Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Clobederm
Autor Wiadomość
Ewcia88 

Wysłany: Wto Maj 20, 2008 11:16 am   

EWaa napisał/a:
Z tego co mi wiadomo( moge sie mylić) to steryd, takze uważaj na stosowanie zwlaszcza zbyt częste>

Dopiero dzieki tej stronie dowiedziałam się właśnie o tym że to bardzo silny steryd. Koszmar.....

mad 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 3:47 pm   

Ja byłem dzisiaj na wizycie bo też stosuję Clobederm i Pani mi mówiła że to jest dość silny lek!Nawet pomaga ale zaraz po odstawieniu mogą na nowo się pojawić zmiany!
Ja go używam raz dziennie razem z Curathodermem i efekty są niezłe:D

Pozdrawiam!

missfree 

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 3:25 pm   

Witajcie. Nie wiecie co się dzieje z tym lekiem, lekarka mi go przepisała, ale niestety w żadnej aptece nie mogę go dostać. Nie wiecie czy nie został czasem wycofany ze sprzedaży ?

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 5:34 pm   

Dziękuję, nigdy więcej. Owszem wfekty są, ale efekty uboczne nie są warte stosowania. Pogorszenie wzroku i utrata woreczka żółciowego to chyba wystarczający powód by nie używać tej maści czy kremu.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

Agusek 
Mama Biedroneczki

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 6:19 pm   

Ala to miała przepisane jako ośmiolatka. Inny lekarz stwierdził, ze nosorożcowi by tego nie przepisal :evil:

szater 

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 6:59 pm   

steryd jaksteryd...używałam ...bo podczas swojej czterdziesto paroletniej choroby niewiele srodków nie stosowałam :wink: skutków ubocznych nie zaobserwowałam,woreczek żółciowy posiadam i zadnych scienien skóry nie mam......zastosowanie jednorazowe nie spwoduje uszczerbku na zdrowiu...a już absolutnie nie ma takiej mozliwosci aby uszkodzic MASCIĄ ! organy wewnętrzne...chyba zeby stosowac na 100% ciała warstwe 2cm pod całkowitaokluzje przez...okres około roku....raczej niemożliwe do wykonania...tak ze spokojnie....
Wracając do masci...jest w aptekach dostepna ale już mało zlecana przez lekarzy ,są inne nowsze sterydy...chociażby Dovobet lub polski Daivobet...steryd z analogiem wit D3
Dla dzieci wogóle sterydy to raczej niekoniecznie a jezeli już to w dawkach dużo mniejszych i :hmm: raczej sterydy słabsze.....
Tak dla przypomnienia

Kortykosterydy (leki sterydowe):
Słabo działające:
Hydrokortyzon, Linola P, Mecortolon
Umiarkowanie działające:
Laticort, Locatop, Locoid, Lorinden A, Lorinden N, Lorinden T
Silnie działające:
Advantan, Cutivate, Diprolene, Diprosone, Elocom, Elosalic, Encorton, Flucinar, Dermatitis Cleartincture (DCT), Kuterid
Bardzo silnie działające:
Clobederm, Dermklobal, Dermovate, Dexametazon (Piyan Ping alias Maść 999), Diprosalic

moze ,gdy masz dużą powierzchnie to lepiej zastosowac mniej inwazyjne leczenie:dziegcie,cygnolina lub analogi wit D3
Sterydy z dodatkiem antybiotyków:
Vipsogal

szater 

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 7:00 pm   

steryd jaksteryd...używałam ...bo podczas swojej czterdziesto paroletniej choroby niewiele srodków nie stosowałam :wink: skutków ubocznych nie zaobserwowałam,woreczek żółciowy posiadam i zadnych scienien skóry nie mam......zastosowanie jednorazowe nie spwoduje uszczerbku na zdrowiu...a już absolutnie nie ma takiej mozliwosci aby uszkodzic MASCIĄ ! organy wewnętrzne...chyba zeby stosowac na 100% ciała warstwe 2cm pod całkowitaokluzje przez...okres około roku....raczej niemożliwe do wykonania...tak ze spokojnie....
Wracając do masci...jest w aptekach dostepna ale już mało zlecana przez lekarzy ,są inne nowsze sterydy...chociażby Dovobet lub polski Daivobet...steryd z analogiem wit D3
Dla dzieci wogóle sterydy to raczej niekoniecznie a jezeli już to w dawkach dużo mniejszych i :hmm: raczej sterydy słabsze.....
Tak dla przypomnienia

Kortykosterydy (leki sterydowe):
Słabo działające:
Hydrokortyzon, Linola P, Mecortolon
Umiarkowanie działające:
Laticort, Locatop, Locoid, Lorinden A, Lorinden N, Lorinden T
Silnie działające:
Advantan, Cutivate, Diprolene, Diprosone, Elocom, Elosalic, Encorton, Flucinar, Dermatitis Cleartincture (DCT), Kuterid
Bardzo silnie działające:
Clobederm, Dermklobal, Dermovate, Dexametazon (Piyan Ping alias Maść 999), Diprosalic

moze ,gdy masz dużą powierzchnie to lepiej zastosowac mniej inwazyjne leczenie:dziegcie,cygnolina lub analogi wit D3

missfree 

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 9:56 pm   

szater napisał/a:

Wracając do masci...jest w aptekach dostepna ale już mało zlecana przez lekarzy

Właśnie problem w tym że obeszłam6 aptek w moim mieście i podobno od lipca nie mają w hurtowniach, więc myślałam że może wy macie jakieś info.

basia44 

Wysłany: Czw Paź 25, 2012 10:06 pm   

Cytat:
a już absolutnie nie ma takiej mozliwosci aby uszkodzic MASCIĄ ! organy wewnętrzne.
.
No to córka widać trafiła na niedouczonego konowała bo ta zaleciła badanie wątroby stwierdzając że po takiej ilości sterydów napewno ona uszkodzona jest :lol: :lol:
Oczywiście córka nie stosowała owych nauczona doświadczeniem mamy i naocznie oglądanymi skutkami ubocznymi po wymienionych
Ps. sterydy miała pisane tylko na dłonie więc tym bardziej zagrożenia takiego być chyba nie powinno jak myślisz :grin:

szater 

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 10:38 am   

Twoja córka dokładnie trafiła na takiego lekarza....a dziwisz sie ?przecież to twoje dokładne zdanie o WSZYSTKICH lekarzach-konowały,nieuki,nigdy w zyciu nie pomogli tobie i twojej rodzinie...jak twierdzisz bez nich doskonale leczysz wszystko sama...wogóle dziwie sie ze poszła do lekarza.... :razz:

POWTARZAM DO ZNUDZENIA:PRZY UZYCIU JEDNEJ CZY TWÓCH TUBEK STERYDU NIE MA MOZLIWOSCI USZKODZENIA ORGANÓW WEWNĘTRZNYCH,SCIENIENIA NASKÓRKA I TRAGICZNYCH,NIEODWRACALNYCH SKUTKÓW UBOCZNYCH!

Na watrobe szkodzi wszystko wiec skoro miała przepisywane przez miesiące kolejne tubki wiec nie dziwie sie ze ten "konował" jak ich pieknie okreslasz...zdecydował sie na zrobienie badan....zapewne też nie o masci szło ale o całosc leczenia farmakologicznego.

missfree -tak jak powiedziałam to stary steryd,starej generacji,lekarze mało go przepisuja wiec apteki go nie zamawiają,jest jednak dostepny...np.:

http://aptekawaw.pl/clobe...25g-p-3293.html

jak masz problem z ta mascia to sa zamienniki Dermovate,Novate...tez takie same tubki 25g wiec nie bedziesz w stanie przedawkowac...taka iloscia sie nie da :wink:

basia44 

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 10:46 am   

T
Cytat:
woja córka dokładnie trafiła na takiego lekarza....a dziwisz sie ?przecież to twoje dokładne zdanie o WSZYSTKICH lekarzach-konowały,nieuki,nigdy w zyciu nie pomogli tobie i twojej rodzinie...jak twierdzisz bez nich doskonale leczysz wszystko sama...wogóle dziwie sie ze poszła do lekarza....

He he to który w końcu Krysiu jest ok ten co zaleca sterydy czy ten co odradza takowe bo już się pogubiłam :lol: :lol:
czy jak ci wygodniej :grin:
Owszem doskonale radze sobie sama a pokaż mi gdzie pisze nieuki itp
ani że mi nigdy nie pomogli????? :razz:
A czemu się tak dziwisz przecież córka to nie ja ma prawo wyboru mimo że ja antymedyczna jestem :grin:
I nie chodziło o całokształ leczenia a właśnie o ilość zalecanych maści
no chyba że i w tym przypadku wiesz lepiej jak ja :grin:
Drugiej córce po jednorazowym użyciu dermowate odbarwiło skórę dobrze że nie trwale pięknie by wyglądała

szater 

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 10:55 am   

Basia napij sie wody i spokojnie przeczytaj.....napisałam z drwiną :lol:

zawsze podwazasz opinie lekarska...jestes antymedyczna?...ciekawe chyba w okreslonych sytuacjach...niewazne ,moje zdanie jest jasne i oczywiste:

od leczenia jest lekarz i to on powinien decydowac z pacjentem jak ma przebiegac leczenie,pacjent zas powinien przynajmniej troszke orentowac sie w swojej chorobie...wszak to jego życie i zdrowie...

co do uczulen....ludzie są uczuleni nawet na kolor...co dopiero mówic o masci...

my mozemy podpowiadac ale nie narzucac....bo gdyby leczenie łuszczycy było takie proste to....nie byłoby problemu.... :mrgreen:

znikam nie mam czasu na przelewanie z pustego w próżne...wyzwania konkretne ...w realu czekaja....

basia44 

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 11:16 am   

Cytat:
zawsze podwazasz opinie lekarska...j

o to chodzi że nie zawsze ale zawsze ty ją tak odczytujesz :grin:

missfree 

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 6:31 pm   

Ja łącznie 3 tubki clobderem zużyłam od stycznia, na skórę głowy stosuję go jedynie gdy mam silny wysyp w lecie praktycznie w ogole przy jesieni raz na tydzień dwa. Póki co nie zauważyłam jakiś skutków ubocznych, a jest jedynym lekiem który "jakoś" działa.

szater 

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 6:44 pm   

sadze ze powinnas zmienic już lek bo niestety ale nasza skóra przyzwyczaja sie do kazdego rodzaju masci czy kremu...a jak działaja na ciebie dziegcie,analogi wit D3-np.Dovonex,Daivonex,a moze cygnolina?gdybys zechciała spróbowac zmienic leczenie z Clobedermu na np steryd ale z analogiem wit.D3 tomoge ci zaoferowac próbke za darmo....dzieki uprzejmosci Kasi mam kilka próbek...gdyby ktos zechciał to prosze info na PW

Odpowiedz do tematu