Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
cygnolina
Autor Wiadomość
szater 

Wysłany: Czw Maj 30, 2013 9:19 am   

własciwie wszystko zalezy od skóry :hmm: w sumie przerwa jednodniowa niespecjalnie zmieni cokolwiek w pocesie leczenia a dwa dni? trudno powiedziec,sa tacy co wogóle nie widzą róznicy i tacy co zarastaja szybko łuską.Pamietaj aby nie zostawic skóry bez leczenia,na czas nieobecnosci w domu po prostu czesciej nawilzaj i natłuszczaj,nie dopusc do wysuszenia i...obserwuj,jezeli zauważysz ze zmiany sie pojawia lub pokryją łuską to...ja bym wróciła do cygnoliny i nie robiła przerwy.Wszystko tak naprawde zalezy od ciebie,jestes na miejscu widzisz i oceniasz,ty musisz podjac decyzje,dużo osiągnęliscie szkoda zaprzepascic.Pozdrawiam

PS
zawsze jezdze z różnymi masciami...czy je użyję czy nie zalkezy od okolicznosci i stanu skory(gdybys naprzykład miała mozliwosc wystawienia na słono ciałka małego to to tez jest traktowane jak terapia :wink:

robo 

Wysłany: Sob Cze 01, 2013 12:08 pm   

...czy po cygnolinie moga siadac nerki !?

szater 

Wysłany: Sob Cze 01, 2013 4:56 pm   

podczas stosowania dużych stęzen,na duze powierzchnie ciała ,przez długi okres(2-3miesiecy) cygnolina moze uszkadzac narządy wewnętrzne min nerki.

robo 

Wysłany: Wto Cze 04, 2013 7:10 pm   

szater napisał/a:
podczas stosowania dużych stęzen,na duze powierzchnie ciała ,przez długi okres(2-3miesiecy) cygnolina moze uszkadzac narządy wewnętrzne min nerki.

- własnie poznałem dwie osoby które maja zjechane nery po cygusi ....

szater 

Wysłany: Czw Cze 06, 2013 1:32 pm   

własnie dlatego wole stosowanie cygnoliny w/g starej zasady: niskie stęzenia na 2h i pomalutku zwiekszac :mrgreen:

robo 

Wysłany: Sro Cze 12, 2013 3:50 pm   

szater napisał/a:
własnie dlatego wole stosowanie cygnoliny w/g starej zasady: niskie stęzenia na 2h i pomalutku zwiekszac :mrgreen:

- wiec ,dla tego unikałem szpitali i.....lekarzy :) Chyba przeczucie .... :hmm:

ma174

Wysłany: Nie Cze 16, 2013 10:12 pm   

Witam serdecznie też jestem tu nowa i od kilkunastu lat borykam się z łuszczycą. Kiedyś była skóra głowy która się zagoiła, później zostały tylko łokcie, a teraz od czterech lat borykam się z dłońmi i stopami.Moja pani doktor powiedziała że łuszczyca krostkowa i zaczęłam przyjmować Trexan ale niestety poprawy nie ma wręcz na głowie znowu robią się strupy. Żeby było mało to bolą mnie kości przy piętach i co chwila nowy wysyp krostek króre swędzą. I już nie wiem co robić bo nic nie działa .może to dwie choroby naraz? Pomocy Małgosia

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Cze 16, 2013 10:45 pm   

witaj malgosiu - poczytaj posty basi (basia44)

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Cze 17, 2013 4:49 pm   

...jesli chodzi o glowe to poczytaj watek o papce drozdzowej,zareczam,ze pomaga,,ja ostatnio jako ,ze sa problemy z szamponami to stosuje do wcierania w skore glowy po papce drozdzowej plyn z garniera o nazwie NERIL,,sprawdza sie nie tylko na glowie ale tez i malzowiny uszne oraz twarz<z dala od oczu> a co do bolów kosci to moze podpowiedz lekarce niech da ci skierowanie na badania w kierunku luszczycy stawowej(LZS)

grzesiek5528 

Wysłany: Wto Cze 18, 2013 11:12 pm   

Mi niestety cygnolina nie służy. Wczoraj wieczorkiem się posmarowałem 0.25 na pół godziny i rano obudziłem się caly czerwony, wszystko piekło.. szkoda gadać. Kiedyś w szpitalu tak mnie urządzili z tą cygnoliną ,że chodzić nie mogłem tak mnie piekło... wtedy miałem jakieś 7 lat i sie bałem powiedziec? Sam nie wiem ;p

szater 

Wysłany: Sro Cze 19, 2013 9:56 am   

gdybys opisał dokładnie jak ją zastosowałas moze mogłabym ci podpowiedziec jak smarowac aby nie zrobic sobie krzywdy.Cygnolina ma za zadanie wypalac wiec czerwony czy bordowy kolor skóry po posmarowaniu jest naturalnym objawem.

grzesiek5528 

Wysłany: Sro Cze 19, 2013 3:51 pm   

Tak, wiem ,że cygnolina ma za zadanie wypalać łuszczyce. Otóż wieczorkiem posmarowałem nią chore miejsca skóry i po 30 min. sie umyłem. Rano obudziłem się z naprawdę bardzo obrzękniętą skórą, ciemno czerwoną, strasznie piekącą, piecze do dzisiaj (wcześniej zmiany były jaśniutkie) no i to tyle. Więcej tego nie użyje. Miałem się smarować cały tydzień i w poniedziałek do kontroli by powiększyć dawkę. A ,że w tygodniu nie mam czasu iść do dermatologa to pójdę w ten poniedziałek i powiem jak wygląda sytuacja.

szater 

Wysłany: Sro Cze 19, 2013 5:38 pm   

nie chce wyjsc na czepialską ale....cygnolina to mój konik :wink: moze jestes uczulony na salicylan(jest w składzie kwas salicylowy?)
Cygnolina o stęzeniu 0,25% zastosowana na 30min...nie poparzy skory w takim stopniu jak opisujesz....musisz byc uczulony :hmm:

grzesiek5528 

Wysłany: Sro Cze 19, 2013 10:47 pm   

Napiszę dokładnie jak mam na recepcie (mogę się pomylić bo strasznie bazgrają)

Cygnolini 0,125
Ac. salicycici 2,0
vasenili
floni od 100.0
M.f loj??? <----- Co kolwiek to znacz..

Hmm chyba tak, jestem uczulony na ten salicylan czy coś bo pamiętam kiedyś dermatolog kazał mi to kupić i się snarować i po 20 sekundach od nałożenia nie mogłem wytrzymać bo strasznie piekło. Tak myślę sobie ,żeby na te zmiany czerwone zastosować Locolid Crelo - lekki steryd. Ten lek wyleczył mi nogi, już dłuższy czas nogi mam czyste :) Chodz zauważyłem ,że na lato znowu wysypuje :(

PS. Sorry jednak 0,125 a nie 0,25 ;P

szater 

Wysłany: Czw Cze 20, 2013 7:43 am   

:mrgreen: wiec tak jak sądziłam....musisz uważac na salicylany...wszelkie i we wszystkim,cygnolina moze byc bez kwasu salicylowego :razz:

Odpowiedz do tematu