Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
łuszczyca od dzieciństwa
Autor Wiadomość
stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 2:21 pm   

ojj..chyba wywo;lalem burze:D:DD:D:.. choc mam swoje zdanie..to jednak tez zgadzam sie z waszym..sa rozne sytuacje..ja jednak jako osoba wychowana ..wlasnie..w czasach komuny..mam bardzo daleko posuniety szacunek dla osob starszych..(faktycznie ..z wyjatkiem tzw ,,moherow,,)..i zawsze bede twierdzil z e osoba starsza..nie musi prosic o miejsce..powinna je juz miec w momencie wejscia..ot ..taki ludzki odruch z naszej strony.. choc i wy macie racje..czasem sa tez i tzw..wymuszone sytuacje..ale coz jak to w zyciu..sa ludzie i parapety..jednak mimo wszystko pamieta c nalezy..ze kiedys i my bedziemy rozgladac sie za miejscem..a po tym co widze u naszej mlodziezy..dlugo bedziemy sie rozgladac..i bez skutku..ha ha

kiss 

Wysłany: Nie Cze 14, 2009 8:32 pm   

stary łuszczyku poruszyłeś ważny temat więc i ja wyrażę swoje zdanie...
Wydaje mi się że zostałam dobrze wychowana bo nauczono mnie ustępować miejsca w tramwajach, autobusach czy nawet w kościele osobom starszym... jednak jeśli widzę "paniusię" sędziwego wieku, która jest w stanie założyć buty na obcasie :!: i jest w stanie biec na ploty do Psiapsiół to niech stoi w tramwaju!!! Bo to znaczy że jest jeszcze na siłach ;P Poza tym taka Paniusia to jedzie ze dwa przystanki i musi siedzieć? A ja po pracy to nie są zmęczeni?... Wszystkim innym starszym okazuję szacunek, bo na to zasługują, ale jak napisałeś są ludzie i parapety...
Zdarzyło mi się kiedyś gdy ustępowałam miejsca staruszce (która na prawdę była sędziwego wieku), ze powiedziała do mnie : Siedź dziecko, oszczędzaj nogi na starość Ci się przyda. ;)

Pozdrawiam serdecznie

Palutka89 
Palutka

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 9:44 pm   

Ja choruję na tą chorobę od 8 roku życia.Jest strasznie gdy przychodzi lato i trzeba chodzić w letnich strojach.Czasem upatrze sobie ładna bluzkę,ale i tak jej nie założe bo mam krostki.Teraz jest ze mną trochę lepiej,bo trochę pogineła,ale jak się denerwuję to znowu wysypujeTo dziwne bo u mnie w rodzinie nikt nie chorował na łuszczycę.

ewulek 
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 10:15 pm   

Witamy Cię Palutka!!!

ewulek wita wszystkich.jpg
Plik ściągnięto 649 raz(y) 13.21 KB

Dennoss 

Wysłany: Pon Sie 31, 2009 12:03 am   

Siema nazywam się Sławek i mam 13 lat. Jak miałem 2 albo 3 już nie pamiętam lata moja mama zauważyła że mam na głowię 2 chrosty. Lekarka powiedziała że to jest łuszczyca przez dłuższy czas się tym nie przejmowałem aż do podstawówki. W szkole jestem nieśmiały ponieważ jak miałem świnkę to straciłem słuch w lewym uchu oraz jeszcze ta łuszczyca ;/. W szkole mi dokuczano i często dawałem zwolnienie od w-f żeby się na mnie nie gapili gdyż bardzo tego nie lubię. Od zimy ubiegłego roku łuszczyca bardzo się u mnie nasiliła i do teraz mam ją na całym ciele. Był okres gdy miałem tylko na głowie. Teraz idę do gimnazjum i bardzo się denerwuję. Stosuję maść elokom oraz jakąś inną nawilżającą ale to mało pomaga. Poszukałem w internecie tą stronę i mam nadzieję że uda mi się porozmawiać z innymi chorymi na łuszczycę i mimo bariery wiekowej nawiązać kontakt :) . Jeżeli macie dla mnie jakieś rady to piszcie na moje gg 11165757 chętnie porozmawiam. Wiem jak to jest być dyskryminowanym zwłaszcza w szkole ;/ dlatego współczuję wszystkim co mają tą chorobę.

Pozdrawiam.

Paweł 

Wysłany: Pon Sie 31, 2009 12:42 am   

Witaj Sławku :)

Faktycznie masz trudny okres. Wielu z nas chodziło do szkoły z łuszczycą i przechodziło to co Ty w tym i ja też. Nie jest łatwo. Raz bywało gorzej, a raz lepiej.

Z tym elocomem to nie wiem czy jest dobry pomysł. Nie dość, że steryd to jeszcze z tego co piszesz wnioskuję, że na sporą część ciała używasz.

Hmmm właściwie to możesz postarać się o skierowanie do szpitala (a właściwie Twoi rodzice), jeśli masz znaczną część ciała zajętą ogniskami. Będziesz miał ze 2 tygodnie wolnego od szkoły no i jest duże prawdopodobieństwo, że pozbędziesz się tego na jakiś czas :)

Staraj się o tym tak nie myśleć i nie stresować, bo to nie pomaga. Życzę Ci dużo uśmiechu, pozbycia się tej paskudy i powodzenia w gimnazjum ;)

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 3:20 pm   

czesc slawek..dobrze ze znalazles to forum..tutaj sporo dowiesz sie jak my walczymy z luszczyca..co stosujemy i jak..poczytaj uwaznie..a sadze ze i ty znajdziesz tu cos dla siebie

iwona1977 

Wysłany: Pią Lis 13, 2009 7:34 pm   

Z łuszczycą żyję od 8 roku życia. Trudno żyje się z tą chorobą. Nie mam tak najgorzej, zaatakowaną mam calutką skórę głowy, łokcie, skóra za uszami i pojedyńcze miejsca na ciele (najczęściej brwi, pod pachami). Pamiętam jak w dzieciństwie potrafiłam drapać skórę głowy aż do krwi. Miałam wciąż tłustą głowę od maści, a miałam długie włosy... to było krępujące. Smak ziółek, które nie pomagały zapamiętam do końca życia. A najgorsze było tłumaczenie się z tego, że to nie łupież, z tego czemu mam takie okropne łokcie, czemu łuszczy mi się na twarzy skóra... Krępujące pytania, na które nie lubię odpowiadać.

Haifa 

Wysłany: Nie Lis 15, 2009 10:08 pm   

Palutka89 napisał/a:
Ja choruję na tą chorobę od 8 roku życia.Jest strasznie gdy przychodzi lato i trzeba chodzić w letnich strojach.Czasem upatrze sobie ładna bluzkę,ale i tak jej nie założe bo mam krostki.Teraz jest ze mną trochę lepiej,bo trochę pogineła,ale jak się denerwuję to znowu wysypujeTo dziwne bo u mnie w rodzinie nikt nie chorował na łuszczycę.

Ona się niestety ujawnia w którymś tam pokoleniu, niekoniecznie poprzednim, może być drugim albo trzecim przed Tobą. Ale nie łam się, jest wiele sposobów walki z nią, niektórym sie udaje zwalczyć ją całkowicie, przyjnamniej okresowo. Latem to chyba najprościej, w końcu słońce naszym sprzymierzeńcem.

Maron 

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 2:14 pm   

Ja mam panią Ł od przedszkola i opinie innych dzieci oraz póżniej innych osob nauczyłam sie ignorowac.. nie każdy jest idealny i ma jakąś wadę bardziej widoczną lub mnie, a poza tym po co tracić czas na opinie innych jak jest tyle różnych rzeczy do roboty :mrgreen: nie ma co sie załamywać trzeba iść dalej :wink:

Ania:) 

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 6:43 pm   

Ja również choruję od dziecka. Jak czytam wcześniejsze wypowiedzi, to jestem pełna podziwu dla Wszystkich młodych osób, które nie wstydzą się odsłaniać ł. Ja niestety nie potrafiłam, a może nadal nie potrafię się przełamać...Żar się leje z nieba a ja mykam zapakowana od stóp do głów...Zobaczymy jak będzie tego lata???

co do "mocherowych beretów", to siłę do "wbiegania" do pojazdu mają...Mnie też w 8mcu ciąży ustąpił miejsca pan o kulach...Panie o tym nie pomyślały,ech...

aha, rodzice mnie dobrze wychowali :wink: (co by nie było, że nie szanuję, czy coś). :wink:

Agata15 

Wysłany: Wto Lut 23, 2010 11:04 am   

Ja też mam od dzieciństwa, miałam jakieś 5 lat. W podstawówce miałam tak umiarkowanie, kolana i łokcie, trochę na podudziach, jakoś się dało, w Liceum już było gorzej. Ja nie potrafię jak niektórzy tutaj się nie przejmować, chodzić na krótkim rękawku... Podziwiam Was. Ja jestem tajniak na ile idzie ukryć do ukrywam.

szef1234

Wysłany: Wto Lut 23, 2010 6:30 pm   

Witajcie w klubie kamuflatorow (ale niejest tak zle)

Maron 

Wysłany: Wto Lut 23, 2010 8:20 pm   

Oh jak Wy możecie aż tak sie tym przejmować ... co lato latam na "krótko"
i wszyscy sie raczej przyzwyczaili do tego co posiadam :wink:
A jak sie komuś nie podoba to niech nie patrzy, czemu macie sie tym stresować nie rozumiem :neutral: Trzeba podejść do tego pozytywnie :razz:

Paweł 

Wysłany: Wto Lut 23, 2010 10:12 pm   

Ja tam się nie kamufluję bo i po co :D Najlepiej jest goło i wesoło :D

Odpowiedz do tematu