Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
cygnolina
Autor Wiadomość
me.how 

Wysłany: Pon Lut 17, 2014 6:00 pm   

ja przyznam szczerze też jestem zwolennikiem metody minutowej. i przyznam szczerze jestem troszeczkę zły na fakt, że w polsce nie jest ona w pełni uznawana, gdyż jest ona dużo wygodniejsza do w stosowaniu.

budze się rano, idę do łazienki, smaruję zmiany cygnoliną (zacząłem od 1%), golę się i wchodzę pod prysznic żeby wszystko zmyć. - mym skromnym zdaniem zdecydowanie wygodniejsze od chodzenia tłustym przez parę godzin.

szater 

Wysłany: Pon Lut 17, 2014 7:10 pm   

przy leczeniu łuszczycy nie ma drogi na skróty :razz:
z tego co wiem cygnoliny nie stosuje sie w panstwach osiennych,tam jest nie do zdobycia wiec skad u waszeci takie utyskiwanie na terapie stosowana w/g polskich metod? :shock:

me.how 

Wysłany: Pon Lut 17, 2014 9:48 pm   

w wielkiej brytanii się troszeczkę leczyłem, dużo rozmawiałem z tamtejszymi lekarzami. no i sporo podręczników zgromadziłem, głównie niemieckiego autorstwa bo tam sporo się publikuje i też raczej przychylnie piszą o metodzie minutowej.

wcalę nie chcę negować metody klasycznej, aczkolwiek jeżeli mogę sobie coś ułatwić to warto to zrobić (chyba kwestia różnicy między damskim a męskim podejściem do sprawy).

nie ma drogi na skróty, ale to nie jest skrót. nie zapominajmy, że z tym trzeba żyć, wyrobić sobie nawyki. żyjemy z łuszczycą a nie dla łuszczycy.

szater 

Wysłany: Wto Lut 18, 2014 7:39 am   

Z tego co wiem na 100% nie ma cygnoliny ani w Anglii ani w Niemczech,wysyłam do tych krajów cygusie dla naszych biedronek :hmm:
Cygnolina to nie jest krem NIVEA,szkodzi bardzo i to na narzady wewnetrzne.Minutowa metoda to silne stezenia nakładane na 15min....stopniowo zwieksza sie czas....uderzenie jest maksymalne.Efekty?szybkie popalenie ciała i szybki powrót zmian.Wolniej jedziesz ,dalej zajedziesz.....

me.how 

Wysłany: Wto Lut 18, 2014 8:30 am   

mylisz się moja droga - są i to są dostępne nie jako leki recepturowe, ale już gotowe

szater 

Wysłany: Wto Lut 18, 2014 8:39 am   

sytuacja zmienia sie z miesiąca na miesiac,moje wiesci takie ,nie sadze aby ludzie prosili mnie o pomoc gdyby mieli cygusie pod reką :hmm:
chociaż ....kto wie :wink:

me.how 

Wysłany: Wto Lut 18, 2014 2:10 pm   

ja podejrzewam, że nieporozumienie wynika z faktu, że cygnolina jest nazwą zwyczajową obowiązującą tylko w polsce. substancja nazywa się dithranol bądź anthranol.

Interface 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 7:03 pm   

Witam! Pojawiły mi się dziwne zmiany na głowe, niby łuszczycowe, trudno mi to powiedzieć i lekarz przepisał mi cygnolinę 1% w płynie na głowę, ale kompletnie nie wiem jak to stosować, pomoże ktoś?

waldek 
WALDEK

Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 7:37 pm   

Raczej o,1 a nie 1 .Lekarz mówił chyba by smarowac zmiany i jak czesto .Ja kiedys stosowalem dwa razy dziennie .W szpitalu rano i wieczorem w domu tylko raz na noc .

szater 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 7:45 pm   

Zdecydowanie Waldek ma racje cygnolina 1% absolutnie nie jest stęzeniem na głowe!
Smaryjesz 2xdziennie-rano i wieczorem starając sie nakładac płyn na zmiany na skórza a nie na włosy.Pamietaj że cygnolina ma za zadanie wypalanie zmian,barwi skore i rzeczy,uważan na meble bo jak zachlapiesz to juz zniszczenie na amen.Cygnolina bardzo wysusza skóre wiec musisz miec cos do natłuszczania i nawilzania-to dwie różne czynnosci,poszukaj na forum co proponujemy.Pamietaj o dokładnym myciu rak po aplikacji bo zabarwią ci sie palce.Cygnolina szybko wchodzi w reakcjie ze zdrowa skóra.

Interface 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 8:20 pm   

Tak, 0.1 przepraszam za zamieszanie. No lekarka tak tłumaczyła, że nie wytłumaczyła... Jest to cygnolina w płynie to jak ją nakładać na zmiany? Patyczkiem higienicznym? Wystarczy głowę traktować tym preparatem ? http://www.kosmetykizapte...ore_glowy_1.jpg No ok, 2 x dziennie, to w takim razie kiedy mam nawilżać i natłuszczać? Mam dość długie włosy, o taka długość http://img.styl.fm/resize.../cb/d1/614d.jpg nic się nie stanie jak mi się tam chlapnie na wlosy? Czy zmieni kolor włosów? :/

waldek 
WALDEK

Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 8:31 pm   

Proponuje jednak wybrac sie do fryzjera ...ciezko jak wlosy za długie .Wlosom nic sie nie stanie raczej bo normalne ze tez je troche wysmarujesz .Jednak tak jak Szater pisala by mialo to sens zmiany musza byc odpowiednio tym potraktowane .najwygodniej rece nakladaja pozniej tylko je dokladnie wymyc musisz co zreszta juz Ci Szater pisala .

szater 

Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 8:47 am   

Mysle sobie tak...musisz zadziałac troszke jak kobieta z długimi włosami.Nakładac mozesz i palcami i patyczkiem,palcami nałożesz sam a patyczkiem to raczej ktos bedzie musiał ci pomóc,spokojnie to wyglada tylko tak strasznie a zupełnie inaczej ocenisz po kilku dniach.jak chcesz nakładac rekami to załóz rekawiczki...takie silikonowe,jednorazówki,kilka razy spokojnie mozesz je używac.Stezenie nie jest duże wiec spokojnie,bez paniki,damy rade.
Mozesz stosowac to emolium,fajne sa tez preparaty firmy Cerko ,doskonały do natłuszczania jest Mediderm-
http://bezrecepty.doz.pl/...CFbLMtAodUSgAcQ
to fajny i wydajny preparat.bardzo dobrym dermokosmetykiem na głowe jest Zel do ciała i włosów firmyPharmaceris
http://www.ceneo.pl/98133...CFVLItAodMX0ArA
ja zawsze tu szukam gdzie najtaniej mozna go kupic
Smaruj cygnolina np przed praca czy szkołą,potem po około 2h musisz zmyc i nasmarowac emolientem czy medidermem....nie jest to proste bo i czasochłonne i trzeba troszke wiecej uważnosci przy smarowaniu.pamietaj ze jak nie bedziesz mazał włosów czymkolwiek to nie bedzie tak duzego problemu z umyciem.
Pamietaj że cygnoline musisz ! zmyc....moze spróbuj smarowac na noc a rano tylko zmywac a w wolne dni smarowac rano i wieczorem :hmm:

Powiem ci ze wachlarz możliwosci jest duży ,musisz tylko tak sie zorganizowac abys ze wszystkim zdążył.Generalnie cygusia na włosach powinna byc do 2 h ale na noc spokojnie mozesz zostawic.Zel ten co ci podałam fajnie dodatkowo leczy i nie pozwala wyschnąc skórze podczas czestego mycia.To tyle na poczatek....w razie czego pytaj,postaram sie podpowiedziec :tuli:

Interface 

Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 7:42 pm   

No z racji mojego trybu życia do głowy przychodzi mi jedyny pomysł jakim jest, zastosowanie cygnoliny ( tylko na czerwone ślady tak? ) 2h przed wieczornym myciem, a następnie umycie główki tym żelem, i po wysuszeniu zastosowanie emolium w tej tubeczce tak? i do jakiego momentu mam to stosować? Tak samo jak na rękach? Na rękach stosowałem 1% aż do chwili gdy w środku brunatnego kółka zrobi mi się takie białe kółeczko z czerwoną kropką w środku. Po około 2 tygodniach tak mi sie zrobilo :) Pozdrawiam!

szater 

Wysłany: Wto Kwi 15, 2014 8:06 am   

tak sobie mysle czy jednorazowe smarowanie,znaczy sie 1xdziennie wystarczy :hmm: generalnie cygusie stosuje sie 2xdziennie....nie znam twojego rozkładu dnia,moze udało by sie chociaż co drugi dzien nakładac cygnoline 2xdziennie.Kurcze sam musisz poeksperymentowac jak to najlepiej zrobicCygnoline stosujesz do czasu az nie bedzie nic pod palcami wyczuwalne i nie bedzie widocznych zmian...czerwonych na skórze głowy.Steżenie jest niskie,zamierzasz stosowac 1xdziennie....kurcze długo to bedzie szło :hmm: no nie wiem tez jaki masz stan skóry bo to tez wazne,jak dużo zmian,jak szybko narasta łuska....naprawde ciężko cos wiecej podpowiedziec.Stosuj,eksperymentuj i melduj na bieżąco.Podpowiem moze też jeszcze cos takiego że produkty Cerko sa dużo lepsze od emolientów typowych,przynajmniej na skóre głowy bo tak włosów nie sklejaja.... :smile:

Odpowiedz do tematu