Wysłany: Nie Cze 29, 2014 4:28 pm SEROTONINA I ŁUSZCZYCA
Witam forumowiczów,
Mam pytanie, czy ktoś ma doświadczenie związane z zażywaniem leków antydepresyjnych zawierających serotonine (zoloft) a nasilaniem - uaktywnieniem się objawów łuszczycy ?
Spotkałem się z opinią, że zażywanie takich preparatów może zwiększać objawy - czy możecie wypowiedzieć się w tym temacie ?
Głównie chodzi mi o moją historię gdzie po rozpoczęciu terpii psychologicznej i zapisanie leków zoloft przez psychiatrę które posiadają serotonine, po rozpoczęciu zażywania tych leków po ok. 2-3 miesiące uaktywniła mi się łuszczyca a wcześniej byłem *czysty* i szukam przyczyny... Jeżeli ma to znaczenie mam 25 lat i nikt z rodziny nie miał nigdy tej choroby.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Lip 23, 2014 7:35 am
Nie bardzo wiem co ma świat do wysypu łuszczycy? Zupełnie inne reakcje zachodzą i gdyby np.wysyp nastapił w ciągu kilku dni,byłaby uzasadniona koniecznosć zmniany leku z SEROTONINY na np CHLOROWODOREK MIANSERYNY bardzo pomocny w leczeniu depresji.Jezeli wysyp nastapił po 2-3 miesiącach przyczyna jest inna.
Z leków psychiatrycznych wpływ na łuszczyce maja jedynie SOLE LITU,wszystkie inne sa bezpieczne(w miare ,jak to leki) ale moze wystapic ,jak przy kazdym leku uczulenie.
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum