Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Dermatolodzy...(śląsk)
Autor Wiadomość
pinknails 
Patrycja

Wysłany: Czw Lip 25, 2013 10:24 am   Dermatolodzy...(śląsk)

Cześć Kochani :*
Chciałabym się Wam "pochwalić" moją dzisiejsza poranną wizytą u nowego dermatologa.
Ponieważ mój(w Gliwicach) przepisuje tylko sterydy, postanowiłam poradzić się innego.
Już taka szczęśliwa idę, no i wchodzę do gabinetu. I wiecie co? To co usłyszałam to wryło mnie w krzesło :shock:
Pani derm. stwierdziła , że na Ł. najlepsze są sterydy, że nic tak dobrze nie działa i nie poleca innych leków -niesterydowych (wymieniła dziegcie itp) bo to tylko szkodzi a nie pomaga na Ł. :shock:
Jednak ja już po doświadczeniach z wcześniejsza , uparłam się na coś "niesterydowego".
Po tym jak krzywo się spojrzała powiedziała, że mogę użyć ew. Squamax lecz uprzedziła mnie , ze przecież i tak to nic nie da bo to nie steryd. ( <olaboga> co ona ma z tymi sterydami? ) Na receptę przepisała mi Elidel i stwierdziła, że może pomoże. (i nie mam zamiaru tego wykupować)
Wiecie co... tak naprawdę to teraz widzę, że pseudo wykwalifikowani lekarze maja znacznie mniejszą wiedzę nt. Ł. niż Wy kochani na forum. Ja więcej dowiaduję się na forum (np. od Szater) niż u tych lekarzy. Zastanawia mnie tylko, skąd wynika ich brak wiedzy nt. tej choroby. Czy to dlatego , że jest nieuleczalna i dają sobie z nią spokój, bo przecież i tak nam nie pomogą czy to wynika z czegoś innego... :???:
Mam jeszcze ok.15-tu derm. w Gliwicach , mam czas więc może pojadę do któregoś i posłucham czy inny wie " coś więcej" .. :hmm:

Naprawdę szokuje mnie postępowanie lekarzy. :shock:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Czw Lip 25, 2013 1:26 pm   

lekarze maja mniejsza wiedze (mozliwe) na temat luszczycy, bo... zajmuja sie wieloma chorobami ;) nas interesuje tylko nasza wiec normalne ze szukamy, kombinujemy itd.
a pani doktor ma w sumie racje - sterydy zaleczaja ladnie luszczyce - tylko problem polega na szkodliwosci ich stosowania a takze faktem, ze po pewnym czasie przestaja skutkowac ;)

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Czw Lip 25, 2013 1:44 pm   

tygryska napisał/a:

a pani doktor ma w sumie racje - sterydy zaleczaja ladnie luszczyce

To fakt. Ale zaskoczeniem dla mnie było , że leki niesterydowe szkodzą a sterydy są super.
Przecież wiadomo, że steryd szkodzi najbardziej. W każdym bądź razie masz rację co do tego, że wieloma chorobami się zajmują. Nic...będę szukaj dalej :) )

basia44 

Wysłany: Czw Lip 25, 2013 2:44 pm   

A mnie tam nic nie dziwi zwłaszcza jak lekarz wypisuje lek konkretnej firmy :razz: :razz:

waldek 
WALDEK

Wysłany: Czw Lip 25, 2013 5:26 pm   

A moze lepiej popytac poszukac bardziej konkretnego nie raz lepiej nawet jechac gdzies dalej jak polecany zamiast sprawdzac tych wszystkich z listy .Lekarze jak w kazdym zawodzie sa dobrzy i beznadziejni niestety .Moze ktos z forum zna dobrego z okolic warto poszukac zanim calkowicie sie zniechecisz .

szater 

Wysłany: Czw Lip 25, 2013 8:10 pm   

Patrycjo narazie to spokojnie Elidel to nie jest steryd...mozesz smiało wykupic,byc moze zaleczy te twoje zmiany z tyłu głowy i uchu.Kochanie narazie zaden lekarz dermatolog nie jest ci potrzebny,to co masz da sie spokojnie ogarnąc słoncem,cocoisem czy innymi naturalnymi srodkami :*

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Pią Lip 26, 2013 7:28 am   

Dziękuje szater :)
Teraz to faktycznie nawet się cieszę z tego co mam na głowie, w uszach trochę swędzi ale to też pestka :)
Bardziej boję się jesieni i zimy (wtedy to mam dopiero łuskę!) :hmm: aleee do tego jeszcze daleko, także zdążę w"wychaczyć" jakiegoś lekarza :)

basia44 

Wysłany: Pią Lip 26, 2013 7:52 am   

W uszach możesz smarować ochronną z wit A może od razu nie zadziałać jak szłaś mocniejszą artylerią ale zadziała :smile:

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Pią Lip 26, 2013 8:17 am   

w uszach cały czas smarowałam kremem locoid crelo ale szczerze to on nic nie dawał, powodował tylko , że ta łuska nie była taka twarda i sucha. A teraz mam tak twardą.... jeszcze ostatnio zdrapałam sobie :oops: bo już sie powstrzymać nie mogłam. No i teraz mam za swoje. twarda i gruba łuska.

basia44 

Wysłany: Pią Lip 26, 2013 8:22 am   

Jak popękane zastosuj tribiotyk ładnie podgoi a potem ochronną wcieraj aż łuska odejdzie
albo epikremem łuska zmięknie i łatwiej odejdzie

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Pią Lip 26, 2013 8:40 am   

Dziekuje za rady :) )

Odpowiedz do tematu