Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Fumaderm
Autor Wiadomość
arek3358 

Wysłany: Czw Lut 26, 2009 6:49 pm   Fumaderm

witam ja stosuje od ponad trzech tygodni tabletki Fumaderm z rewelacyjnym jak narazie skutkiem wlasnie przeszlem na drugi etap kuracji .wszystkie zmiany na plecach ,nogach i recach zginely oby tak dalej.pomocniczo stosowalem jeszcze masc dermoxin ale juz po tygodniu zazywznia tabletek niebylo czego smarowac czytalem o roznych skotkach ubocznych ale jak narazie u mnie nie wystepuja .

madi 

Wysłany: Czw Lut 26, 2009 8:34 pm   

Te tabletki są kosmicznie drogie :/ jak je zażywasz? jedną dziennie? napisz coś więcej o dawkowaniu i dokładniej ile to kosztowało :)

arek3358 

Wysłany: Pią Lut 27, 2009 2:30 pm   

a wiec pierwsze opakowanie bralem jedna wieczorem przez pierwszy tydzien ,potem jedna rano i jedna wieczorem i nastepny tydzien rano,poludnie i wieczor po jednej .nastepne opakowanie to takie niebieskie tabletki i ten sam schemat brania tylko one sa na szesc tygodni i w ostatnim tygodniu lyka sie 6 tabletek dziennie .a koszta ja pracuje w niemczech od jakiegos czasu i pierwsze op kosztowalo 5 eur anastepne 10 .niewiem ile one kosztuja w polsce ale jestem ciekaw pozdrawiam .

madi 

Wysłany: Pią Lut 27, 2009 4:33 pm   

Patrzyłam w aptekach internetowych to jedna tabletka to koszt około 10 zł czyli (przy dzisiejszym kursie euro) 2 euro za 1 tabletkę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym leczeniu :)

za tydzień lecę nad Atlantyk,mam nadzieję ze słońce mnie troszkę podsuszy ;) , używam teraz exorexu ale powoli działa :)

arek3358 

Wysłany: Sro Mar 04, 2009 6:49 pm   

jesli ktos juz bral te tabletki i przeszedl cala kuracje to prosze o wpis...

pablo11200 
Łuszczyca-Psoriasis

Wysłany: Pią Kwi 11, 2014 7:05 am   

Hej ja dzisiaj rozpoczynam kuracje lekiem fumaderm initial i troche sie stresuje,ale mam juz dość.Kiedyś mi pomagaly naświetlania UVB w szpitalu.Jednak teraz powrót juz jest po 3 tyg.i znowu mnie wyrzuca.Więc zobaczymy bede w kontakcie.Pozdrawiam

szater 

Wysłany: Pią Kwi 11, 2014 7:52 am   

Witaj Pablo na naszym forum,grzecznie tu,merytorycznie i spokojnie :mrgreen:
lek który zaczynasz stosowac podobnie jak wszystko inne działał z róznym skutkiem na ludzi ,których znam.Dbaj o siebie to to naprawde ciezki kaliber leczenia.Zycze aby udało ci sie uzyskac efekty o których myslisz,powodzenia i oczywiscie czekam na wiadomosci od ciebie.Pozdrawiam :tuli:

pablo11200 
Łuszczyca-Psoriasis

Wysłany: Pią Kwi 11, 2014 2:03 pm   

Chyba najlżejszy kaliber z wszystkich dostępnych(retonoidy,methotrexate,cyklosporyna)

szater 

Wysłany: Pią Kwi 11, 2014 4:51 pm   

polemizowałabym :wink: stosowałam wszystkie dostepne w Polsce terapie..Fumadermdo niedawna wogóle nie miał pozwolenia na stosowanie w Polsce.uważaj na nerki,rób badania krwi,mam nadzieje że jestes pod stałąopieka lekarza specjalisty. :hmm:

pablo11200 
Łuszczyca-Psoriasis

Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 6:37 am   

Oczywiście,że mam stałą opiekę lekarską.Jednak w Anglii ciężko jest ten lek dostać z tego względu,ze wciskają każdemu methotrexate i nie mają lini przebicia.Ja walczyłem o to,zeby go nie dostać ponad roku czasu.Dostalem extra terapie świetlna i było ok.Jednak mam naprawdę w miarę dobre znajomości ludzi z uk chorujących na łuszczyce i każdy jak jeden odradzał te 3 typy kuracji tabletkowych cyklosporyne,acytretyne i methotrexate.Do fumadermu odnosili się znosnie.Chodz niektórzy nie mogli go brać z powodu zbyt dużych skutków ubocznych.Mi jedna kolezanka dala rade,aby nie brać w duzych ilosciach w szybkim tempie,tylko powoli.Byla na fumadermie przez 3 lata,pozniej przestala i 2 lata byla czysta i zaszla w ciazeze i urodzila dziecko dziecko(zdrowe)czego nie mozna powiedziec o tych wspomnianych tabletkach,gdzie b.czesto nawet po odstawieniu leku nawet na kilka lat,dzieci rodziły sie chore lub umieraly w lonie matki.Najbardziej polecaja leki biologiczne ,jednak zeby je dostać trzeba miec ciężka postać luszczycy i przejść etapy z roznymi tabletkami.W Polsce nie ma tych tabletek z tego powodu,ze sa one b.drogie.A państwo polskie ma wyjebane żeby dokładać grube pieniadze do leków i dlatego ich nie ma.W Anglii tez nie jest łatwo,bo sa to leki naprawde drogie.Pozdrawiam

szater 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 9:02 am   

Drogi Pablo troszke te twoje wiesci sa niescisłe:
po pierwsze wszystkie w/w przez ciebie leki mają poważne skutki uboczne niektóre są długofalowe,jaki bonus trafi do ciebie po latach to....nikt tego nie jest w stanie przewidziec.Fumadrem moze zadziałac ale też moze i nie dac oczekiwanej poprawy.A juz całkowicie nikt ci nie zagwarantuje ze bedziesz miał długą remisje.
W Polsce mój drogi tabletki te sprowadza NFZ z tzw.wskazania...czyli lekarz widzi potrzebe zleca i sa sprowadzane do Polski.Leczą nimi nawet na oddziałach szpitalnych wiec....bardzo prosze nie szerz nieprawdziwych informacji.
Leczenie biologiczne to najcięzsza artyleria bo to ingerencja w układ immunologiczny człowieka,nikt do konca nie zna efektów leczenia a i skutki jakie sie pojawia tez sa nieprzewidywalne.
Całe szczescie że dostep do takiego leczenia jest scisle kontrolowany.
jestes młodym,bardzo człowiekiem i szkoda truc organizm tylko dlatego że chcesz miec na chwile czysta skóre.Czasem naprawde lepiej jest przyłozyc sie i zdobyc remisje w trudniejszy ale zdrowszy sposób iz isc na łatwizne i ponosic skutki błednej decyzji. :hmm:

Ps
Mam tylko taka mała prosbe ,znam twoje posty i kwiecista mowe,bardzo bym prosiła o nieużywanie na naszym forum wyrażen uznanych ogólnie za wulgaryzmy.Dziekiuje :tuli:

pablo11200 
Łuszczyca-Psoriasis

Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 10:21 am   

Juz czekam od 2009 i mam dość wygladu żółwia.Probowalem roznych metod bo w Anglii nie martw sie,ale dbają o ludzi.I naprawde nawet na leczenie fototerapia trzeba miec naprawde dobre powody i nikt Ci nie pomoze z 2 kropeczkami.A zeby sie dostac do dermatologa czy reumatologa uwiez mi,ze tez nie jest latwe.Po drugie juz mialem 3 x fototerapie za 1 razem dziala najdluzej bo okolo 2 lat bylem w miare czysty.Za drugim razem kilka miesiecy,a po ostatnim 2 tygodnie i znowu mnie zaczyna wyrzycać.Próbowałem wszystkich mozliwych maści,ktore tez sa moze i dobre,ale kurcze nie dla kogos kto ma zajete 80% ciala.Takze daruj sobie i mozesz udzielac rad nowicjuszom z 3 kropeczkami na lokciu,a nie komus kto z bólu nie moze spać.Lekarz mi przepisal te leki z tego wzgledu,ze planuje rodzine i sa one najmniej szkodliwe i wpływające na zanik spermy.Leki biologiczne niektóre juz sa dobrze znane bo stosowane od lat bynajmniej w anglii,ale naprawde sa bardzo drogie i je przepisza z czasem,ale nie ludziom z 3 kropeczkami bo takich tez widzialem
.Troche ma na kolanie i oni nie moga na basen pojsc,gdzie ludzie naprawde cierpią.Dlatego ja pytam sie na tym forum o profesjonalne odpowiedzi,ludzi ktorzy stosowali lub stosuja.A nie komenty typu co jest dobre,a co zle.Pozdrawiam

szater 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 12:38 pm   

Faktycznie co ja moge wiedziec na temat łuszczycy po 50latach walki z nią,udzielaniu sie w owym temacie,systematycznie uzupełniając wiadomosci.... :???:
Faktycznie nie wiem co to ból :lol: rozumiem ze masz też stawówke :smile:
na temat leków biologicznych to tez uzupełnij wiadomosci,to ze sa stosowane od kilku lat nie znaczy iz wiadomo wszystko na temat długofalowych skutków ubocznych.
Nigdy nie oceniaj ludzi na podstawie ilosci plam na ich ciałach,bo posród nich sa tacy co cierpia naprawde i nigdy nie uzyskuja remisji.
Znam bardzo wielu ludzi z cięzka postacią łuszczycy,zadnej z nich nie pomogła sama fototerapia i nikt z tych osób nie miał remisji trwającej 2lata. :razz: wiec moze nie jest tak zle
Zycze wiecej pogody ducha,usmiechu i serdeczniejszego stosunku do ludzi :tuli: bo obawiam sie ze nie uzyskasz ....żadnych odpowiedzi :???:

Freya 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 12:49 pm   

Dla każdego jego własny problem jest najważniejszy, nie warto dziamgać na ludzi którym przeszkadzają 3 kropki, bo ja mogłabym dziamgać na prawie wszystkich tutaj, bo zachorowałam na stawówkę w wieku 19 lat, więc jest mi gorzej niż innym. A potem pojawi się ktoś inny i będzie dziamgał na mnie, bo na stawówkę zachorował w wieku dziecięcym, więc ja jestem w super sytuacji - rozumiesz o co mi chodzi? Każdy ma problemy, wszystkim należy się chociaż odrobina szacunku...

Szater napisała Ci tylko o konsekwencjach stosowania tego leku, napisała również, że powinieneś być pod stałą opieką specjalisty, jakich innych "profesjonalnych" rad od nas oczekujesz? Od takich rad jest lekarz, a nie inni chorzy. Jedyne co, to można wysondować jak lek zadziałał na innych, ale też nie sugerując się tym, że u Ciebie działanie będzie takie samo. Jesteśmy tu głównie po to, żeby się wspierać, porównać skutki różnych terapii, podzielić się nowinkami. Super będzie, jak podzielisz się z nami efektami leczenia u siebie, jak będzie Ci ciężko to wspomożemy, ale naprawdę, postaraj się powściągnąć emocje... Życzliwość za życzliwość.

Oscar Wilde

pablo11200 
Łuszczyca-Psoriasis

Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 7:47 am   

Kwiecista mowa juz mnie namierzylas :P jak ja bym mial 3 kropki na lokciach to by mnie tu wogóle nie było.Chodziło mi o kogoś kto jest na fumaddrmie lub był.Bo nie jestem aż tak zdesperowany zeby samemu kupowac tabletki lub zastrzyki bez opieki profesjonalnej.A u mnie naprawde jak wyrzuca jest masakrycznie.Rozumiecie kobietki.I z reguly zawsze jestem życzliwą i pomocna osoba.Jednak zawsze mnie ktos zle odbiera i sie czepia itd.

Odpowiedz do tematu