witaj Bea
luszczyca jest luszczyca - czasami da sie troche zlagodzic objawy, czy dopasc remisje ale jak mowi stary luszczyk - trzeba sie z nia zaprzyjaznic
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
wlasnie stanelam twarza w twarz z diagnoza (jeszcze nie potwierdzona ostatecznie, ale prawdopodobienstwo wiecej niz duze, ze jednak bede bujac sie z luszczyca do konca swych dni)
mam 38 lat
pierwsza zmiane zauwazylam w polowie marca na lewej lydce, ale raczej ja zbagatelizowalam myslac, ze to jakas trudno gojaca sie pod warstwami zimowych ubran ranka
w kwietniu plama znacznie sie powiekszyla i zaczal z niej schodzic zaschniety naskorek
pierwsza wizyta u dermatologa (poza granicami kraju) skonczyla sie antybiotykiem (z braku innych ognisk pani dermatolog uznala, ze zlapalam jakies bakteryjne zakazenie), ktory bralam przez trzy tygodnie, oczywiscie bez efektu
drugie podejscie to propozycja jakichs lekkich sterydowych masci, ktore nie powstrzymaly rozwoju - teraz zmiana ma juz okolo 2.3-3 cm srednicy; pojawily sie tez dwie kolejne zmiany na lydkach i dwie drobne na brzuchu i jedna na czole
jestem teraz w polsce po dwoch wizytach u dermatologa
nie ustalilismy jeszcze kuracji (czekamy na ogolne wyniki kilku dodatkowych badan, zeby ostatecznie wykluczyc albo ewentualnie wlaczyc dodatkowe leczenie zakazenia bakteryjnego)
na razie traktuje diagnoze z lekkim dystansem, ale rozejrzalam sie juz tutaj, na forum, zeby wiedziec, czego moge sie spodziewac
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Lip 19, 2013 2:06 pm
znam setki ludzi chorych na łuszczyce....wsród nich erytrodermie miały 2osoby....i to nie cały czas,wiec nie trzeba na zapas straszyc kogokolwiek.Pisałes ze miałes remisje 3lata ja nie miałam dłuzszej jak miesiąc,półtora....to znaczy ze remisje sa niemozliwe?ano własnie...przy łuszczycy nie ma pewników
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum