Wysłany: Nie Sie 25, 2013 9:39 pm
szater,
No właśnie tak zaczołem robić.POsmarowałem i owinołem sobie nogi folią.Kiedyś słyszałem o tym ale se myśle-Folią mam ciało owijać Trzeba nieraz czasu żeby zrozumieć Po smarowaniu czekam chwilke i smaruje sobie miejsca olejkiem rycynowym.Czy jeszcze wcześniej czy później smarować jakimś kremem czy czymś podobnym?
Pojade z pracy do innego oddziału Multimedisu, gdzie są panie dermatolog i myśle że tam mi przepiszą.Zdziwiło mnie tylko że lekarz z doświadczeniem (miał około 60 lat) i zamiast przepisywać "stare metody" to On odrazu coś nowoczesnego
Tym 0,25% się boje bo pare lat temu stosowałem i nieraz mnie tak głowa bolała że szok.Albo za uszami to aż mi kosci chciały wyjść z głowy.Także wole może tym nie próbowac.
Napewno zdobęde mniejsze stężenie
To zrobie jak piszesz.Posmaruje jeszcze pare dni stężeniem 0,25% z okluzjami i jak nie będzie widać efektów, to przejde na 0,5%.
Wielkie dzieki za pomoc
Wysłany: Nie Sie 25, 2013 9:40 pm
szater,
No właśnie tak zaczołem robić.POsmarowałem i owinołem sobie nogi folią.Kiedyś słyszałem o tym ale se myśle-Folią mam ciało owijać Trzeba nieraz czasu żeby zrozumieć Po smarowaniu czekam chwilke i smaruje sobie miejsca olejkiem rycynowym.Czy jeszcze wcześniej czy później smarować jakimś kremem czy czymś podobnym?
Pojade z pracy do innego oddziału Multimedisu, gdzie są panie dermatolog i myśle że tam mi przepiszą.Zdziwiło mnie tylko że lekarz z doświadczeniem (miał około 60 lat) i zamiast przepisywać "stare metody" to On odrazu coś nowoczesnego
Tym 0,25% się boje bo pare lat temu stosowałem i nieraz mnie tak głowa bolała że szok.Albo za uszami to aż mi kosci chciały wyjść z głowy.Także wole może tym nie próbowac.
Napewno zdobęde mniejsze stężenie
To zrobie jak piszesz.Posmaruje jeszcze pare dni stężeniem 0,25% z okluzjami i jak nie będzie widać efektów, to przejde na 0,5%.
Wielkie dzieki za pomoc
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 8:58 pm
szater napisał/a:
o jak dokładnie i dosadnie(nawet dwukrotnie napisane
No faktycznie.Dopiero teraz zobaczyłem.Musiałem myśleć że mi odrzuciło wpis i wklepałem jeszcze raz Jakby modratorzy byli mili, to bede wdzięczny za usunięcie.
dziekuje i pozdrawiam
dziś będąc na forum i czytając posty przyszło mi do głowy pewne pytanko
czy po zmyciu cygnoliny(mowa o domowej kuracji) można zmiany posmarować maścią salicylową? (w zamian za balsam)
skład maści którą posiadam:
Ac. Salicylici 5,0
Vaselini ad 100,0
mam rozumieć że jest to maść salicylowa 5%
i drugie pytanie czy maść salicylowa jest podobna do salicylowo siarkowej? i czy tak samo skutecznie usuwa łuskę? jeśli w ogóle usuwa?
boo kurcze od ładnych kilku lat jak robię kuracje cygnolinką to zawsze po kąpieli i zmyciu smaruje zmiany tą właśnie maścią salicylową
_________________ Mów mi sebeek
Otworzę plażę łuszczyków
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Sie 28, 2013 8:39 am
Seba masc salicylowo-siarkowa to masc dwuskładnikowa uatwia sciaganie łuski,zalecza i salicyl powoduje mniejszy przyrost owej nieszczesnej łuski,zmiekcza takze skóre.
Sama salicylowa pomaga sciągnąc łuske.
Masci te powinno sie stosowac w pierwszym etapie leczenia....czyli przed cygnolina jakis czas(5-7dni) raczej nie słyszałam o stosowaniu ich po zmyciu cygnoliny,przed i owszem
Pamietaj maści posiadające w składzie kwas salicylowy powinny być stosowane krótkotrwale, aż do ustąpienia łuski. Stosowanie ich długoterminowo na duże powierzchnie ciała może spowodować nieodwracalne uszkodzenia nerek.
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Dzięki Szater za odpowiedź
no właśnie coś mi tu nie pasowało nie wiem czemu ale maść salicylowa bardzo fajnie służy mi jak wazelina muszę zmienić to przyzwyczajenie
na szczęście jestem z rodziny "piwoszy" więc nerki są zadbane ^^
_________________ Mów mi sebeek
Otworzę plażę łuszczyków
Witam
w lesie wysyp grzybów,a u mnie wysyp łuszczycy
mam pytanko do ekspertów.Czy cygnolina zrobiona rok temu i przechowywana w lodówce jeszcze nadaje się do użytku?
a tak się cieszyłam roczną reemisją,wreszcie pozbyłam się reszty przebarwień po poprzednich smarowankach, a tu od nowa jazda...jak nie urok to ...
pozdrawiam całe forumowe towarzystwo
Wysłany: Pon Wrz 23, 2013 9:45 am
jezeli sie nie rozwarstwiła,nie zmieniła koloru to spokojnie mozesz stosowac,jezeli to faktycznie jest rok a nie np 1,5 cygnolinie nic sie nie stanie ,najszybciej psuja sie dodatki.
Szater moja w lodowce czeka ponad 1.5 roku z wgladu jest okey mysle ze wlasciwosci zmienila niewiele .Moze czas na smietnik ale ja tam nie chce jej wywalac niech czeka nie tylko jeszcze 1.5 roku ale i 10 .Po za lodowka psula sie szybko .
Czy nadal można kupić w aptece cygnoline? i czy trzeba na nia recepte? wiele lat temu spaliłam wszystkie plamy cygnoliną i po zagojeniu sie skóry było ok na długo potem ktoś mi powiedział ze juz nie mozna kupic cygnoliny a teraz mi sie przypomniała ta masc po lekturze forum i zastanawiam sie czy nie spróbowac znowu zamiast sterydów
Wysłany: Wto Lis 12, 2013 3:50 pm
cygnolina zawsze była dostepna w aptekach jako masc robiona,zniknęła na 8lat prodermina-dziegc,tez dobrze leczacy zmiany łuszczycowe ale i ona powróciła wiec jest ogólniedostepna.
O cygnoline mozna poproscic swojego dermatologa ,mozna lekarza rodzinnego lub samemu zamówic w aptece...koszt jednak takiej na 100% jest bardzo wysoki.Proponuje przeczytac w jaki sposób przygotowac skóre do leczenia cygnolina i jak zaczac ja stosowac aby była poprawa.
dzieki za odpowiedź szater, a orientujesz sie czy jest jakas maść która działa podobnie do cygnoliny ale nie wypala zdrowej skóry na około? bo łuszczyce usuwa skutecznie ale plamy które później zostają są tak samo nieestetyczne jak plamy z łuską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum