Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe wątki
Autor Wiadomość
dzyszla 

Wysłany: Pią Cze 19, 2020 7:30 pm   

NO i minął miesiąc na 1/2 dawki i... już wraca... Zaczyna się skóra łuszczyć na głowie oraz pod paznokciami. A jeszcze nie zakończone leczenie nawet... Heh... To na co umierać lepiej?

dzyszla 

Wysłany: Sro Cze 02, 2021 10:49 am   

Wrzesień 2020. Leczenie CSA zakończone ze względu na agonalny stan wątroby i woreczka żółciowego. Od czego czasu do dziś stan skóry pogorszył się znacząco (PASI wzrosło z około 2-3 do 10-12). Wakacje, podczas których robiłem po 15-20km na nogach.
Po powrocie - ból w kolanie. No może się przeforsowałem. Ortopeda. Łącznie leczył mnie pół roku, wyciągnął 2,5k i rozłożył ręce. Wcześniej udałem się już też do reumatologa. Niby typowych zmian nie było, ale podejrzenie ŁZS wciąż pozostawało. Do kolana doszło okresowe drugie oraz palec u nogi - opuchnięty bolesny, utrzymujący się już 2 m-ce.
Skierowanie do szpitala na reumatologię w celu diagnostyki.
Tam dali MTX (podskórnie). Na ten moment początek leczenia. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale przynajmniej żadnych efektów ubocznych po pierwszej dawce (CSA miała ich sporo). Ale... są przesłanki też do zakażenia yersinia enteroclitica. A ta... Może dawać objawy jak przy zapaleniu stawów również! Czekam więc jeszcze na wyniki kolejnych badań (już wypisany ze szpitala) i być może czeka antybiotykoterapia.

dzyszla 

Wysłany: Czw Lip 22, 2021 8:23 pm   

Bakteryjka wykluczona. po 5 tygodniach stosowania MTX ból w stawach ustąpił. Zmiany skórne ani trochę.

Ale żyję jeszcze ;)

szater 

Wysłany: Wto Sie 17, 2021 6:49 pm   

ooo dobrze cie czytac,super ze jeszcze chociaz ty tu zaglądasz.Ja po intensywnym leczeniu ŁZS mało ze watrobę miałam w strzepach ale musiałam usunąć woreczek.MTX rozwalił mi wszystko a skutków ubocznych było więcej niż zysków.Trzymaj sie zdrowo :tuli:

Odpowiedz do tematu