Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasiłek pielęgnacyjny a łuszczyca
Autor Wiadomość
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sro Maj 13, 2009 2:50 pm   

Przepraszam Basiu,że dopiero dzisiaj odpowiadam Tobie.Z tego co zdążyłam się dowiedzieć u dzieci może tak być,że nie jest wpisany stopień niepełnosprawności.Ale jeśli masz na dziecko zasiłek pielęgnacyjny,a sama nie pracujesz to możesz się starać w Opiece Społecznej o tzw.zasiłek stały.Jest to kwota ok. 420zł,fakt,że trzeba spełnić jeszcze dodatkowe warunki-musi być jakaś kwota na osobę w rodzinie(niestety zapomniałam jaka)To nie są wysokie kwoty chyba coś koło 380zł na osobę.Ale najlepiej byłoby gdybyś-o ile jesteś zainteresowana-podeszła do Opieki w Twojej miejscowości i tam się zorientowała.Mi to powiedziała koleżanka,która u nas pracuje w MOPS-ie.Pozdrawiam serdecznie:)

BASIA 
BASIA

Wysłany: Pią Maj 15, 2009 11:30 am   

BT37 napisał/a:
Przepraszam Basiu,że dopiero dzisiaj odpowiadam Tobie.Z tego co zdążyłam się dowiedzieć u dzieci może tak być,że nie jest wpisany stopień niepełnosprawności.Ale jeśli masz na dziecko zasiłek pielęgnacyjny,a sama nie pracujesz to możesz się starać w Opiece Społecznej o tzw.zasiłek stały.Jest to kwota ok. 420zł,fakt,że trzeba spełnić jeszcze dodatkowe warunki-musi być jakaś kwota na osobę w rodzinie(niestety zapomniałam jaka)To nie są wysokie kwoty chyba coś koło 380zł na osobę.Ale najlepiej byłoby gdybyś-o ile jesteś zainteresowana-podeszła do Opieki w Twojej miejscowości i tam się zorientowała.Mi to powiedziała koleżanka,która u nas pracuje w MOPS-ie.Pozdrawiam serdecznie:)

W obecnej chwili jestem na urlopie macierzyńskim, ale tak się składa że ja pracuję w MOPS-ie :wink: , tylko że w księgowości. Jakoś nigdy nie interesowałam się jak to wygląda ze strony pracowników socjalnych. Ale dzięki za informację. pozdrawiam.

ewuśka 
julka

Wysłany: Sro Cze 03, 2009 12:24 pm   

witam wszystkich. jestem mowa , moja córka od roku choruje na łuszczyce.jest to przykre dla niej bo ma na kończynach i na rękach ,od czasu do czasu pojawia się na głowie, Byłam z nią na komisji tydzień temu i wczoraj odebrałam orzeczenie że moje dziecko nie zalicza się do osób niepełnosprawnych.mam możliwość odwołać się do Wrocławia. I potrzebuje pomocy jak mam napisać to odwołanie...............................pomóżcie :grin:

szater 

Wysłany: Sro Cze 03, 2009 2:05 pm   

Wiesz tak sobie pomyślałam ze własciwie dlaczego masz nie próbować.Oni na to licza.Im wiecej takich spraw bedzie to może ktoś dostrzeże problem :mrgreen:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 03, 2009 6:02 pm   

Ewuśka!
Musisz napisać to odwołanie,życie z łuszczycą wcale nie jest łatwe dla dorosłej osoby a co dopiero dla dziecka.Chętnie służę swoją pomocą.Jeśli masz kłopot.W każdym razie musisz napisać wszystkie nagłówki(no bo jakże inaczej),potem napisz,ze chciałabyś się odwolać od decyzji komisji ,która odbyła się w dniu.....w takiej a takiej miejscowości i numer komisji i akt również napisz.Napisz,ze decyzję komisji uważasz za niesprawiedliwą,ponieważ dziecko wymaga ciągłego leczenia,smarowania maściami,wizyt lekarskich przez co ma nieco ograniczone życie.Jest to kłopotliwe zarówno dla Ciebie jak i dziecka.Jest to choroba,która wywołuje dużo różnych innych dolegliwości i tu trzeba dbać o leczenie,a leki i wizyty lekarskie nie są wcale takie tanie.Na koniec dodaj,że prosisz oo ponowne rozpatrzenie swojej sprawy.Jeśli jeszcze miałabyś jakieś kłopoty to służę chętnie pomocą.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.Dla Ciebie Krysiu buziaki. :smile:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Czw Cze 04, 2009 9:15 am   

tak dla informacji..choc pisalem to juz kilka razy..luszczyca nie jest choroba..jest schorzeniem skory..nie ma jej tez w wykazie chorob zawodowych..na luszczyce skory nie przysluguje ani czasowa ani stala niezdolnosc do pracy(czyli tzw grupa) jedynym sposobem jest ( w przypadku osob z bardzo niskimi dochodami lub bezrobotnymi) pomoc a mopsu ..o grupe inwalidzka natomiast mozemy sie starac w przypadkach gdy luszczyca zaatakuje narzady wewnetrzne..np luszczycowe zapalenie stawow i tp

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Cze 04, 2009 10:33 am   

Zgadzam się z Tobą,ale są szczególne przypadki,w których można dostać grupę tylko na łuszczycę.Znam takie osoby,a ta sprawa dotyczy dziecka,więc dlaczego ma nie dostać chociażby zasiłku pielęgnacyjnego,który dostaje się na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności.Niech się dziewczyna odwołuje,życzę powodzenia.
A jeśli chodzi o mnie to mam grupę na łuszczycę,ale dlatego,że mam łzs i łuszczyca zaatakowała mi serce.Pozdrawiam serdecznie :smile:

ewuśka 
julka

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 9:31 pm   

Dziękuję wszystkim za rady i wsparcie .Właśnie napisałam odwołanie i jutro wysyłam . I teraz pozostanie tylko czekać na odpowiedź od nich i na komisję.Poczekamy i zobaczymy co to z tego będzie :?:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 12:33 pm   

Trzymam kciuki. :smile:

ewuśka 
julka

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 11:01 am   

odwołanie napisałam. I przyszło mi zawiadomienie że nie może być w terminie rozpatrzone bo jest duża ilość odwołań. a ma być w ciągu miesiąca. I wizytę mam wyznaczoną dopiero 31 sierpnia we Wrocławiu.Poczekamy zobaczymy ,tylko gorzej jak na wizycie nic nie będzie widać bo jej się zaleczy. I się zastanawiam czy jej smarować maściom i dawać tabletki czy nie?

szater 

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 12:28 pm   

ewuśka napisał/a:
odwołanie napisałam. I przyszło mi zawiadomienie że nie może być w terminie rozpatrzone bo jest duża ilość odwołań. a ma być w ciągu miesiąca. I wizytę mam wyznaczoną dopiero 31 sierpnia we Wrocławiu.Poczekamy zobaczymy ,tylko gorzej jak na wizycie nic nie będzie widać bo jej się zaleczy. I się zastanawiam czy jej smarować maściom i dawać tabletki czy nie?

Błagam!Dla paru groszy zasiłku chcesz dziewczynie zniszczyć wakacje?Jak się ma udać to się uda(osobiście nie znam przypadku aby ktoś dostał ten zasiłak na zwykła łuszczyce na łzs-tak)Nie przerywaj leczenia-to istny obłed!

Aliss 
;**

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 4:18 pm   

fakt, nie niszcz wakacji !! Od 3 lat to pierwsze moje wakacje, gdzie moge normalnie pokazac się ludziom i dziekuje za to z calego serduszka :) ) bo niestety akurat na lato chorowalam..
teraz jestem szczesliwa :)

nie doceni ten kto zdrowy..

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 5:19 pm   

.smaruj córcię,co ma być to będzie :smile:

ewuśka 
julka

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 7:54 pm   

Witam wszystkich. Tak też myślałam że zbierze mi się za to że nie będę jej smarowała. Mam zamiar ją smarować i wyleczyć. A z drugiej strony to mi nikt nie daje na to pieniędzy to dlaczego mam nie spróbować tym bardziej że ja nie pracuje i mamy tylko jedną wypłatę. A życie jest drogie........Mam nadzieje że jej to zniknie i nie będzie tego miała...........................Pozdrawiam wszystkich :lol:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 29, 2009 3:16 pm   

To nie tak Ewo,my Cię doskonale rozumiemy,ale wiemy też jak to jest zyć z tym paskudztwem na ciele.Dlatego nie niszcz dziecku wakacji,smaruj je maściami.Na komisję i tak musisz wziąć kartę z gabinetu lekarskiego,więc będą tam wpisy,że leczysz.Pamiętaj co ma być to będzie.Ja trzymam kciuki.Pozdrawiam serdecznie. :smile:

Odpowiedz do tematu