Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasiłek pielęgnacyjny a łuszczyca
Autor Wiadomość
nutka 

Wysłany: Nie Lut 15, 2009 6:53 pm   

stary luszczyk napisał/a:
o w mordenke..teraz mnie zainteresowaliscie tematem tego zasilku.. to ja mam juz luszczyce w stawach i te barany chcieli mi rente na to dac a nikt mi nie powiedzial z e moge miec ten zasilek..zaraz jutro robie najazd na zus:D:D:D]

Zasiłek wypłaca MOPS, nie ZUS.

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 2:01 am   

[a to guzik..pracujacemu mops nie da..chciwusy:D:DD:

nutka 

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 9:46 am   

[a to guzik..pracujacemu mops nie da..chciwusy:D:DD:

Zasiłek pielęgnacyjny należy się z tytułu niepełnosprawności i nie ma nic wspólnego z zarobkami.

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 12:39 pm   

[a tu sie pozwole nie zgodzic..zasilek z mopsu uzalezniony jest od wysokosci dochodow na jednego czlonka rodziny

nutka 

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 2:38 pm   

[a tu sie pozwole nie zgodzic..zasilek z mopsu uzalezniony jest od wysokosci dochodow na jednego czlonka rodziny

Zasiłek pielęgnacyjny? Mowy nie ma.
Gwoli wyjaśnienia i do poczytania, tekst poniżej:
Zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne

Zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne przyznawane jest na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. Nr 228, poz. 2255 z późn. zm.).

Zasiłek pielęgnacyjny przyznawany jest w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia osobie niepełnosprawnej opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji.

Do zasiłku pielęgnacyjnego uprawnione jest:

1) niepełnosprawne dziecko,

2) osoba niepełnosprawna w wieku powyżej 16 roku życia, jeżeli legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,

3) osoba, która ukończyła 75 lat,

4) osoba niepełnosprawna w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.

Wysokość zasiłku pielęgnacyjnego wynosi 144,00 zł miesięcznie. Zasiłek ten nie przysługuje osobie przebywającej w rodzinie zastępczej lub instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, jeżeli pobyt osoby i udzielane przez tę instytucję świadczenia częściowo lub w całości finansowane są z budżetu państwa albo z Narodowego Funduszu Zdrowia. Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego.

Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością opieki nad dzieckiem - matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie podejmuje lub rezygnuje
z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem:

- o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami, o których mowa w art. 6b ust. 3 pkt 7 i 8 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. Nr 123, poz. 776, z późn. zm.) tj. o konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz o konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo

- o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Przy ustalaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego sprawdzany jest dochód rodziny, który nie może przekraczać wysokości określonej zgodnie z przepisami ustawy o świadczeniach rodzinnych. Wysokość świadczenia wynosi 420,00 zł miesięcznie.

Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:

1) osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,

2) osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do renty socjalnej, emerytury lub renty,

3) dziecko wymagające opieki przebywa, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji, w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu,

4) osoba w rodzinie ma ustalone prawo do wcześniejszej emerytury na to dziecko.

Wniosek o zasiłek pielęgnacyjny oraz świadczenie pielęgnacyjne składa się w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej właściwym ze względu na miejsce zamieszkania wnioskodawcy.
Ostatnio zmieniony przez nutka Pon Lut 16, 2009 2:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 2:40 pm   

wszystkie swiadczenia z mopsu podlegaja ostrej weryfikacji w sferze dochodow..jesli przekraczasz choc kilka zlotych wiecej na jednego czlonka rodziny to co najwyzej dadza ci talon na darmowy obiad:D::DD:

nutka 

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 2:53 pm   

wszystkie swiadczenia z mopsu podlegaja ostrej weryfikacji w sferze dochodow..jesli przekraczasz choc kilka zlotych wiecej na jednego czlonka rodziny to co najwyzej dadza ci talon na darmowy obiad:D::DD:

Ok, upieraj się przy swoim.

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 2:59 pm   

aez ja wcale sie nie upieram..wiem tylko ze wszelkie swiadczenia z mopsu przyznawane sa rodzinom slabo uposazonym lub bezrobotnym..jesli uzyskalbym orzeczenie o niepewnosprawnosci to albo w formie renty..i wowczas moglbym ubiegac sie o zasilek pielegnacyjny bo wiadomo w jakiej wysokosci bylaby renta..albo tez otrzymalbym grupe bez swiadczenia ..to te z zle bo posuna mnie z pracy..tak zle i tak niedobrze..wiec lepiej dam sobie spokoj z tym zasilkiem:::::::::::D:DD:

EWaa

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 5:45 pm   

Czyli najpierw należy dostac zaświadczenie ( orzeczenie) o niepełnosprawności???? ciekawe czy jesli ja mam łuszczyce w stopniu lekkim( mam nadzieję, że taka zostanie) to czy dostane takie orzeczenie? Orientuuje sie ktoś????

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 5:57 pm   

msze cie zmartwic..wedle orzecznikow zus luszczyca nie jest choroba a schorzeniem..wiec nie kwalifikuje cie do uzyskania grupy inwalidzkiej..nie ma tez jej w wykazie chorob zawodowych..choc spotkalem sie juz z wiadomosciami z e niektorzy ozecznicy przyznaja lekki stopien niesprawnosci w luszczycy..lecz z teego co mi wiadomo to jest to tylko grupa ..bez swiadczen....chyba z e bedziesz juz w stadium zaawansowanym czyli luszczycowe zapalenie stawow..wowczas na to pzysluguje swiadczenie ..ale wtedy masz to w tylku bo i tak grozi ci wozek

EWaa

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 6:24 pm   

czyli zasiłek odpada! :) :):) błędne kolo, a kasy na leczenie idzie jak wody.

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:39 am   

oj idzie..idzie..a przyplywu nie widac..choc z a chwile zwrot z pitu bedzie:D:D:D:

Dotka 

Wysłany: Sro Lut 18, 2009 1:29 am   

Ciekawy temat poruszacie, a ja w nim jestem kompletnie zielna.

Czy ktoś z forumowiczów chorych na łuszczycowe zapalenie stawów starał się lub ma orzeczoną niepełnosprawność w jakimkolwiek stopniu? Jeśli tak, to będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi na pytania: jak wyglądała procedura, jakie przedstawił dokumenty i w jakim stadium zaawansowania ma chorobę?

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sro Lut 18, 2009 5:09 pm   

akurat w luszczycowym zapaleniu strawow to jest mniej skomplikowane..idziesz na l-4...chorujesz 6 miesiecy i i lekarz leczacy (dobrze gdyby byl z oddzialu dermat..lub reumatolog bo tylko reumarologiczne zajmuja sie takim leczeniem) kieruje cie na komisje zus..tam orzecznik patrzy..jesli masz juz w wystarczajacym stanie nadzarte stawy.. wystawia ci grupe..oczywiscie tylko jako czesciowa niezdolnosc..choc doskonale wie ze w koncu i tak wyladujesz na wozku... nie tak dawno bylem powodem do zdumienia takiego orzecznika bo odmowilem grupy i swiadczenia

BASIA 
BASIA

Wysłany: Czw Maj 07, 2009 1:54 pm   

o w mordenke..teraz mnie zainteresowaliscie tematem tego zasilku.. to ja mam juz luszczyce w stawach i te barany chcieli mi rente na to dac a nikt mi nie powiedzial z e moge miec ten zasilek..zaraz jutro robie najazd na zus:D:D:D]

NIE ROZUMIEM CIEBIE. 153 ZŁ ZAMIAST RENTY? PRZECIEŻ MOŻESZ MIEĆ I RETĘ I ZASIŁEK.

Odpowiedz do tematu