Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiany łuszczycowe
Autor Wiadomość
olo_2005 

Wysłany: Sro Lip 17, 2013 9:57 pm   Zmiany łuszczycowe

Witam
W styczniu 2013 pojawiło mi się coś takiego jak na zdjęciach poniżej, udałem się do dermatologa który stwierdził że to "zmiany łuszczycowe" i przepisał mi Betnovate C, maść, 15 g i Oxedermil i pomogło, w międzyczasie miałemrobioną gastroskopie z której rozpoznanie:
-Żółciowe zapalenie żołądka,
-Krwotoczne zapalenie dna.
-Infekcja Helicobakter pylori.
Rozpoznanie Hist-Pat:
- łagodny stan zapalny
Sprawa z żołądkiem została załatwiona.
Po leczeniu Betnovate C wszystko wróciło do norm ale w połowie czerwca znów powróciło po badaniach krwi Aspat 18 IU/L Alat: 34 IU/L dermatolog przpisł mi Methotrexat-Ebewe, tabletki, 2,5 mg w serii 3 tabletki dziś wieczorem 3 tabletki jutro rano (trzy takie serie) i do tego kwas foliowy 15 mg przez 3 kolejne dni.
Poczytałem ulotkę i na forum o Methotrexat-Ebewe, tabletki, 2,5 mg i jestem pełen obaw co do stosowania tego leku.
Zdjęcia zrobione dziś:

Pozdrawiam
olo_2005

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sro Lip 17, 2013 10:45 pm   

fakt wyglada to na zmiany luszczycowe - niestety z tego co kojarze na paznokciach akurat sa trudne do leczenia ale... wszystko sie da ;)
fakt ze tak od razu praktycznie methotrexatem to troche ciezka artylerie lekarz wytoczyl...

olo_2005 

Wysłany: Sro Lip 17, 2013 11:00 pm   

Witam
Dermatolog powiedział że daje ten co by łuszczyca stawów nie zaatakować
Pozdrawiam
olo_2005

tygryska 
tygryska

Wysłany: Czw Lip 18, 2013 12:11 am   

hm a masz zmiany stawowe? z tego co moja skleroza mi podpowiada to fakt, ze ktos ma luszczyce paznokci nie jest jednoznaczny z faktem ze ma luszczyce stawowa... ale to niech sie wypowie ktos z forum kto jest bardziej na biezaco z racji posiadanej stawowki ;) ja bym na pewno na twoim miejscu sprobowala kąpieli w soli calego ciala i moczenia w olejku rycynowym palcow (podgrzanym leciutko)

szater 

Wysłany: Czw Lip 18, 2013 8:08 am   

witam,zdjecia które widze faktycznie odpowiadaja obrazowi łuszczycy paznokci.Jest to jedna z cięzszych odmian do leczenia ale oczywiscie i ją mozna zaleczac z powodzeniem.Mam duże watpliwosci co do zastosowania MTX jak dobrze zrozumiałam w trzech dawkach? :shock: to z to nie antybiotyk na litosc boska,efekt stosowania jest po 6tyg no moze po miesiącu ale pierwszy raz spotykam sie z takim zastosowaniem wogóle.MTX nie zapobiegnie stawówce.....ona jak ma byc to bedzie bez wzgledu czy ją masz na pazurkach czy nie.To że masz na paznokciach nie znaczy ze bedziesz miec na ciele czy w stawach.Dziwne to wszystko ale,ja nie jestem lekarzem może jakies nowe metody weszły o których nie słyszałam.Skonsultowałabym branie MTX z innym lekarzem,pazurki popróbuj zaleczyc czyms co tutaj proponujemy,zaszkodzic nie zaszkodzisz sobie,niezastosowanie narazie MTX w niczym nie zmieni sytuacji.Zebysmy sie dobrze zrozumieli:NIE KAŻE CI NIE STOSOWANIA LEKU ZLECONEGO PRZEZ LEKARZA jedynie sugeruje skonsultowanie zasadnosci.
zerknij tu:

http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=1473

zapewne ktos inny dorzuci swoje podpowiedzi :mrgreen:

olo_2005 

Wysłany: Czw Lip 18, 2013 9:37 pm   

Witam
Na razie wstrzymałem się z MTX w przyszłym tygodni będę miał konsultację z innym dermatologiem, postaram się co jakiś czas dodać fotki z postępu leczenia.
Pozdrawiam
olo_2005

Freya 

Wysłany: Czw Lip 18, 2013 9:51 pm   

O rany, ja MTX dostałam po 4 latach leczenia stawówki a to i tak w sumie wcześnie... Koniecznie skonsultuj to leczenie z innym dermatologiem.

Polecam korzystanie z porad na forum, oczywiście tych dotyczących naturalnych metod leczenia, okłady z herbaty czy solne kąpiele nawet jakby miały nie pomóc, to nie wywołają daleko idących i poważnych komplikacji, czego o MTX powiedzieć nie można... Moim zdaniem, najpierw natura i łagodne, domowe środki a dopiero potem ciężka artyleria :wink:

Oscar Wilde

andrzej 
andrzej

Wysłany: Czw Lip 18, 2013 11:22 pm   

Witajcie,Olo a czy twój lekarz powiedział ci że po MTX nie można przebywać na słońcu !

Freya 

Wysłany: Pią Lip 19, 2013 6:02 am   

O właśnie, dobrze, że poruszasz tą kwestię. Czy to nie jest jakiś mit przypadkiem? Czytałam ulotkę i nie znalazłam nic takiego, a wydaje mi się, że jeśli byłaby taka zależność, że przy MTX trzeba unikać słońca, to powinna być tam taka informacja, bo w zasadzie to jest jedyne oficjalne źródło wiadomości o leku... A i mój lekarz nic takiego mi nie mówił, znalazłam takie sensacje w necie.

Proszę, niech wypowie się może kilka osób, bo swojego czasu też nad tym rozmyślałam.

Oscar Wilde

szater 

Wysłany: Pią Lip 19, 2013 8:26 am   

stosowałam MTX 2,5roku,faktycznie przez ten czas lekarz zabronił mi przebywania na słoncu,było to jakis czas temu byc moze cos sie zmieniło . :mrgreen: Nie chodzi o to, żeby nie wychodzić na dwór, ale na pewno trzeba pamiętać, żeby unikać niepotrzebnego nasłonecznienia, przebywać w cieniu, unikać ostrego słońca, które może powodować oparzenia skórne. :mrgreen:

olo_2005 

Wysłany: Pią Lip 26, 2013 5:44 pm   

Witam
Byłem na konsultacji u innego dermatologa potwierdzi zmiany łuszczycowe paznokci i nie widzi przeciwwskazań ma podanie MTX , tylko powiedział o ochronie przed promieniami UV (najlepiej krem z filtrem) w czasie przyjmowania MTX.
Zdjęcia wrzucę wieczorkiem.
dodaje zdjęcia zrobione (26.07) po kąpieli bez żadnych maści

Dziś (02.08) wyjazd nad jeziorko w końcu urlopik :)
Wstawiam dzisiejsze fotki

Pozdrawiam
olo_2005

olo_2005 

Wysłany: Pią Sie 02, 2013 1:36 pm   

UP :)

olo_2005 

Wysłany: Pią Sie 02, 2013 1:36 pm   

UP :)

Odpowiedz do tematu