Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
jak zahamować nowe wysiewy??
Autor Wiadomość
gatito

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 7:27 pm   jak zahamować nowe wysiewy??

od kilku dni wiem, że mam łuszczycę - najprawdopodobniej kropelkową bo mam masę czerwonych kropek na plecach i nogach - ciągle pojawiają się nowe krostki a ja się zastanawiam czy jest jakaś szansa zatrzymać je??

dermatolog przepisał mi maść robioną ze sterydami - trzy dni smarowałam ale już więcej nie chciałam, teraz tylko natłuszczam i chcę się wybrać na solarium czy to dobry pomysł na walkę z łuszczycą?? czy w azie wysiewu powinno się jednak stosować leki???

czy jestem bezradna i muszę przeżyć do końca te wysypy i dopiero potemcierpliwie zaleczać??

tak bardzo nie chcę już nowych zmian :( tym bardziej, że i na twarzy zaczynają się robić

Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 7:49 pm   

Walkę należy podjąć natychmiast i bezzwłocznie. Nie popadaj w panikę. Najpierw gruntownie poczytaj to i inne fora łuszczycowe . Jest tu ogromnie dużo rad i sposobów które możesz zastosować bezpiecznie. Trzeba być cierpliwym systematycznym i konsekwentnym. Żadnych nerwów i gorączkowych ruchów. To tylko choroba. Jeśli chodzi o opalanie to w ok 80% przypadków nam pomaga.

Pozdrawiam i 3mam kciuki.

gatito

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 8:00 pm   

czytam, czytam, w każdej wolnej chwili ale mam ich bardzo mało przy dwójce małych dzieci :cry: wszystko jest na razie dla mnie nowe, natłok informacji, masa pytań i nie do końca w tym wszystkim potrafię jeszcze się odnaleźć

jutro idę pierwszy raz do solarium, czy w fazie wysiewu powinnam jednak smarować się maścią ze sterydem przepisaną od drmatologa??? zamówiłam sobie w aptece balsam, szampon, maść cynkową i jeszcze parę rzeczy dla osób z łuszczycą ale też zastanawiam się jak to wszystko robić - maruję się czymś np maścią z wit a i potem chcę coś jeszcze posmarować to mam umyć najpierw twarz czy na skórę z maścią?
czy w ogóle można stosować np płyny do głębokiego czyszczenia z delikatnym peelingiem do twarzy?? bo mam taki nivea ale nie chcę zaszkodzić sobie, a jeśli nie to czym myć twarz najlepiej??

Agga 

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 8:19 pm   

hmmm niestety nie wiem jak powstrzymać nowe wysiewy
zaleczam w jedny miejscu wyskakuje w drugim :roll: ..no albo w tym samym
smarować , smarować i jeszcze raz smarować
trzymaj się :grin:

Maściożerca

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 8:24 pm   

Problem z doradzaniem polega na tym, że bardzo wiele osób reaguję bardzo różnie na ten sam specyfik i na to samo leczenie. Każdy stara się znaleźć sposób leczenia najkorzystniejszy dla niego samego. Wierzę że z poczatku można się pogubić w natłoku informacji i rad. Jest kilka szablonów postępowania,które dotyczą wszystkich a są to - wyeliminowanie stanów zapalnych, unikanie stresu, pozbycie się łuski , dobre jest znalezienie właściwej diety, natłuszczanie itd itd. Natomiast szczegółowe sposoby leczenia , dobór właściwych maści kremów, leków, płynów jest dla każdego bardzo indywidualnym wyzwaniem.
Sam staram się unikać doradzania konkretnych leków, maści itd nie chcąc nikomu zaszkodzić, bo co pomaga mi niekoniecznie może pomóc Tobie.

Swoją drogą właśnie naszła mnie myśl by stworzyć uniwersalny poradnik dla osób które właśnie dowiedziały się że mają łuszczycę i zagubieni spanikowani poszukują pierwszych kroków postępowania. Kto się podejmie???
A może moje leniwe dupsko znów nie odnalazło takiego tematu który juz może gdzieś istnieje ?? :)

szater 

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 9:02 pm   

Stworku mój kochany!(mam nadzieje że sie nie obrazisz za takie okreslonko).Sam wiesz że nie ma jednej recepty.Nie jestes leniwy tylko po prostu nie ma takich,porad zamkniętych w jednym miejscu.Wszyscy działamy na tzw. czuja.Nikt nie choruje tak samo.Trzeba pomału przegladac fora i notowac to co w danej chwili jest nam najbardziej potrzebne.Na ogół pani ł ustępuje pod wpływem słońca a moja wysypuje mnie okrutnie.Na wszystko potrzebny jest czas.To podstępna i przewlekła choroba.Trzeba uzbroić sie w cierpliwość.Choruję 38 lat chętnie pomogę,jeżeli bedzie taka potrzeba :roll:

EWaa

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 1:07 pm   

gatito... z tego i jak piszesz wnioskuje, że jestes zdesperowana ale to normalny stan rzeczy, kazdy z nas byl w podobnym stanie. Proponuje usiaść i policzyc do 10, nastepnie jeżeli chodzi o smarowanie to musisz sama na wlasnej skorze zobaczyc co Tobie pomaga , bo jak juz bylo wspomniane n kazdego ten sam lek dziala inaczej, smaruj sie na przemian , rano jedna masć , a wieczorem inną , a jesli masz jeszcze inne to odczekaj np. tydzień , chociaz efekty mozna zauwazyc dopiero po ok miesiacu. Jesli masz zamiar skorzystać z solarium to przed pójściem zmyj z siebie masci ze sterydami i lecznicze , gdyż moga zostac lamy , pozniej po soce smaruj sie balsamem , aha i przed solarium dobrze jest zrobić piling z soli. Pozatym jeslimjuz będziesz nastawiona na chodzenie na solke to dobrze jest pić BETA-KAROTEN , w luszczycy pomaga rownież olej z wiesiola, wit. z gr B , krzem . To tyle jesli masz pytania , wal smialo , każdy tutaj zapewne odpowie.

gość
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 2:01 pm   

Agga napisał/a:
hmmm niestety nie wiem jak powstrzymać nowe wysiewy
zaleczam w jedny miejscu wyskakuje w drugim :roll: ..no albo w tym samym
smarować , smarować i jeszcze raz smarować
trzymaj się :grin:

Najskuteczniej wyeliminować źródło wysiewów (podrażnień) na skórze.
Samo smarowanie, to jak próba skutecznego zamalowania rdzy - zawsze i tak kiedyś wylezie.
Zwróć baczna uwagę na to, po czym - z pożywienia - masz wysypy i tego unikaj.
Jak trafnie "zlokalizujesz" tę przyczynę, to możesz mieć nawet pełna kontrolę na łuszczycą - i to beż żadnego smarowania się. :lol:

meggy 

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 3:57 pm   

niestety jeszcze nikt nie wymyślił takiego leku , żeby zatrzymać wysiew łuszczycy musimy sami wyeliminować z naszej diety to po czym nas wysypuje

EWaa

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 3:59 pm   

Lub jakikolwiek stan zapalny w organizmie, zeby należy skontrolowac na pierwszym miejscu!!!

Emigrant 

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 8:25 pm   

gatio, poczytaj, polecam stronkę http://luszczycalublin.republika.pl/

gatito

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 10:49 pm   

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi, jesteście naprawdę kochani.
Nie wiem czy wpadłam w panikę może i trochę tak. Bardzo utwkiło mi w głowie stwierdzenie, że łuszczyca uczy pokory. Jeśli chodzi o szukanie źródła to myślę, że to jakieś wredne paciorkowce (właśnie mam trzeci nawrót anginy ropnej w ciągu dwóch miesięcy).

Już miałam nadzieję, że się wyhamowało i po prostu muszę zaleczyć to, co jest a tu nowe kropki na nogach :evil: a za dwa tygodnie jadę nad morze, super.
Jedyne co mnie pociesza, to że łuszczyca nie jest zakaźna i nie zarażę męża czy dzieciaków. Ale z drugiej strony przykre jest to, że córeczka może mieć tendencję do łuszczycy skoro to genetyczne.

Nogi mnie martwią ale w miarę jestem spokojna natomiast ze sporym niepokojem obserwuję jakieś plamki na twarzy - na szczęście mało widoczne, raczej na czole.
Oby mi tu nie powyskakiwały jakieś widoczne mocno plamy.

Czy są w ogóle jakieś podkłady dobre dla osób z łuszczycą? Cały czas mnie to męczy bo jednak chciałabym mieć jednolitą skórę na twarzy przynajmniej od czasu do czasu. Nawet zanim pojawił się problem z łuszczycą miałam lekkie przebarwienia na brodzie i w okolicach nosa i właśnie byłam na etapie szukania jakiegoś podkładu gdy zaczeły się schoty pt łuszczyca i teraz nie wiem co robić.

No i jak to w ogóle jest? Zawsze miałam skórę mieszaną z rozszerzonymi lekko porami przy nosie. Czy stosując kosmetyki powinnam szukać tych do cery suchej? Czy to nie przesada stosować do cery mieszanej czegoś co jeszcze będzie natłuszczać?
Może powinnam stosować na twarz tylko miejscowo na zmiany coś do natłuszczania?

Dzięki za linka, przestudiuję sobie jutro jak tylko będę miała chwilę.

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za rady i dobre słowo.

NECIA1605 
:)

Wysłany: Nie Maj 31, 2009 10:08 am   

Jeśli chodzi o podkład, to wybierz sie do dobrego sklepu tam gdzie Pani Ci coś doradzi, wybierz podkład kryjący, wtedy żadnych przebarwień nie będzie widać. Ja kiedyś stosowałam ISA DORA więc polecam :)

Maściożerca

Wysłany: Pon Cze 01, 2009 7:24 pm   

mirush napisał/a:

Najskuteczniej wyeliminować źródło wysiewów (podrażnień) na skórze.
Samo smarowanie, to jak próba skutecznego zamalowania rdzy - zawsze i tak kiedyś wylezie.
Zwróć baczna uwagę na to, po czym - z pożywienia - masz wysypy i tego unikaj.
Jak trafnie "zlokalizujesz" tę przyczynę, to możesz mieć nawet pełna kontrolę na łuszczycą - i to beż żadnego smarowania się. :lol:

Choć z "pełną kontrolą" trudno się zgodzić bo poczwara gdy załatasz jedną dziurę wlezie przez inną ( powodem wysypu może być zupełnie inna przyczyna) to resztę jako jedno z przykazań łuszczyka można śmiało sobie nad łóżkiem powiesić.

Szater naprawdę nie pogniewam się jakkolwiek mnie nazwiesz :)

Odpowiedz do tematu