czytalem, konsultowalem to nawet z lekarzem, wiedzial o co chodzi
Autorzy badania podkreślają, że jedyną korzyścią związaną z przyjmowaniem metotreksatu była redukcja nasilenia objawów klinicznych w ocenie pacjentów, co może wskazywać na fakt, że metotreksat posiada właściwości modyfikujące objawy choroby
kiedy ktos juz nie moze chodzic albo bol jest ogromny to zlagodzenie objawow jest jak laska od ... no niewazne
stwierdzil rowniez ze w ten sposob od bardzo dawna leczy sie chorych i daje pozytywne skutki
miedzy innymi dlatego nie zdecydowalem sie na leczenie metotreksatem dopoki nie bedzie bardzo zle
niestety jak juz nadmienilem aby zakwalifikowac sie na leczenie biologiczne trzeba przyjmowac ten srodek a pozniej jeszcze inny i wykazac ich nieskutecznosc, komisja kwalifikacyjna musi miec obraz, ze wyczerpano wszystkie inne metody - mowie tu o normalnym leczeniu nie zadnych badaniach i testach...
Moze nie do konca tak,jest rzecza wiadomą,ze zarowno methotrexat jak i cyklosporyna(neoral)procz dzialania zatrzymujacego nasza chorobe maja tez szereg dzialan ubocznych ,wyniszczajacych organizm,podobnie jak i sulfasalazyna.Jednak patrzac z drugiej strony,nie ma leku ,ktory pmagajac na jedno nie obciaza jednoczesnie innego.Dla pocieszenia dodam tylko,ze znam osoby,ktore biora neoral od 24 lat(po 2-krotnym przeszczepie nerek) i zyje,wiec mam cicha nadzieje,ze skoro ja biore dopiero od kilku lat,to nie jest tak zle.Optymizm kochani...optymizm
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Lut 14, 2013 12:34 pm
Byłam i na cyklosporynie i na MTX...masakra co sie ze mna działo a na stawy najlepiej mi pomogły ....sole złota-TAUREDON....iniekcja raz na tydzien,potem co dwa tygodnie i podtrzymujaca raz na miesiac....spokojniej zyłam,ból zdecydowanie mniejszy,ruchomosc stawów zadawalajaca....wycofano sie z tej terapii na korzysc MTX....podobno dawała za duze skutki uboczne....ja miałam inne odczuci....ale co tam ja biedny żuczek interes w tym miały pewnie jakies koncerny farmaceutyczne
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum