Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
leczenie biologiczne, a używanie maści.
Autor Wiadomość
rawr 
żyj.

Wysłany: Pią Sty 11, 2013 11:03 pm   leczenie biologiczne, a używanie maści.

Witajcie.
Mam pytanie odnośnie używania maści w czasie leczenia biologicznego. Otóż jakoś na początku tygodnia dostałam kolejnego wysypu, pani Ł zajmuje moje ciało w 80 % :( łącznie z szyją i lekko twarzą. Od środy nie chodzę do szkoły bo się wstydzę. I tu właśnie pada pytanie. Czy podczas leczenia humirą, można używać jakiś maści ? Choćby jakiś słabszych, żeby czerwone plamki troszkę zbledły? Jeśli tak, to macie może jakieś pomysły? Strasznie się czuję jak patrzę na siebie w lusterku, liczę na pomoc. :)

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sob Sty 12, 2013 1:03 am   

rawr moze sprobuj kąpieli? lagodza zmiany i moze bedziesz sie lepiej czul :tuli:
w soli, w sodce, w ziolach, w slomie owsianej... propozycji duzo

basia44 

Wysłany: Sob Sty 12, 2013 8:01 am   

Tu dużo osób jest na tego typu lekach
http://www.forum.biedronk...c.php?f=52&t=34
może tam zapytaj dostaniesz fachową poradę

szater 

Wysłany: Sob Sty 12, 2013 10:26 am   

sorki ale fachowa porade w tak powaznej sytuacji moze udzielic tylko i wyłacznie lekarz specjalista....i to najlepiej ten pod którego opieka stosujesz leczenie biologiczne,samodzielnie to mozesz zastosowac tylko cos z naturalnych metod:kapiele,peelingi,dermokosmetyki

basia44 

Wysłany: Sob Sty 12, 2013 10:45 am   

szater napisał/a:
sorki ale fachowa porade w tak powaznej sytuacji moze udzielic tylko i wyłacznie lekarz specjalista....i to najlepiej ten pod którego opieka stosujesz leczenie biologiczne,samodzielnie to mozesz zastosowac tylko cos z naturalnych metod:kapiele,peelingi,dermokosmetyki

I o tym i ja :lol: :lol:
najlepiej popytać co inni stosują też przecie pod okiem lekarza a nie samodzielnie :lol: :lol:
z tych kąpieli nawilżaczy itp

rawr 
żyj.

Wysłany: Sob Sty 12, 2013 11:52 am   

Dzwoniłam dziś rano do lekarza i mówi, że na całym ciele można się natłuszczać a na twarzy i szyi można smarować się czymś leczącym. Wszystko fajnie, ale lekarz prowadzący badania kliniczne nie może mi przepisać żadnej maści. Także zostaje mi tylko lekarz dermatolog z mojej okolicy, ale niestety on przyjmuje tylko we wtorki. Do tego dnia jeszcze sporo czasu... :(

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Nie Sty 13, 2013 11:06 pm   

rawr po pierwsze nie martw się i musisz uzbroić się w cierpliwość ,to co ma wyjść to wyjdzie ale potem zacznie stopniowo schodzić czasami nie wiadomo kiedy poprostu zniknie jak narazie tylko natłuszczaj zmiany z tego co mi wiadomo przy bad.klinicznym raczej maści leczniczych się nie stosuje żeby nie zaburzyć obrazu badanego leku ,ja też jestem na badaniu klinicznym i dostałam do nawilżania CETAPHIL CREAM bo teraz po przeziębieniu mnie wysiało możesz spróbować nawilżać też MEDIDERMEM ,jeśli ci lekarz powiedział że na twarz możesz stosować coś leczniczego to może niech ci sprecyzuje co? bo z tego co mi wiadomo to są leki których nie wolno nam stosować w badaniu klinicznym -będzie dobrze głowa do góry :tuli:

rawr 
żyj.

Wysłany: Pon Sty 14, 2013 2:02 pm   

dosia dzisiaj byłam na kontroli i dostałam do nawilżania CETAPHIL CREAM dobrze na mnie działa więc się nie boję. Doktor prowadząca zapisała mnie już nawet na badania kliniczne dla dorosłych, choć 18-nastkę kończę dopiero w październiku. Z tego co doktorka powiedziała, to trzeba czekać, aż łuszczyca się troszkę "uspokoi" i wtedy humira zacznie działać... Wszystko by było dobrze, gdyby nie mówiła tak samo na początku leczenia.
Dosiu, a jaki lek dostajesz?

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Pon Sty 14, 2013 2:19 pm   

ludzie różnie reagują na leczenie biologiczne ,niektórym schodzi od razu innym zmiany się zaostrzają a potem ustępują a jeszcze innym poprostu nie schodzą ,musisz czekać i obserwować zmiany a tak ci powiedziała bo nie wie poprostu jak ty zareagujesz na leczenie.Ja wcześniej byłam na enbrelu teraz jestem na króliku doświadczalnym stosuje biologi w tabletkach CP-coś tam jakieś numerki taką ma roboczą nazwe

rawr 
żyj.

Wysłany: Pon Sty 14, 2013 2:22 pm   

rozumiem :) na początku tez bralam jakies tabletki... ale potem je wycofali... W kazdym razie zycze wtrwalosci i dziekuje za porade :)

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Pon Sty 14, 2013 2:32 pm   

nie ma za co jak coś to pytaj :smile: będzie dobrze zdrówka ci życzę :tuli:

wmak 
BliscyZdrowiu.pl

Wysłany: Czw Sty 17, 2013 10:00 pm   

Może to dla niektórych oczywiste ale część osób może nie wiedzieć, że w badania kliniczne są różnego typu tzn. albo porównuje się nowy lek do już dostęopnego na rynku albo nowy leko do placebo. Myślę że warto być tego świadomym jakie badanie się wybiera, lekarz powinien wytłumaczyć czy na 100% dostanie się lek czy też jest szansa że będzie się przyjmować placebo.

rawr 
żyj.

Wysłany: Pią Sty 18, 2013 12:40 pm   

Lekarz opisał przebieg całego leczenia.

Przez pierwszy okres (A) nie wiadomo co badany dostaje. Możliwości : placebo, lek ze zmniejszoną dawką, lek z prawidłową dawką. Z tego co lekarz prowadzący mówił, to ten lek był już sprawdzany. Z racji tego że moja łuszczyca w żaden sposób nie odpuszczała po (chyba) miesiącu (za pośrednictwem tych co to sponsorują) przeniesiono mnie do kolejnego etapu (D) w którym zastrzyki przyjmuje się 52 tygodnie. W tym etapie na 1000% dostaje się lek biologiczny.

Pozdrawiam :smile:

szater 

Wysłany: Pią Sty 18, 2013 1:55 pm   

Do tej pory były przede wszystkim programy BADAWCZE w tej chwili jest duzo(w porównaniu do poprzedniego okresu) programów TERAPEUTYCZNYCH czyli typowo LECZNICZYCH gdzie podawany jest konkretny lek LECZACY ,pacjent nie testuje zadnego leku,nie dostaje placebo...dostaje normalny lek biologiczny.

W ZAKRESIE LEKÓW STOSOWANYCH W RAMACH PROGRAMÓW LEKOWYCH I CHEMIOTERAPII Nowe jednostki chorobowe, których leczenie włączone zostało do wykazu programów lekowych:
1) refundacją objęty zostanie nowy lek zawierający ustekinumab (1 kod EAN) w ramach nowego programu lekowego "Leczenie ciężkich postaci łuszczycy plackowatej”. Program skierowany jest do dorosłych pacjentów z ciężką postacią łuszczycy plackowatej. Kryteria włączenia do terapii, opisane w projekcie programu obejmują także: stopień nasilenia objawów procesu łuszczycowego (PASI>18, BSA>10 i DLQI>10), brak uzyskania poprawy po leczeniu z zastosowaniem przynajmniej dwóch różnych metod klasycznej terapii ogólnej lub przeciwwskazania do stosowania metod terapii ogólnej lub powikłania po zastosowaniu klasycznych metod terapii ogólnej uniemożliwiające ich kontynuowanie. Zgodnie z projektem programu do leczenia kwalifikowani będą również pacjenci uprzednio leczeni terapią biologiczną w ramach świadczenia za zgodą płatnika lub w ramach hospitalizacji według jednorodnych grup pacjentów (JGP) lub w ramach farmakoterapii niestandardowej lub w ramach innego sposobu finansowania leczenia biologicznego w celu zapewnienia kontynuacji terapii

http://wyborcza.pl/1,9144..._nowe_leki.html

rawr 
żyj.

Wysłany: Pią Sty 18, 2013 2:50 pm   

W pierwszym etapie była możliwość, że dostane placebo i faktycznie - dostałam. Potem tylko i wyłącznie prawdziwy lek. Jestem pacjentem kliniki w której humira przechodzi jeszcze testy, więc jestem królikiem doświadczalnym.

Odpowiedz do tematu