tak a propo stawów... czytając ten temat przypomniało mi sie ze jak byłam mała i jeszcze nie miałam łuszczycy to miałam wysoki wskaźnik ASO.. wtedy nikt nie potrafił mi odpowiedziec co to takiego to ASO, bo nie było tak znane jak inne badania morfologiczne tylko lekarz mówił że ma związek ze stawami.. brałam na to penicylinę..jak miałam 12-13 lat wskaźnik się unormował,i dali mi spokój z lekami.. a łuszczyca przyszła jak miałam 15 lat.. dziś (bo istnieje internet) wiem coś więcej o tym:
Gdy miano u dorosłych wynosi powyżej 200, a u dzieci powyżej 333 j, przyjmuje się, że może to świadczyć o trwającym bądź przebytym już zakażeniu paciorkowcami. Miano >200 j. jest jednym z tzw. małych kryteriów Jonesa, uwzględnianych w diagnostyce choroby reumatycznej( "Gorączka reumatyczna liże stawy, kąsa serce") kurcze, jaka poezja ;
ten przydługi post to tak by the way tematu stawów, wybaczcie
nie wiem czy od tych 10-13 lat się coś zmieniło, wtedy to było normalne pobranie krwi, tyle że pod kątem ASO.. teraz jak masz pobraną krew to też zależy od jakim kątem, nie podają ci wszystkiego od razu, np mówią o krwinkach i jakichś MCH czy hemoglobinach, a np nie podają grupy krwi.. na grupe krwi musisz zrobić inne badanie, mimo iż przecież też z krwi... tak samo jest z ASO
W moim przypadku najskuteczniejszym sposobem na poprawienie działania stawów były jak do tej pory iniekcje dostawowe leków homeopatycznych. Niestety jeden zastrzyk kosztuje ok 150zł a trzeba ich wziąć ok 4 żeby miało to jakikolwiek sens. Ja załatwiałem je po ok 100zł za szt. Wiele nałykałem Litozinu-forte ale skuteczność jego można ocenić dopiero po dłuuugim czasie.( zrezygnowałem chwilowo)
slawekj19
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 11:35 pm
Wie ktos z was ile trwa kuracja trexanem? Biorę go juz od marca czyli 5 miesiecy bedzie i doktor przypisal mi nowa paczke tabletek (a nie odczuwam zadnych bulow jzu od miesiaca)
o leczeniu trexanem decyduje lekarz..ale przygotuj sie na dozywotnie zazywanie./..o iloe nie wymysla czegos innego..lub nie skieruja cie na leczenie biologiczne
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
slawekj19
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 12:47 am
Trexan biorę już od bodajże 8 miesięcy i oczywiście nie spożywam alko:/ Tak się też zastanawiam jakie są bezpieczne dawki % (ile mogę wypić aby nic sobie nie zrobić). Ostatnio napiłem się piwa a że mi zasmakowało to następnego dnia było już 1,5 piwa:), a że piwo jest dobre wczoraj wypiłem 3 i... dziś czuję ból w stawie łokciowym kolanowym i nadgarstku. Wczoraj przed tymi bro troszkę bolał mnie tylko staw kolanowy i nie wiem czy to tylko zbieg okoliczności. Trexan biore w czwartki, w niedziele natomiast kwas foliowy. Piwo piłem we wtorek środę i ostatnio w poniedziałek. To tyle będzie.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 8:05 am
Pogratulować odwagi
A tak poważnie:starzy ludzie powiadali wszystko można co nie można,byle z wolna i ostrożna.Jakieś jedno piwo raz na jakiś czas nie zaszkodzi ale wiadomo że jedno piwo,ciągnie za sobą drugie itd.Lek ten kumuluje sie w wątrobie,trzustce-nie wydala sie z organizmu,tylko powoli kumuluje.Jak bedziesz nadużywał alkoholu( w tym przypadku to takie ,niby nie szkodliwe piwkowanie) z wątroby i trzustki zrobisz sobie żeszoto.Bóle w stawach to raczej sprawa pogodowa(zimno,wilgoć).Odpowiedz otrzymałeś-wybór należy do Ciebie!Pozdrawiam
no..jak zawsze nasz a pani profesor udzielila wyczerpujacej odpowiedzi..z ktora i ja sie zgadzam..choc..tez lubie sobie malą kroweczke(07 l) czasami golnąc..oczywiscie..mowie to po cichu..bo zaraz krysia mi powie cos o mojej trzustce
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum