart ;) bo przeciez nie o takie rybki chodzi :)

gość
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 9:58 am   

madi napisał/a:
(...) przeciez nie o takie rybki chodzi :)

A co za różnica ??
Nie trudno się domyśleć wpływu "czystości" wody akwariowej z rybkami na rany.

vree 

Wysłany: Pon Maj 26, 2008 11:51 am   

heh, u nas w domku tez byl temat tych rybek jakis czas temu. Podobno efekt jest zarabisty, zeby nie uzyc slow "jedwabnych" ;) Bo rybska jak tylko wyczuwaja zrogowacialy-chory naskorek to sie przysysaja do niego. Nie tylko "wyzeraja" swwoj przysmak, ale tez wpuszczaja pewien enzym zaleczajacy, a dokladnie spowalniajacy ł i inne choroby skory. Nie pamietam nazwy enzymu, wiem ze mial koncowke prawie jak etanol :wink:

Problem to koszt - 7000zl wyjazd, obojetnie czy na wlasna reke czy przez biuro podrozy, bo "kurort" sobie tyle zyczy. Wyjazd oczywiscie na totalne.. zadupie gdzies w samym srodku turcji, zero dostepu do wody innej niz ta z rybskami, gdzie ta woda niezbyt nadaje sie na zwykle nielecznicze moczenie zadka. Czysto leczniczy wyjazd, mozna zapomniec o rodzinnych wakacjach. Dlatego zrezygnowalismy.

Rybki podobno mozna kupic, koszty byly cos kolo 40-50zl od sztuki. Minimum 20 sztuk trzeba kupic by byl rezultat no i oczywiscie opcja niemal sterylnej hodowli bo glony+pierwotniaki i rany = zakazenie. Jednak rybki trudne w utrzymaniu, jak przystalo na delikatny gatunek. Nie pisze sie na to nawet jako maniak zwierzecy majacy od lat duzo wspolnego z terrarystyka, a mamuska z akwarystyka - za duze ryzyko kosztow i zakazenia.

Mozna tez probowac jechac do Niemiec - tam jest juz iles gabinetow ichtioterapii z tymi rybkami, koszty ciut mniejsze niz wyjazd za 7gor, 7rzek i 7 lasow w srodek niczego za 7tys.

Ale co kto woli, nie kazdy musi patrzec takze na koszty.

wolf_shadow

Wysłany: Pon Cze 02, 2008 12:52 pm   

Tutaj są gatunki rybek - podobno można je także znaleźć w Polsce (w sklepach akwarystycznych).
http://www.psorijaza.net/

Odpowiedz do tematu