Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogromny wysiew
Autor Wiadomość
Kinga1990 

Wysłany: Nie Paź 20, 2013 11:16 pm   Ogromny wysiew

Witam kochani. Odkąd choruje na łuszczycę zawsze mi się wydawało że mam nad nią kontrolę tj. jak tylko zmiany się pojawiły zaraz maść szła w ruch i było dobrze po kilku dniach zmiany znikały, ale to co się dzieje teraz jest nieprawdopodobne. Zaczęło się od świądu skóry (głowa, plecy, brzuch, uda i przeguby rąk), choć żadne zmiany łuszczycowe się nie pojawiały. Stosowałam wapno i claritine, które przepisała mi dermatolog. Trwało to prawie trzy tygodnie, a później masakra... ogromny wysiew. Wizyty u dermatologów jedna maść...druga..trzecia...piata... naświetlania i nic...kompletnie nic nie działa, a wręcz zmiany się nasilają. skórę mam bez przerwy natłuszczoną bo smaruję się maściami i balsamami nawilżającymi oraz pilarixem. Pytałam lekarza o leczenie biologiczne powiedział że stan mojej skóry nie kwalifikuje mnie do takiego leczenia choć obszar zajęty chorobowo przekracza miarę "pięciu dłoni". Nie wiem już kompletnie co mam robić, płakać mi się chce jak na siebie patrzę , zmiany swędzą niemiłosiernie i ogólnie przeszkadza mi to w codziennym funkcjonowaniu. Poradzicie mi coś? W załączniku dodaję zdjęcia swoich zmian. Pozdrawiam serdecznie

WP_000181.jpg
Plik ściągnięto 21323 raz(y) 128.44 KB

WP_000176.jpg
Plik ściągnięto 21323 raz(y) 200.39 KB

WP_000185.jpg
Plik ściągnięto 548 raz(y) 1.17 MB

WP_000184.jpg
Plik ściągnięto 564 raz(y) 1.66 MB

WP_000182.jpg
Plik ściągnięto 587 raz(y) 1.33 MB

WP_000180.jpg
Plik ściągnięto 570 raz(y) 1.53 MB

WP_000179.jpg
Plik ściągnięto 559 raz(y) 1.46 MB

WP_000178.jpg
Plik ściągnięto 492 raz(y) 1.69 MB

WP_000177.jpg
Plik ściągnięto 591 raz(y) 1.72 MB

WP_000175.jpg
Plik ściągnięto 556 raz(y) 996.32 KB

Kinga1990 

Wysłany: Nie Paź 20, 2013 11:23 pm   

Jeszcze kilka zdjęć

WP_000188.jpg
Plik ściągnięto 21322 raz(y) 90.81 KB

WP_000194.jpg
Plik ściągnięto 543 raz(y) 1.69 MB

WP_000189.jpg
Plik ściągnięto 535 raz(y) 1.66 MB

WP_000193.jpg
Plik ściągnięto 537 raz(y) 791.94 KB

WP_000185.jpg
Plik ściągnięto 498 raz(y) 1.17 MB

WP_000184.jpg
Plik ściągnięto 528 raz(y) 1.66 MB

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Paź 21, 2013 8:46 am   

faktycznie wysypalo cie ladnie - mnie sie tez takie cos zdarza ale najczesciej po jakims uczuleniu...
rada przetrzymac - stosuj kapiele plus leki od dermatologa i zastanow sie czy nie uczulilo cie cos przed rozpoczeciem tego wysiewu - na swedzenie ja stosuje kapiele w wodzie z dodatkiem sody spozywczej (torebka sodki na wanne) - na troche pomaga...

szater 

Wysłany: Pon Paź 21, 2013 9:01 am   

przyznam szczerze że wysypało konkretnie.Nie bardzo wyraznie widze zmiany wiec nie wiem czy to kropelkowata czy krostkowa uogólniona :hmm: czy mam rozumiec że lekarz zostawił to bez leczenia? :shock: a te masci o których wspomnasz ze tak szybko posmarowałas i poznikało to.....mogłabys podac nazwy? dużym prawdopodobienstwem może byc tez to że skóra sie zbuntowała na duza ilosc sterydów,moze byc tez jakis stan zapalny w organizmie,wspominasz cos o tym że najpierw swedziało a potem wysypało....Skoro lekarz nie potrafi postawic diagnozy i ustawic leczenia to nie sadze aby sie nam to udało.Na twoim miejscu wybrałabym sie do innego dermatologa( lub jezeli masz jakis dobry kontakt ze swoim to wróc do niego) porozmawiałabym otwarcie jak to widze i czego oczekuje.Tak duzy wysyp mozna ujazmic farmakologicznie,chociazby cyklosporyna,ale to rola lekarza.Dobrze by było sprawdzic ogólny stan zdrowia,cos pobudziło wysyp.Do kapieli z sodką mozesz dodac soli-duzo,około 1kg i troszke oleju lub oliwy dla dzieci,lezec w takiej kąpieli mozna 20-30 min.Mozna zastosowac tez kąpiele ziołowe,czy ze słomy wosianej.Jednak samodzielnie nie wiem czy jestes w stanie opanowac ten wysyp,konieczna pomoc lekarska,takie jest moje zdanie.Tym bardziej że owa sytuacja juz trwa jakis czas....jak wynika z opisu.Przemysl sprawe jak bedziesz potrzebowała jeszcze jakiego ukierunkowania,podpowiedzi,wsparcia to zawsze chetnie pomoge.Daj znac jak sytuacja sie rozwija.Pozdrawiam :tuli:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Paź 21, 2013 9:12 am   

fakt - nie pomyslalam o zmianie dermatologa - moze dlatego ze ogolnie nie mam do nich zaufania ale mozna podobno trafic na dobrych :)

Kinga1990 

Wysłany: Pon Paź 21, 2013 10:16 pm   

Te maści to novate i clobederm. Odkąd dostałam takiego wysiewu odwiedziłam już trzech i ciągle te same sterydy. Ostatni przeszłam infekcję gardła może to stad tak moja skóra się zbuntowała... Teraz dostałam diprosalic i dalej nic a wręcz zauwazyłam nowe łuski na stoach i dłoni :(

Kinga1990 

Wysłany: Pon Paź 21, 2013 10:18 pm   

Dodam jeszcze że przed wysiewem miałam ok pół roku spokoju, owszem gdzieś tam mi wyskoczyła plamka, dwie ale to małe i zaraz zaleczyłam.

szater 

Wysłany: Wto Paź 22, 2013 8:09 am   

wybacz nadal nie doczytałam miejsca w którym piszesz na jaki rodzaj łuszczycy chorujesz :hmm: Kropelkowata wystepuje własnie po zakażeniu paciorkowcem,moze nie doleczony,moze siedzi cos jeszcze w gardle czy nosogardzieli,zatokach.Miałas robiony wymaz?Jezeli mozesz to zasugeruj lekarzowi o potrzebie wyonania takiego badania lub zrób go prywatnie(to koszt około 30zł)Oba rodzaje łuszczycy kropelkowata i krostkowa (uogólniona czy krostkowica dłoni i stóp) to ciezkie do ujazmienia z jednej strony wysypy ale przy prawidłowym leczeniu :steryd +antybiotyk+zlikwidowanie zródła stanu zapalnego daja dobre efekty.Naswietlania sa bardzo dobra terapia,daja dobre efekty ale ,całe leczenie musi współgrac.W takiej sytuacji jak twoja trudno podac cokolwiek odkrywczego ,po prostu musisz eksperymentowac sama,zmien diete,proszki do prania, zlokalizuj stan zapalny....wszystkie pomocne zabiegi znajdziesz na forum.W pierwszej kolejnosci jednak,leczenie powinien zaordynowac....lekarz.Powodzenia. :mrgreen:

daro 

Wysłany: Wto Paź 22, 2013 5:12 pm   

o ja pierdziu dziewczyno szczerze ci współczuje napisz nam czy te krostki są wypełnione płynem czy nie czy bolą w dotyku bo na foto nie bardzo to widać z mojego doświadczenia jak jeszcze miałem takie wysiewy to zdarzały się one tylko na wiosnę i jesień kiedy ta fladra kwitła i domyślam się ze właśnie u ciebie przekwitłą dlatego masz taki wysiew na pw przesyłam ci receptę mojej maści która mi pomogła

Kinga1990 

Wysłany: Wto Paź 22, 2013 5:47 pm   

Hm... Szater dobre pytanie... zdiagnozowano u mnie na początku łuszczycę plackowatą a teraz wygląda na to że przeistoczyła się w łuszczycę kropelkowatą. Krostki nie są wypełnione żadnym płynem, ani nie bolą tylko w dalszym ciągu swędza jak diabli na pierwszy rzut oka wygląda to jak ospa, przynajmniej na nogach i brzuchu, natomiast na plecach już się to zlało. Wymazu nie miałam pobieranego, byłam leczona antybiotykiem, konkretniej był to duomox. Dzięki Wam kochani za dotychczasowe rady napewno je wypróbuję. Coś w końcu musi zadziałać :)

Odpowiedz do tematu