Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w leczeniu.
Autor Wiadomość
nieznajomy99

Wysłany: Sro Maj 28, 2014 11:44 pm   Pomoc w leczeniu.

Witajcie.
Miałem spokój z łuszczyca od kwietnia tamtego roku.
Teraz nie dawno miałem ostre zapalenie zatok i mnie wysypało.
tak teraz wyglądają moje ręce:

Nogi jak i dłonie, brzuch plecy również wysypane. Dziś zauwazylem ze kilka małych krostek zrobiło mi się na czole.
Po wizycie u dermatologa dostałem taką oto recepte:
a) masc salicynowa
b)advantan 1-2 x dziennie
c) elitasone na glowe 1x dziennie
d) masc elitasone 2x dziennie
e) dermovate 2x dziennie.

Co myslicie o takim leczeniu? kupowac te masci czy moze cos innego sprobowac?

szater 

Wysłany: Czw Maj 29, 2014 8:28 am   

absolutnie nie jest moim celem podważanie opinii lekarskich.Specjalista widział stan skóry,jest duży wysyp,dosc intensywny wiec nalezy szybko go zminimalizowac.
Jest dosc duza dawka sterydu ,który dos niepokojaco ma byc stosowany:
Dermovate 2xdziennie? :shock: wybacz ale nie dosc że powierzchnia stosowania duża to jeszcze 2xdziennie? najsilniejszy ze sterydów dostępnych w masci?

Powiem co ja bym zrobiła:
Zastosowałabym Dermovate 1 x dziennie do 14dni (najwyzej) potem zaczęła smarowac tą drugą mascią sterydową (Elitasone) bo to słabszy steryd,z tej grupy co Elocom) też kilka dni ,potem pomalutku wycofuj sie z leczenia sterydami,smaruj co drugi,co trzeci dzien.Nawilzaj i natłuszczaj.Zastosuj kąpiele w soli i może uda ci sie ziołowe.

Mam nadzieje ze zatoki wyleczyłes dokładnie bo jak tam cos jeszcze siedzi to będzie siało.
Na chwile obecna najnowoczesniejszym leczeniem,proponowanym przez naszego najlepszego dermatologa w Polsce jest DAIVOBET-połaczenie calcypotriolu(analogu wit D3) z dodatkiem sterydu,dużo bezpieczniejszy i pozwalający stosowac przez 53tyg-bezpiecznie-wiec jak na nasze potrzeby naprawde najlepsze leczenie.Oczywiscie można pokusic sie o DAIVONEX czyli kalcipotriol bez sterydu ale sprowadzic go można tylko z Anglii.

Obie podane masci(są i zele-na głowe naprawde cudnie działają) mozna zakupic u ludzi sprowadzających z zagranicy,mam swój sprawdzony kontakt,zdecydowanie taniej niż w polskich aptekach.

Działaj i melduj co słychac na froncie.Na twarz nie stosowałabym sterydu,raczej cos z nagietkiem lub ewentualnie Protopick. :smile:

Patrycjuszka 

Wysłany: Pią Maj 30, 2014 7:49 am   

Mi się wydaje, że lepiej spróbować póki co leczenia przepisanego przez lekarza, ale uważnie obserwuj wszelkie zmiany skórne.

bezimienna 

Wysłany: Pią Maj 30, 2014 9:08 pm   

Czesc na luszczyce choruje 8 lat mam troche zmian na nogach , rekach na glowie mam dosyc duzo roznrj wielkosci od monet 5 zl do 1 gr . Dwa dni temu bylan u lekarza dostalam daviobet zel 30 g oliwke salicylowa . I masc robiona. Stosowac mam tak na 1-2 h zmyc daviobet na noc glowa i cale cialo . Rano pilarix pozniej masc robiona na 1-2 h . Oliwka nie za bardzo mi zluszcza mam jeszcze sqimax ktory tez tak srednio ponaga ostatnio sir opalam jakis tydzien troszke pomoglo. Powiedzialam lekarce ze slonce juz tak na mniie nie dziala dala mi ta masc robiona sklad ichtyoli , sulf.ppt aa 5.0 vaselini ad 1000 sa ta dziegce po nich mam probowac wystawiac sie na slonce w po chmurne dni tez. Moje pytanir brzmi czy zamiast daviobetu moge stosowac tylko ta paste robiona ? I csy na glowe ja moge nakladac smierdzi jest ciemnego koloru i trudno ja zmyc po tej masci nie wiem cszym nawilzac . W kolo zmian robia sie biale kola daviobet pomagal mi ale na krotko cobjeszcse moge nadladac na glowe zluszczajacego cos co mi fakktycznie zacznie zluszczac prosze o pomoc :roll:

bezimienna 

Wysłany: Pią Maj 30, 2014 9:15 pm   

Przepraszam tam pomylke zrobilam daviobet na noc . Jeszcze pytanie czy jakis szampon z dziegcow mozna stosowac u nas lato upalne a wiadomo dziegce swiatloczule bardzo prosze o odpowiedz

bezimienna 

Wysłany: Sob Maj 31, 2014 9:27 pm   

Prosze o pomoc !!! :cry:

szater 

Wysłany: Nie Cze 01, 2014 9:45 am   

bezimienna napisał/a:
Czesc na luszczyce choruje 8 lat mam troche zmian na nogach , rekach na glowie mam dosyc duzo roznrj wielkosci od monet 5 zl do 1 gr . Dwa dni temu bylan u lekarza dostalam daviobet zel 30 g oliwke salicylowa . I masc robiona. Stosowac mam tak na 1-2 h zmyc daviobet na noc glowa i cale cialo . Rano pilarix pozniej masc robiona na 1-2 h . Oliwka nie za bardzo mi zluszcza mam jeszcze sqimax ktory tez tak srednio ponaga ostatnio sir opalam jakis tydzien troszke pomoglo. Powiedzialam lekarce ze slonce juz tak na mniie nie dziala dala mi ta masc robiona sklad ichtyoli , sulf.ppt aa 5.0 vaselini ad 1000 sa ta dziegce po nich mam probowac wystawiac sie na slonce w po chmurne dni tez. Moje pytanir brzmi czy zamiast daviobetu moge stosowac tylko ta paste robiona ? I csy na glowe ja moge nakladac smierdzi jest ciemnego koloru i trudno ja zmyc po tej masci nie wiem cszym nawilzac . W kolo zmian robia sie biale kola daviobet pomagal mi ale na krotko cobjeszcse moge nadladac na glowe zluszczajacego cos co mi fakktycznie zacznie zluszczac prosze o pomoc :roll:

Witam :mrgreen:
strasznie kolezanka w goracej wodzie kąpana :>

Pytan dużo wiec po kolei:

1.Skład który podałaś to nie jest masc robiona z dziegci
2.Daivobet to w tej chwili najnowoczesniejsza masc do leczenia łuszczycy i najbardziej bezpieczna.
3.masc ichtiolowa która masz raczej stosuje sie na poprawienie stanu skóry niż leczenie w pełnym słowa tego znaczeniu.
4.Oliwka jak jest za słaba to trzeba zastosowac albo masc robiona salicylowo-siarkowa,można papke drożdzowa,mozna okłady z octu
5.bardzo dobre są wszelkie preparaty z firmy CERKO-nawilzaja super
6.nie bardzo wiem o jakiej masci piszesz na głowe? masz jakąs dodatkową? dziegciową?
7.proponuje nie nakładac zbyt wielu preparatów na raz bo nie będziesz wiedziała co pomaga a co wzmaga.
8.można zrobic peeling solny(garsc soli gruboziarnistej +oleju troszke i wetrzec w skóre głowy,super odchodzi łuska i oczyszcza sie głowe,piec nie powinno ,chyba że masz pokaleczone od drapania miejsca.
9.Daivobet pomaga ,ale trzeba go stosowac długo i systematycznie bo nie jest to MASC STERYDOWA a masc z DODATKIEM STERYDU a składnik podstawowy to KALCIPOTRIOL.

bezimienna 

Wysłany: Nie Cze 01, 2014 8:13 pm   

Wlasnie dermatolog piszac recepte mowila pasta robiona z dziegci a tu taki wal nie czytalam nawet recept tylko od razu zanioslam do apteki :(trudno . Piszac o masci robionej to czy watro tez na glowe ja nakladac na 1-2h ? tak jak na cialo , a co do peelingu robilam juz kilka razy ze zwyklej soli kuchennej , czy moze byc tez sol bohenska ? zrezygnowalam z kapieli w niej po infekcji drog moczowych ale do peelingu chyba moze byc ? robiac peeling mechanicznie sciera sie luska. Czytalam na forum ze daviobet mozna stosowac do 53 tyg wg mojej dermatolog 8 tyg ktora informacja jest sprzeczna ? . Fakt przepraszam moze i jestem w goracej wodzie kapana :oops: przepraszam i jeszcze raz dziekuje za odpowiedz :wink:

bezimienna 

Wysłany: Nie Cze 01, 2014 8:14 pm   

Wlasnie dermatolog piszac recepte mowila pasta robiona z dziegci a tu takie cos nie czytalam nawet recept tylko od razu zanioslam do apteki :(trudno . Piszac o masci robionej to czy watro tez na glowe ja nakladac na 1-2h ? tak jak na cialo , a co do peelingu robilam juz kilka razy ze zwyklej soli kuchennej , czy moze byc tez sol bohenska ? zrezygnowalam z kapieli w niej po infekcji drog moczowych ale do peelingu chyba moze byc ? robiac peeling mechanicznie sciera sie luska. Czytalam na forum ze daviobet mozna stosowac do 53 tyg wg mojej dermatolog 8 tyg ktora informacja jest sprzeczna ? . Fakt przepraszam moze i jestem w goracej wodzie kapana :oops: przepraszam i jeszcze raz dziekuje za odpowiedz :wink:

szater 

Wysłany: Pon Cze 02, 2014 8:09 am   

Staraj sie wklejac post raz,ok?

co do stosowania Daivobetu informacja jest tu:

http://www.edermatologia....owia,10463.html

pani lekarz tez zanies,ay uzupełniła wiedze w tym temacie bo to naprawde wazna rzecz.

Masc robiona mozesz kłasc i na głowe ale jak zareaguja włosy? jak bedzie sie zmywała z włosów nie mam pojęcia.

W soli kąpie sie od 50 lat i jakos nigdy nie dostałam infekcji :shock: sól zabija wszelkie zarazki i drobnoustroje,zapewniam ze nie sól była przyczyną.

Do kąpieli mozna stosowac wszystkie rodzaje soli,pomijam drogową :razz:

Mam wrazenie ze już odpowiadałam ci na innym forum. :hmm:

bezimienna 

Wysłany: Pon Cze 02, 2014 9:44 am   

mozliwe ze tak ;) musze do informowac lekarza dziekuje Szater za pomoc ;)

bezimienna 

Wysłany: Wto Cze 03, 2014 10:15 am   

Mam jeszcze jedno pytanie czy po zmyciu trj masci ichtiolowej trzeba czyms nawilzyc skore ? Czy bedzie miec wtedy ta masc takie samo dzialanie ?

szater 

Wysłany: Wto Cze 03, 2014 7:33 pm   

masc pozostając na ciele przez pewien czas wchłania sie,po zmyciu mozna nałożyc nawilżacz lub cos co natłusci. :smile:

nieznajomy99

Wysłany: Nie Cze 15, 2014 6:58 pm   

Miałem zdawać relację z mojego leczenia.

Co do recepty która opisałem wyżej nie wykupiłem żadnego leku.
Smaruje się dalej cygnolina ( co 2dni), i wywalam na słońce. Od przodu rąk mam już białe slady po łuszczycy, wypaliła się, czego nie mogę powiedzieć o wewnetrznej stronie rąk (przedramie itp) tam jeszcze pozostaje. Ale widząc jak to na mnie działa to tylko bedę używał cygnoliny + słonce / solarium.
Jak na razie nic więcej mi nie trzeba (choc doprowadzenie do 1 zniknięc trwało jakoś tydzień, lecz uważam by troche dłużej się leczyć w ten sposób niż sterydami)

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Cze 15, 2014 9:24 pm   

wazne ze dziala :)

Odpowiedz do tematu