Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
karmiąca
Autor Wiadomość
monikac 
monika

Wysłany: Sob Lip 11, 2009 11:19 pm   karmiąca

witam wszystkich proszę o radę mam wysyp karmię piersią od lekarza mam maść advantan i jeszcze robioną czy ten advantan to steryd.0

daro 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 9:07 am   Re: karmiąca

monikac napisał/a:
witam wszystkich proszę o radę mam wysyp karmię piersią od lekarza mam maść advantan i jeszcze robioną czy ten advantan to steryd.0

Advantan jest sterydem, podczas karmienia piersią należy go używać krótkotrwale, nie smarować w okolicach sutków i smarować miejscowo.

nutka 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:02 am   

Ne zgodzę się. Ja w trakcie karmienia jedyne co mogłam używać to maść natłuszczającą i to najlepiej cholesterolową i na twoim miejscu zmieniłabym lekarza. Każda maść przenika do organizmu, to po pierwsze. Po drugie, nie zmywasz maści co chwilę a dziecko dotykasz więc jest ryzyko, że maść znajdzie się na jego ciele.

daro 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 12:03 pm   

nutka napisał/a:
Ne zgodzę się. Ja w trakcie karmienia jedyne co mogłam używać to maść natłuszczającą i to najlepiej cholesterolową i na twoim miejscu zmieniłabym lekarza. Każda maść przenika do organizmu, to po pierwsze. Po drugie, nie zmywasz maści co chwilę a dziecko dotykasz więc jest ryzyko, że maść znajdzie się na jego ciele.

Jest to steryd ale nawet w jego ulotce pisze, że kobiety karmiące mogą go uzywać, jeżeli lekarz to zleci. Dlatego napisałem, że można go używać krótkotrwale i miejscowo. Fakt, że każdy steryd przenika do organizmu, ale nie wiem czy ten lekarz przepisał to dlatego, że zmiany były zbyt duże i obszerne, czy poprostu nie przejmuje się tym bądź nie słucha pacjenta, że jest to matka karmiąca.
Moim zdaniem też nie powinien tego przepisać, tylko spróbować maści "lekkich" lub coś innego, ale napisałem, że jest to steryd i jego stosowanie podczas karmienia.
Wogóle się dziwię, że lekarz przepisując maść nie informuje pacjenta co to jest, ale większość lekarzy tak robi - niestety

monikac 
monika

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 5:48 pm   karmiąca

witam ponownie jestem z wami dopiero od 5 dni i tylko jak moja mała śpi na dodatek nie pisze zbyt szybko. toja pytam o ten adventen bo lekarz powiedział że działa podobnie jak steryd ale nie przenika w takim stopniu doorganizmu mam smarować tylko raz dziennie i te małe kropeczki a na duże mam maść robioną z hydrocortzonem ac.solicyli,sol.ac.goni,eucortyn co o tym myślicie ważne jest dla mnie wasze zdanie .

nutka 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 6:27 pm   

Jeśli masz możliwość to bym na twoim miejscu skonsultowała stosowanie tej maści z innym lekarzem. Dużo masz tych zmian?
Pewnie tak jest z tym przenikaniem jak ci powiedział lekarz ale to ty musisz podjąć decyzję. Co do hydrocortizonu 0,5% to nawet moja mała jak miała problemy skórne, dostałą go od pediatry ale to też steryd i ja używałam go sporadycznie. Wolałam natłuścić jej zaczerwienienia niż użyć sterydu, na to ma czas.

daro 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 6:39 pm   

Moja 2 letnia córcia dostała ostatnio wysypki na karku, poszedłem z nią do lekarza, który przepisał mi elocom w płynie - sam wiem co to za lek, ale powiem szczerze, że nie stosowałem go na dziecku, poprostu zmiany były smarowane tylko emulsją emolium i zniknęły same po kilku dniach. Nie faszeruj się jeśli nie musisz sterydami, patrz na dziecko to i tak wnika w skórę, spróbuj może maści z witaminą A lub jakiś innych niesterydowych, które nie zaszkodzą twojemu dziecku. Poza tym nie zrozumiałem trochę w twoim poście, czy chodzi ci o zmiany łuszczycowe, czy masz poprostu jakąś wysypkę ?

monikac 
monika

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 7:03 pm   karmiąca

tak mam łuszczycę prze[raszam ale na razie nie mogę rozmawiać jak będziecie mogli to bardzo prosze wieczorem o 22 będe czekać

monikac 
monika

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:21 pm   karmiąca

zasmuciliście mnie tym że są to sterydy na ł choruje 10 lat co możecie mi poradzić jakie maści nie przeczytałam jeszcze wszystkich postów ale sprubuję z serwatką czypiliście ja i cochyba to nie zaszkodzi mojej małej która już nie taka mała bo ma prawie 8 miesięcv jak ktoś moze to moze mogła bym z kimś porozmawiać przez skype było by mi prościej

daro 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:28 pm   

Napewno bezpiecznie mozesz zastosować okłady z liści zielonej herbaty, podaną tu papkę z drożdzy, jest wiele domowych sposobów podanych tu na forum. Poza tym myślę, że najlepiej poradziłaby ci Nutka, która również ma małe dziecko i sama przez to przechodziła, ja jako ojciec dwu letniej córci mogę ci jedynie doradzić coś z maści niesterydowych, ale sam nie wiem czy one mają jakiś wpływ na karmienie piersią.
Myślę, że najlepiej by było jakby nutka ci napisała co stosowała podczas karmienia piersią i może to zaproponuj lekarzowi, który być może za mało wie o tej chorobie.

Poza tym spróbuj naiwlżać skórę kosmetykami dla dzieci, one ci napewno nie zaszkodzą, a mogą pomóc. Ja do tej pory używam kosmetyków mojego dziecka typu EMOLIUM, moja córcia jest nim nawilżana po kąpieli i ja też się tym smaruję.

monikac 
monika

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:32 pm   karmiąca

dziękuje bardzo będe czekała na jej podpowiedzi .

daro 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:33 pm   Re: karmiąca

monikac napisał/a:
zasmuciliście mnie tym że są to sterydy na ł choruje 10 lat co możecie mi poradzić jakie maści nie przeczytałam jeszcze wszystkich postów ale sprubuję z serwatką czypiliście ja i cochyba to nie zaszkodzi mojej małej która już nie taka mała bo ma prawie 8 miesięcv jak ktoś moze to moze mogła bym z kimś porozmawiać przez skype było by mi prościej

Poza tym nutka ci napisała, że podczas karmienia mogła stosować tylko maść cholesterolową, więc może ty powiedz lekarzowi, żeby ci taką przepisał, poza tym jest maść linomag, stosowana również u niemowląt, ona jest dostępna bez recepty, powinnaś ją znać, często się ją używa na odparzenia u dziecka, ale ona jest rownież stosowana w łuszczycy, spróbuj może tej maści LINOMAG i poproś o maść cholesterolową, o której ci pisała nutka

monikac 
monika

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:43 pm   karmiąca

linomag mam to sprubuję a tą drugą też kupię bez recepty. zanim was zzapytałam ote moje maści to juz smarowałam 3 dni i muszę przyznać z efektem aż mi szkoda odstawić ale dziecko ważniejsze

daro 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:51 pm   Re: karmiąca

monikac napisał/a:
linomag mam to sprubuję a tą drugą też kupię bez recepty. zanim was zzapytałam ote moje maści to juz smarowałam 3 dni i muszę przyznać z efektem aż mi szkoda odstawić ale dziecko ważniejsze

Jeżeli nawet smarujesz się tym sterydem to uważaj z nim, poprostu może posmaruj się na noc, kiedy masz najmniejszy kontakt z dzieckiem, a później zmywaj maść. Najgorsze jest to, że i tak przenika to do organizmu, ale jeżeli już postanowiłaś się tym smarować to rób to ostrożnie, powiem szczerze steryd prawie zawsze zadziała, ale czasami po odstawieniu go może być gorzej. A jak na ciebie działa słońce, bo większości pomaga.
Napewno stosujesz u dziecka kosmetyków do nawiżania, po kąpieli itp, spróbuj się nimi nawiżać one napewno nie podrażnią ci skóry.

Odpowiedz do tematu