Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy łuszczycą można się zarazić?
Autor Wiadomość
Paweł 

Wysłany: Sob Mar 06, 2010 11:46 pm   

Lol aż chce mi się użyć niestosownych wyrażeń na ten temat... Dusigrosz.... A może stowarzyszenie łuszczycy napisać do kierownictwa tej sauny? Mnie to burzy krew normalnie. I jak tu normalny człowiek ma myśleć, że łuszczyca jest niezaraźliwa, skoro widzi takie info w miejscu publicznym - ludziom się wtedy to utrwala.

nimfa97 

Wysłany: Sro Sty 18, 2017 7:55 pm   

Czy aby napewno łuszczycą nie można się zarazić? Spotykam sie od kilku tygodni z chłopakiem który ma łuszczyce i niedawno u siebie zauważyłam jakby łupież i dziwną skóre we włosach w okolicy uszu i szyi. Nigdy wcześniej nie miałam problemów ze skórą. Przepraszam za takie pytanie ale martwie sie jak czytam o tej chorobie :oops: :cry:

dzyszla 

Wysłany: Sro Sty 18, 2017 8:01 pm   

nimfa97 - albo jesteś hipochondryczką, albo po prostu też masz to w sobie. No ewentualnie jeszcze słyszałem o przypadku po przetoczeniu krwi osoby chorej (później wyszło), ale to też trudno na podstawie jednego wyrokować.

nimfa97 

Wysłany: Sro Sty 18, 2017 8:03 pm   

Krwi sobie nie przetaczaliśmy :roll: da sie zrobić jakieś badania które na 100% potwierdzą czy to łuszczyca?

dzyszla 

Wysłany: Sro Sty 18, 2017 8:07 pm   

Po co badania? To widać ;)

Ktoś w Twojej rodzinie (nawet do kilku pokoleń) był chory?

nimfa97 

Wysłany: Sro Sty 18, 2017 8:10 pm   

Żeby mieć pewność bo widze że podobnie wygląda atopowe zapalenie skóry i łojotokowe zapalenie skóry i kilka innych chorób a może mam poprostu łupież :hmm: no i żeby przestać obwiniać znajomość z chłopakiem jeśli wyjdzie że to nie łuszczyca

dzyszla 

Wysłany: Sro Sty 18, 2017 8:19 pm   

Znajomość z chłopakiem chcesz obwiniać? Ech, wiesz, jakbym ja się poczuł, gdyby ktoś mi coś takiego zasugerował tylko?

Co do rozpoznania - jak byłem mały, to też miałem straszny problem z łupieżem. I pewnego dnia znalazłem szampon (obecnie niedostępny na rynku), który się z tym uporał. Ba, nawet po dwóch próbkach widziałem różnicę! A dziś mimo wszystko zastanawiam się, czy jednak już to nie była łuszczyca.

A generalnie choroba pojawiła się w wieku ok 25. roku. Pierwsze podejrzenie - grzybicze. Ale maść nic nie dawała. Poszedłem więc do dermatologa (ach, czasy, gdy bez skierowania na NFZ można było pójść) i rozpoznała od razu.

dzyszla 

Wysłany: Sro Sty 18, 2017 8:22 pm   

A tak na marginesie - ja u siebie zauważyłem, że było jeszcze w miarę nieźle, jak było się do kogo przytulić. Im mniej tego, tym gorzej.
(A dziś to do tego zaczynam wyglądać jak przy ospie czy śwince, na dodatek zaczęło swędzieć... Coraz gorzej :( )

szater 

Wysłany: Czw Sty 19, 2017 8:16 am   

Kiedys nie dziwiłabym sie takiemu pytaniu...mały dostep był do wiedzy medycznej,nie było for łuszczycowych.Zamiast topic sie w domysłach i podejrzewac chłopaka o najgorsze moze nalezałoby z nim szczerze porozmawiac na temat jego choroby.gdybym dowiedziała sie o takich podejrzeniach a została pominięnta w toku ich wyjaśniania...zerwałabym znajomość....swiadczy to o braku zaufania....i tworzy barierę.

Odpowiedz do tematu