chodzi mi o to zeby nie uzywc sztucznych zeli a cos bardziej naturalnego, po kazdej kapieli planuje co najmniej oliwke uzywac do natluszczania calego ciala
dziwna ta łuszczyca, z jednej strony pomaga jej wysuszanie, lampy, slonce i sol, a z drugiej nawilzanie caly czas
Mają właściwości mocno nawilżające i łagodzące wrażliwą, skłonną do podrażnień skórę suchą. Zawierają mieszankę olejów roślinnych, eterycznych oraz ziół leczniczych. Istnieją także specjalne olejki bezzapachowe i bez sztucznych składników dla osób z problemami skórnymi (AZS, podrażnienia, alergie). Nie zaleca się stosowania olejków w przypadku skóry tłustej i mieszanej.
Cytat:
Sole
Te preparaty do kąpieli zawierają przeważnie sól z Morza Martwego, która jest bogata w magnez, wapń, jod, sód i potas oraz algi przyspieszające proces spalania i olejki eteryczne. Jednak równie dobrze do kąpieli możemy dodać… sól kuchenną! Ma ona właściwości wyszczuplające, odtruwające i odżywiające. Do wanny wsypujemy od 300g do kilograma soli i zalewamy wodą. Takie kąpiele polecane są dla osób o skórze tłustej i mieszanej, ze skłonnością do trądziku. Jeśli osoby o suchej skórze zdecydują się na solną kąpiel, powinny od razu wetrzeć w ciało tłusty krem.
dlatego tak dobrze działają takie kąpiele u nas
myślę że bardzo ważny jest tutaj magnez uspakaja nie tylko skórę ale i wewnątrz
czytałam też że podczas takich kąpieli organizm pobiera sobie tyle jodu i elektrolitów ile potrzebuje nie ma zagrożenia przedawkowania
a i oszczędza żołądek
drugi plus jak ktoś bierze jakieś leki poważniejsze nie miesza jednego z drugim
sól złuszcza też martwy naskórek
Ostatnio zmieniony przez basia44 Pon Sty 07, 2013 3:39 pm, w całości zmieniany 1 raz
Sól z Morza Martwego kupuję w Rossmannie. Cena możliwa do zapłaty. Do tej pory jednak nie wiem ile tej soli wsypać, by dziecku pomóc, a nie zaszkodzić.
Nie wiem, jak sytuacja wygląda w przypadku dzieci? Ja do dziecięcej wanienki wsypałam z 4 kilogramowe paczki soli. Z racji zimy i braku czasu, zarzuciłam tą metodą, ale mam ją na uwadze i nawet dwie kolejne paczki do dosypania.
Choć te efekty już nie są takie rewelacyjne, choć może dlatego, że zamiast się w tej soli "moczyć" z braku czasu tylko nacierałam skórę
A no i sól plus inne czynniki wysuszyły mi głównie dłonie, baardzo
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Lut 18, 2013 9:57 am
sola czy kapielą solna nie jestes w stanie dziecku zrobic krzywdy....to jak kapiel w morzu naszym czy chociazby ....bardziej zasolonym Śródziemnym, Egejskim, Czarnym czy Marmara.Trzeba pamietac ze kąpiel musi byc dosc długa +- 20 min...potem koniecznie natłuscic lub nawilzyc skóre....mozna też spłukac odrobine(ja bedąc nad w/w morzami czasem musiałam bo bardzo skóra piekła na słoncu) ale generalnie nic sie nie dzieje.Im wieksze zasolenie tym wieksza skutecznosc....ale do wszystkiego trzeba podchodzic z umiarem i spokojnie.....najlepiej eksperymentowac po swojemu.
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum