Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
pomocy
Autor Wiadomość
blink 

Wysłany: Sob Gru 07, 2013 3:05 pm   pomocy

Witam
na wstępie proszę o rady.
u mnie zaczelo sie tak:
budzę sie z tydzień temu i widzę kropki na brzuchu i tylko tam, po pewnym czasie na przedramionach, teraz na udach, zaczyna mnie swędzieć glowa
wczoraj poszedlem do lekarza a tu ze to luszczyca :/ mowie nie mozliwe przecież nie dlugo będę mial 29 lat i nagle luszczyca?! Dermatolog do mnie czy bralem antybiotyki, bralem na anginę ropną :/ przepisala mi : wiesiolekx3 dzienne
xzyzal wieczorem
cocois na wieczór lub travocort ( mam obydwa)
i jaka maść robiona na zamówienie używać rano, do odbioru w poniedzialek.
co dalej mam robić :/ czy istnieje jakieś badanie krwi itp by mozna bylo w 100% to potwierdzić ,
czy te leki sa dobre ? Ehhhh zalamany jestem:'(

Freya 

Wysłany: Sob Gru 07, 2013 4:27 pm   

Z badań, to z tego co się orientuję pobiera się wycinek skóry i do laboratorium - przynajmniej ja miałam taką propozycję od dermatologa, ale to było 6 lat temu, nie wiem czy coś się zmieniło od tej pory.

Generalnie, diagnozę warto zawsze konsultować z innym lekarzem. Jeśli następny Ci powie, że masz podręcznikowe objawy i następny też, to w zasadzie nie ma co płacić za dodatkowe badania.

Angina ropna, jako stan zapalny, może być bodźcem "budzącym" łuszczycę. Antybiotyk raczej ma znaczenie jeśli chodzi o dobór leczenia - po antybiotyku i chorobie organizm jest osłabiony.

Najważniejsze - to nie koniec świata. Poczytaj, na spokojnie, bez paniki, oswój się z tym. Wszystko będzie dobrze :wink: Na forum jest dużo porad, dużo cennych informacji, które podnoszą świadomość chorych na temat własnego organizmu i choroby. Zainteresuj się dietą, pielęgnacją skóry. Oczywiście o ile potwierdzi się diagnoza.

Oscar Wilde

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sob Gru 07, 2013 11:20 pm   

bink witaj i freya ma racje - tylko spokojnie nie panikuj - to naprawde nie koniec swiata chociaz niestety jesli diagnoza sie potwierdzi bedziesz musial przygotowac sie na pewne zmiany :tuli:

szater 

Wysłany: Nie Gru 08, 2013 10:14 am   

witami ja :*
angina ropna i wysyp po niej,taki jaki opisujesz faktycznie sugeruje łuszczyce kropelkowata.Wystepuje ona własnie po zakażeniu paciorkowcem...a to własnie angina.dosc latwo jaujarzmic podając odpowiedni antybiotyk i zwalczajac skutki wysypu.antybiotyk bardzo pomaga w leczeniu stanu zapalnego a to wpływa na znikniecie zmian.Sprawa wygląda tak że czy leczona czy nie sama ustąpi ale po pewnym czasie Łuszczyca może pojawić się ponownie w tej samej formie lub w formie łuszczycy zwyczajnej.
nie widze sensu robienia dodatkowych badan prywatnie,w/g mnie szkoda pieniedzy....mozna skonsultowac oczywiscie z innym lekarzem ale ja zalecam spokój i ,cierpliwe obserwowanie co sie dzieje w organizmie.przy łuszczycy nie ma nic pewnego i nic szybko,wszystko nastepuje powoli i wymaga cierpliwosci.Łuszczyca to nie koniec swiata,można z nią zyc i to niezle,spokojnie teraz swiat zwalił cio sie na głowe....potem,potem bedzie łatwiej...pozdrawiam :mrgreen:

blink 

Wysłany: Nie Gru 08, 2013 11:26 am   

Ale jaki antybiotyk? Czy te maści to antybiotyki ?

szater 

Wysłany: Nie Gru 08, 2013 3:19 pm   

antybiotykiem leczono zapewne angine,z leków cootrzymałes to ;
cocois to dziegc-lek nałuszczyce
travocort-lek p/zapalny i p/grzybiczy
xzyzal -tolek p/alergiczny
nie wiem dlaczego taka kompozycja....może faktycznie lekarka nie wie co to dokładnie jest.Narazie masz leki na wszystko Na
-łuszczyce
-grzybice
-alergie
masz jeszcze jedną masc robiona ale nie podałes składu wiec trudno mi ocenic co to jest.

blink 

Wysłany: Nie Gru 08, 2013 4:05 pm   

W poniedzialek odbieram ten lek to napisze sklad, chyba musze isc do innego lekarza bo jak tak dalej to caly będę w kropkach

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Gru 08, 2013 5:30 pm   

lekarka zachowala sie niezle bo nie zaczela z grubej rury czyli od sterydow ;) wiec nie jest zla ;)

szater 

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 7:57 am   

no to rzeczywiscie plus poza tym cokolwiek to jest masz tak duże spektrum leczenia ze zawsze cosik powinno pomóc.Tak na marginesie dodam że jezeli to łuszczyca to.....nic ją nie ruszy z tych srodków na alergie czy grzybice a cocois działa wolniej wiec...jak bedzie nadal sie utrzymywac bez poprawy to....wiesz co to oznacza :mrgreen:

blink 

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 8:52 am   :/

Zaraz idę po lek robiony na zamówienie i od razu napisze sklad. Czyli jeśli dziala wolno to wiecej mi tego wyskoczy? Ja mało domyślny jestem, tym bardziej ze jestem podlamany tym wszystkim i slabo kontaktuje :|

blink 

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 8:59 am   

Odbiór dopiero o 16 :-/

szater 

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 3:10 pm   

spokojnie....wszystko zalezy od tego gdzie jest stan zapalny,nikt ci nie powie czy wysypie ,kiedy wysypie i czy wogóle wysypie.luszczyca jest nieobliczalna i raczej nie mamy wpływu na to czy sypnie czy nie.....czasem ludzie wiedzą czego unikac bo to powoduje wysypy ale...no własnie mnie sypie po stresie i lekach....ani jednego ani drugiego nie moge sie pozbyc....a żyje....wiec spokojnie,ogarniesz wszystko powoli i systematycnzie.W łuszczycy nie ma drogi na skróty.....dojdziesz...pomożemy :*

blink 

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 4:30 pm   

Odebralem maść i podaje sklad :
ac. Salicyl 3.0
ac. Bo...i ( nie wiem co tu jest napisane) 3.0
landini lub lanolini ( lekarski charakter pisma)
vaselini? Są od 100.0

. M.f. Mg.

blink 

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 4:32 pm   

To dziwna ta dermatolog bo powiedziala, ze jak nie będzie cocois to mam kupić travocort i sie tym smarować :/

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 6:36 pm   

masc robiona na oko jest mascia salicylowa z czyms tam jeszcze ;) sluzy do tego aby zedrzec z ciebie łuske aby dziegdzie mialy wieksza mozliwosc dzialania ;)
plus fakt ze salicyle zmniejszaja stany zapalne

z tego co kojarze uzywana jest masc salicylowo-siarkowa... tez

Odpowiedz do tematu