Wysłany: Nie Cze 29, 2014 4:29 pm SEROTONINA I ŁUSZCZYCA
Witam forumowiczów,
Mam pytanie, czy ktoś ma doświadczenie związane z zażywaniem leków antydepresyjnych zawierających serotonine (zoloft) a nasilaniem - uaktywnieniem się objawów łuszczycy ?
Spotkałem się z opinią, że zażywanie takich preparatów może zwiększać objawy - czy możecie wypowiedzieć się w tym temacie ?
Głównie chodzi mi o moją historię gdzie po rozpoczęciu terpii psychologicznej i zapisanie leków zoloft przez psychiatrę które posiadają serotonine, po rozpoczęciu zażywania tych leków po ok. 2-3 miesiące uaktywniła mi się łuszczyca a wcześniej byłem *czysty* i szukam przyczyny... Jeżeli ma to znaczenie mam 25 lat i nikt z rodziny nie miał nigdy tej choroby.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Cze 30, 2014 8:13 am
Z mojej wiedzy wynika iż serotonina nie ma żadnego wpływu bezposredniego na wysyp łuszczycy,taki wpływ maja np.sole litu-tez stosowane w leczeniu psychiatrycznym.Serotonina występuje w naturalnych składnikach naszej diety ryby , nasiona dyni i słonecznika, jajka, awokado i banany.Wytwarzanie jej powoduje dieta wtedy gdy jest bogata w węglowodany złożone. Znajdują się one w warzywach, pełnoziarnistym pieczywie, ryżu, kaszy, makaronach z pszenicy tzw. durum.Dodanie wiekszej ilosci owego składnika moze powodować nadmierna chęc na jedzenie a przy tym spozywanie nadmiernej ilości różnistego jedzenia,takie śmieciowe jedzonko-co sie w ręke trafi ,to ono moze byc odpowiedzialne za stan skóry.Ja przeszłam na chlorowodorek mianseryny-zdecydowanie lepiej sie czułam i nie tyłam.Pozdrawiam
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum