Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Parę pytań początkującej - bardzo proszę doradźcie..
Autor Wiadomość
gatito

Wysłany: Wto Maj 26, 2009 10:25 pm   Parę pytań początkującej - bardzo proszę doradźcie..

mam 35 lat i dwa dni temu dermatolog stwierdził u mnie łuszczycę (z tego co się zorientowałam to łuszczyca kropelkowa po dwóch ostrych anginach ropnych)
mam liczne plamki na plecach trochę na brzuchu, rękach i bardzo dużo na nogach :(
troszkę też na twarzy

myślałam, że to uczulenie na antybiotyk ale nie schodziło ponad dwa tygodnie więc się wybrałam do lekarza i przeżyłam szok, u mnie w rodzinie nigdy nie było przypadku łuszczycy

lekarz przepisał mi robioną w aptece maść ze sterydem - dziś odebrałam ale mam ogromne wątpliwości po tym co sobie poczytałam, w aptece mi powiedzieli, że tam jest tylko 5 % sterydu to chyba encortolani (czy jakoś tam napisane ręcznie)
mówiłam lekarzowi o wątpliwościach ale mówił, że to jedyne wyjście na razie i za dwa tygodnie mi da coś innego czyli nie sterydowego (tak zrozumiałam)

nigdy nie stosowałam sterydów - myślicie, że mogę zastosować kurację przez kilka dni by wyhamować pojawiające się ciągle nowe zmiany? i np po 3-4 dniach odstawić?

i najważniejsze pytanie - czy jeśli są delikatne (nie tak mocno przebarwione) zmiany na twarzy to czy mogę na to zastosować jakieś podkłady czy raczej nie powinnam?
czy jakoś próbujecie maskować zmiany na twarzy?? czy jest jakiś podkład który mozna stosować???

jestem totalnie zielona, dużo czytam od dwóch dni ale i tak mam mętlik w głowie - prosze doradźcie jak najlepiej zabrać się za taką łuszczycę kropelkową? czytałam, że zmiany moga się same wycofać ale chyba zostawienie bez leczenia i czekanie to nie jest najlepszy pomysł?

jak pielęgnować twarz? czego unikać a co robić? czy mogę używać oczyszczająco-delikatnie pilingujących preparatów czy nie powinnam?

bastek1980 

Wysłany: Wto Maj 26, 2009 10:56 pm   

na cialo czyli plecy mozesz zastosowac steryd na twaz niepoleczam ogolnie po sterydach zniknie ci ale wiadomo za jakis czas pojawi sie i mocniej jak mozesz zmien dermatologa co na twarz niestosuj nic co by podraznilo skore odcielo doplyw powietrza bedzie bardziej swedziec idz na solarium slonce powinno byc lepiej luszczyca moze zniknac zalezy od czego ja masz

Odpowiedz do tematu