Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
czym leczyc?
Autor Wiadomość
sarunia29

Wysłany: Pią Mar 21, 2014 12:41 pm   czym leczyc?

Witajcie jestem tu nowa mam 29 lat łuszczy w od 12 roku życia. Ale do tej pory zupełnie nie odczuwałam ze ja mam. Pierwszy wysyp w wieku 12 lat wszędzie cale ciało glowa twarz nie byłam na nic chora nikt nie ma w rodzinie wiec zdziwienie ze ja właśnie to mam. Wiadomo jak wyglądało leczenie dostałam pakiet loridentow do tego jakieś oliwy na głowę. Po tygodniu byłam czysta. I miałam spokój 17 lat zero wysypu na ciele tylko glowa. Przez 17 lat podejmowalam jakieś 10 razy walkę z łuszczyca na głowie 2 razy był to diprosalic kilka razy cocois oliwa salicylowa. Generalnie było jej na tyle mało ze nie przeszkadzało w niczym. W 2006 miałam kilka plamek na granicy czoła ale jechałam akurat do Grecji wszystko zeszło. Nie wiem co wywołało wysyp teraz. Powiem tak nigdy nie zwracałam uwagi na dietę jadłam fastfoody oto i moja ł nie reagowała, 2 lata temu miałam zapalenie płuc 3 antybiotyki też ł się nie odezwała po drodze miałam też zapalenie woreczka żółciowego. Nie pije nie pale rzadko choruje. Ale w połowie stycznia miałam zapalenie korzonków szyjnych dość mocne dostałam w szpitalu sterydy dożylne plus do domu 10 dni niesteroidowe leki p. Zapalne gdybym wiedziała ze to sterydy fozylne bym się nie zgodziła. Od 7 lutego stosuje niskokaloryczna dietę plus ćwiczenia. Ostatni raz ćwiczyłam 15 lat temu. Doszły zakwasy bol kolana - od dermatologa dostałam skierowanie do reumatologa czy to nie łuszczyca stawów mam nadzieje ze nie bo póki nie ćwiczyłam kolano nie bolało. Teraz jest dziwnie miękkie i jakby rzepka latała. W zeszły czwartek o udział się i patrzę mam tego świństwa pelno tzn może nie pelno ale wszędzie kilka plam na rękach plus kilkanaście mikroskopijnych obok tych większych kilka na Lyskach udach 2 plami na stopach cale czoło plus mega wysyp we włosach taki jak nigdy wszystko swędzi w tej głowie. Poszłam do dermatologa oczywiście dostałam diprosalic maść plus płyn których nie użyłam jeszcze do tego laticort na twarz na twarzy zeszło w 2 dni. Kupiłam w aptece serie medidermow tran Wit a sol z morza martwego. Zamiast diprosaliciem smarowalam ciało tym laticortem niestety 5 dni smarowania i nie zeszło. Dziś odebrałam oliwę salicylowa do głowy i maść z prodermina do ciała będę próbować pozbyć się tego bez diprosalicu. Czemu laticort nie działa? Nie używałem sterdyow na ciało 17 lat na głowę z rok temu jedno smarowanie. Co mogło wywołać wysyp ten steryd dożylny czy te ćwiczenia. Dieta mega zdrowa dawno tak zdrowo nie jadłam. Jestem zalamana

sarunia29

Wysłany: Pią Mar 21, 2014 12:49 pm   

Aha na pewno stres też nie miał wpływu gdzyz w stresie żyje przez ostatnie 5 lat o na pewno nie miałam tych stresów więcej .juz nie wiem co mam robić. Reumatologa mam za tydzień. Dermatolog raczej średni zapisuje same sterydy. Bardziej mnie meczy to co mogło być powodem wysypu ...

szater 

Wysłany: Pią Mar 21, 2014 3:28 pm   

moze powiem tak...gdyby znana była przyczyna łuszczycy to i lek by na nia wynaleziono :razz:
nie musi byc konkretnej przyczyny wysypu...pojawia sie i tyle,upatrywanie przyczyn w diecie ,stresie czy leczeniu farmakologicznym do niczego nie doprowadzi,wszystko to co wymieniłam moze ale wcale nie musi wywoływac wysypu.uwierz ze 17lat luzu to naprawde duzo,niejeden dałby sie pokroic za chociazby rok :???: widzisz nastapiła samoistna remisja bez twojego udziału i tak samo nagle pojawił sie wysyp.Piszesz ze gdybys wiedziała ze ida dożylnie sterydy to bys sie nie zgodziła....to po co wogóle byłas w szpitalu? :shock: jakas niekonsekwencja w zachowaniu....wszak nikt w szpitalu nie chciał ci zaszkodzic...nieprawdaż?Była taka potrzeba to zastosowano najszybszą i najefektywniejszą metode leczenia.Co do wysypu pojawił sie nagle i może bez istotnej przyczyny ale równie dobrze moze masz gdzies stan zapalny w organizmie:zęby,zatoki,problemy kobiece,jelita,nerki mozliwosci jest duzo.Spokojnie podejdz do sprawy postaraj sie zaleczyc zmiany prodermina.Pamietaj o tym ze dziegcie bardzo wysuszaja skóre i musisz dokładnie ja nawilzac i natłuszczac.Co do tego ze cos nie działa ano kolejna ciekawostka dotyczaca łuszczycy-nie wszystko u wszystkich działa.Pomimo ze chorujesz wiele lat ale doswiadczenie masz nikłe dlatego proponuje poczytaj nasze porady na forum,dużo tu wszelkich podpowiedzi a gdy cos bedzie niezrozumiałe pytaj,chetnie odpowiem :smile:

sarunia29

Wysłany: Pią Mar 21, 2014 4:48 pm   

No tak nie mam żadnego doświadczenia w leczeniu skory. Z glowa się trochę przemeczylam i dziś mogę stwierdzić ze najlepiej działało długotrwałe używanie 10% oliwy salicylowej. Sterydy były sporadyczne jak juz wcześniej opisałam. Jestem strasznie zdenerwowana tym wysypem wiem ze mogło nic nie mieć wpływu a z drugiej strony doszukiwanie się przyczyn będzie ciężkie w ostatnich 2 mies duxo się zmieniło w moim trybie życia i diecie tylko wg mnie na lepsze ... Zapisałam się do dentysty na przegląd zębów może jakieś badania ogólne zrobię... Sama nie wiem maz na mnie dziwnie patrzy bo on pierwszy raz ta paskude na moim ciele widzi... Mam też problem pracuje z dziećmi zaraz ludzie będą się bać ze im dzieciaki czymś pozarazam. Mam za sobą 2 kąpiele w soli codzienna w medidermie smaruje się kolka razy dziennie nawilzam ... Myślałam ze po tym latikorcie zejdzie co kolwiek ale 5 dni bez efektu wiec odpuszczam wiem ze to slaby steryd ale myślałam ze trochę pomoże. Szukam jakiegoś dobrego dermatologa bo niestety ten mój to umie tylko sterydy zapisywać musiałam z własnej inicjatywy prosić o dziegcie i oliwę. Ciepło się robi nie wiem jak ubiore krótki rękaw. Mój wysyp na głowie jest gigantyczny wielka swędzą a skorupa . Mam nadzieje ze coś się pomyliło mojej ł i mnie opusci... Ryczec mi się chce. Zadbalam o dietę ćwiczenia chciałam lepiej wyglądać czuć się a dostałam w prezencie wysyp tego paskudztwa.. :sad:

szater 

Wysłany: Pią Mar 21, 2014 5:31 pm   

koniecznie musisz sie uspokoic,nerwy to nie jest dobry doradca,spokojnie ogarnac trzeba sytuacje i zadziałac metodycznie
tu masz link do papki drozdzowej...super na sciągniecie łuski:
http://luszczyca.info/vie...1ec24c23b8d3ce7

mozesz kupic tez w aptece SQUAMAX
jak sciągniesz łuske to łatwiej bedzie zaleczyc....moze jak działają na ciebie dziegcie to kup cocois bo proderminy na głowe nie zalecam

na ciało spokojnie stosuj prodermine ,najlepszym specjalista od jej stosowania jest Romcys poszukaj jego postów,to swietny instruktaż.
Na ciało spokojnie mozesz stosowac te kapiele z solanki-mocno zasolona woda,sól gruboziarnista około pół kg,dodaj troszke oleju jakiegokolwiek i w tym mocz sie około 20-30min.
Mozesz tez ze dwa razy w tygodniu zrobic sobie kapiele ziołowe
Potrzebne zioła to brzoza, skrzyp polny, pokrzywa, szałwia, zielone liście orzecha włoskiego, , może też być rumianek ( ale tu trzeba uważać, bo on uczula ) słoma owsiana lub zamiennie płatki owsiane, może też być siemię lniane. Co do ziół to można używać jednego, dwóch lub mieszać ze sobą wszystkie. Dobrze byłoby zawsze stosować szałwię lub liście orzecha włoskiego, które działają antyseptycznie, a do tego inne zioła + słoma lub płatki. Jeśli chodzi o mnie to wrzucałam wszystko do największego garnka jaki miałam w kuchni i gotowałam pod przykryciem ok. 10 -15 min. od chwili zagotowania, odstawiałam na 15 - 30 minut, po czym przecedzałam to do wanny. Po kąpieli balsam do skóry bardzo suchej niektórzy smaruja olejem kokosowym lub arganowym.
To tak na poczatek,mysle ze dużo tego ale spokojnie ogarniesz gdybys jeszcze miała pytania....pytaj :smile:

sarunia29

Wysłany: Pią Mar 21, 2014 6:57 pm   

Myślałam ze prodermina to to samo co cocois na skore mam maść 20% teraz z nią siedzę trochę szczypie w niektórych miejscach jest w niej też salicylowy kwas i pasta cynkowa. Na głowę mam płyn z prodermina 10% na linomagu. Squamax mam w domu smarowalam przez 2 dni ciało. Kiedyś pomagał na luske na głowie teraz jej nie ruszył. Muszę jutro zaopatrzyć się w te zioła. Od 2 mies tak jak mam dietę pije te wszystkie zioła w których mam się kąpać. Może za dużo ich pije dlatego mnie wysypało... Juz sama nie wiem.. Dziękuję za słowa otuchy i pomoc

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Mar 21, 2014 7:50 pm   

sarunia powoli i po kolei staraj sie - a maz... no coz musi sie przyzwyczaic ;) nie ma co sie dziwic ze jest zaskoczony ale musi zrozumiec...

szater 

Wysłany: Sob Mar 22, 2014 9:04 am   

sarunia spokojnie,nie wszystko na raz,pomalutku ogarniesz i mysla i czynem.Jezeli bedziesz wprowadzała zbyt duzo zmian to naprawde nie bedzie wiadomo co leczy a co pomaga.PRodermine w pascie zmywaj....olejem łatwiej pójdzie.Cocois i prodermina ta dziegcie wiec teoretycznie to samo....prodermina silniejsze stezenie dziegci ma.Nie wiem kto ci kazał pic taki zestaw ziół? zawsze przestrzegam przed piciem mieszanek,lepiej pic poszczególne zioła-bezpieczniej....nie sadze aby ktokolwiek zdecydował sie zagwarantowac że to nie owa mieszanka powoduje wysyp :hmm: .Co do meża uważam że nalezą mu sie wyjasnienia,zatajenie choroby przewlekłej i nieuleczalnej z konsekwencjami mogacymi sie ujawnic u dzieci nie było dobrym pomysłem,ale skoro mleko sie wylało teraz musisz mu to spokojnie wytłumaczyc i...poprosic o wsparcie w leczeniu. :smile:
Acha po tej papce drozdzowej,która sciagnie fajnie łuske mozesz własnie nałożyc te płyn z prodermina .

sarunia29

Wysłany: Sob Mar 22, 2014 11:20 pm   

Moja dietetyczna każe mi pic dużo ziół skrzyp pokrzywe oto jeśli chodzi o męża nigdy nie zatailam przed nim choroby i nic takiego nie napisałam. Napisałam ze on widzi pierwszy mój wysyp, nigdy nie miałam wysypu na ciele jesteśmy razem 9 lat a ja miałam wysyp 17 lat temu. Jeśli chodzi o liszczyce na głowie widział ze babram nie raz coś we włosach ale wiadomo ze tego praktycznie nie było widać. Mam córkę 7 letnia codziennie się modle zeby ona tej paskudnej choroby nie miała. Chociaż tak jak pisałam nie słyszałam o przypadku u mnie w rodzinie. Nikt nie miał.. Choroba ujawniła się u mnie w wieku lat byłam zdrowa nigdy nie chorowalalm jako dziecko nigdy nie miałam antybiotyku nie miałam stresów oto po prostu obudziłam się wysypana jakbym miała jakas zakaz a chorobę.. Nigdy nie miałam wysypu podczas stresu chorób oto 17 lat cisza... Do zeszłego tygodnia. Najbardziej mnie drazni to ze ani trochę się te plamki nie zmniejszają tylko codziennie dochodzi nowa :'(

szater 

Wysłany: Nie Mar 23, 2014 9:17 am   

Spokój to najważniejsze co mozesz w tej chwili próbowac osiagnac.Piszesz ze wysyp nastapił tydzien temu ....widze że duzo już zdązyłas stosowac ...szybkosc to niestety nie jest domena łuszczycy tu potrzeba spokoju,systematycznosci i cierpliwosci.Moze sie tez tak zdarzyc że tym razem objawy łuszczycy zagaoszczą na dłużej....nie masz na to wpływu niestety.Wiekszosc z nas otrzymała łuszczyce jako jedyni w rodzinie,nagle i to niekoniecznie w dziecinstwie tak jak już pisałam w łuszczycy jedyny pewnik to to ze jest wszystko inne....próżno dociekac przyczyn i powiazan.Oczywiscie zrobisz jak bedziesz uwazała ja podpowiadam ze niczego nie da sie przyspieszyc,wszystko teraz musisz dostosowac do łuszczycy....diete i nakazy dietetyczki tez.Każdemu lekarzowi na wizycie lekarskiej musisz powiedziec o chorobie,bo pewne leki ,zioła,pokarmy moga wywoływac wysypy.Rozumiem co czujesz jezeli chodzi o córke....wiekszosc z nas ma dzieci i drżymy nad tym aby nie zachorowały....niestety ale na tym konczy sie nasz wpływ na to czy zachoruje czy nie..... :hmm: Mysle ze wiele jeszcze musisz w sobie przepracowac,zaakceptowac i pogodzic sie z nowa sytuacja.Oczywiscie nik nie mówi abys sie poddała walcz z całych sił ale też z rozsądkiem i metodycznie....bo na niektóre rzeczy niestety ale nie bedziesz miała wpływu :smile:

Odpowiedz do tematu