witam
bardzo nurtuje mnie temat naszego sposobu odżywiania
otóż kiedyś przeczytałam,że powinno się jeśc dużo nabiału , zero czekoady i używek, mało strączków , chipsów, nawet herbaty nie za wiele, wędlina tylko drobiowa, zakaz surowych niektórych owoców...
opsobiście jem dość duzo nabiału, bo lubię i pozwala mi to walczyć z figurą
no ale jak to w końcu jest?
teraz niedawnio przeczytałam: wolno czekoladę(nawet im więcej kakao tym lepiej), zabroniony nabiał....
pare dni temu miałam na pasku monitora dwa całkiem przeciwne artykuły co do sposobu żywiania w przypadku choroby Ł, przyznam się szczerze , że sie juz pogubiłam
może osoby które dłużej zmagają się z tą choroba mogłyby najwięcej powiedzieć- tak mysle, bo dośwaidczyli niejednego na sobie
proszę powiedzcie, czym Wy się żywicie?
AgA
_________________ Kochać kogoś - widzieć w nim cuda dla innych niedostrzegalne
Wysłany: Sob Sie 05, 2006 10:11 am
Ja kiedyś spróbowałem diety połączonej z piciem ziół i witaminami, niestety u mnie było tragicznie. Po wypiciu ziół i łykaniu witaminy PP i innych nie używania pieprzu i innych ostrych rzeczy miałem wymioty. Dlatego ja nie stosuje na swoim organiźmie żadnych diet, a nawet gdybym zaczął stosować to chyba bym wyglądał jak szczypior.
Dr. Dąbrowska w swoich książkach pisze, że wszystkie choroby cywilizacyjne w tym ł. można wyleczyć dietą owocową - warzywną. przez kilka tygodni same owoce i warzywa, soki i woda mineralna niegazowana, aż do ustąpienia objawów choroby. Błonnik zawarty w takim pożywieniu wypłukuje toksyny z organizmu i ustępują choroby.
Wysłany: Nie Sie 06, 2006 12:22 pm
Ja jakoś nie bardzo wierzę w diety, choć może przynoszą skutki ale po bardzo dłuuuuuugim stosowaniu, a ja do systematycznych a juz na pewno wytrwałych osób nie należę.
Na początku choroby stosowałam jakieś tam nie jedzenie wieprzowiny i inne bzdury oczywiście efektów cudownego uzdrowienia nie było, zresztą nawet moja Pani doktor, która jest dosyć dobrym lekarzem powiedziała mi że niema badań faktycznie stwierdzjących iz stosowanie diety jest pomocne w leczeniu, wieć odpuściłam.
A poza tym dlaczego mam się katować nie piciem kawy, alkoholu i innych dobrodziejstw chce żyć tak jak inni a nie umartwiać sie za życia
Czytałam w NEWSWEEKU artykuł o modzie na detox czyli oczyszczanie z toksyn, nie jesteśmy w stanie podobno odtruć organizmu z toksyn żadnymi głodówkami i innymi specyficznymi dietami bo jesteśmy tak zatruwani z każdej strony iż organizm nie jest w stanie wydalić takiej ilości trucizn.
Także ja pasuje jeśli chodzi o diety.
najlepiej jest kupować nektarynki i brzoskwinie te ktore są sprzedawane na sztuki, one wychodza drozej ale przewaznie te w koszykach lub na kiloramy to sa owoce nasze , polskie a jak nam wiadomo u nas klimat nie sprzyja produkcji tych owocow i czesto sa niedojrzale , twarde w środku:)
Witam tak naprawde dobrze sprobowac wszystkiego z obserwacji osob chorych ktore znam wiem ze kazdej z nich pomoglo cos innego .Jeden moj kolega zaleczyl sie prawie calkowicie za pomoca odpowiedniej diety ktora specjalnie dla niego przygotowal jakis lekarz specjalista w tych sprawach w klinice w Poznaniu.
moi drodzy, prosze napiszcie czym się żywicie ,na co szczególnie zwracacie uwage i co unikacie
"na plus"
osobiście jak nie piłam kawy przez 4 lata to zauwazyłam poprawe i to znaczną! nie pije alkoholu (od święta szampan lub winko)
jem dużooooooo nabiału, nie ma dnia co bym jakis kefirek,jogurcik ,mleko , twarożek -nie wciągnęła
owoce jem, oczywiście,ale raczej umiarkowanie, bo są dość drogie jesli są ładne z wyglądu ;unikam jabłek
warzywa- jem bardzo dużo ,szzcególnie ogórek i pekińska
soki- pomidorowy (na trawienie) pomarańczowy
"na minus" mało jem smażonego, mięso raczej max. 2 razy w tygodniu
za to mam nieodparta ochote na wędliny i jem prawie każdego dnia: drobiowe głównie
nie używam musztardy i ketchupu(znikome ilości) -bo podobno ostre zakazane
jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać
prosze piszcie, co wy preferujecie a czego unikacie z racji na Ł
AgA
_________________ Kochać kogoś - widzieć w nim cuda dla innych niedostrzegalne
nigdy nie stosowalam zadnej diety na luszczyce i przyznam, ze raczej nie mam zamiaru; po co w takim razie tu pisze, a no bo chce przejsc na diete, ale nie dlatego, ze jestem gruba/tak dla formalnosci mam 20pkt w pomiarze czy masz odpowiednia wage do wzrostu, tak dla formalnosci pisze/, a zaczac chcialabym diete ze wzgledu na moje zle nawyki zywieniowe, tzn: jednego dnia potrafie najesc sie slodyczy i innych niezdrowych rzeczy jak glupek, a nastepnego dnia prawie w ogole nic nie zjem, a to widze nie jest dobre dla mojego organizmu, wiec zaczynam diete: wpierw ograniczam slodycze/oczywiscie nie chce ich wyeliminowac bo cos mi sie w koncu od zycia nalezy / i krok po kroczku zmienic pare rzeczy w moim jadlospisie/miedzy innymi ograniczyc rowniez hamburgery, frytki i banany, ktore pomimo, ze sa owocem, to w duzych ilosciach nie sluza organizmowi/; krok po kroku dlatego, ze wiem, ze nie udaloby mi sie zmienic wszystkiego tak od razu, ze wzgledu na moja slaba wole, a malymi kroczkami jest to bardziej prawdopodobne; nio wiec 3majcie za mnie kciuki
_________________ "Moze wiem najlepiej, dlaczego tylko czlowiek potrafi sie smiac: tylko on cierpi tak bardzo, ze musial wynalezc cos takiego jak smiech"
/F.Nietzsche/
Ja nie stosuje zadnej diety poniewaz diete mam ustalona ale do cukrzycy Kiedys mi mowiono ze czekolady duzo nie mozna na Ł a i tak wpieprzałam ile wlezie i było dobrze - teraz jush nie moge tyle słodkiego
Ja również nie stosuję żadnej specjalnej diety na łuszczycę.Jem na co mam ochotę ...
Może też za dużo kawy piję ale jest to napój,który naprawdę uwielbiam.
Ja nie mam cierpliwości do obserwacji co mi szkodzi lub pomaga... bo tak naprawdę każdy organizm reaguje indywidualnie jedynie niektóre używki wywołują wysiew u każdego ale za to w róznym nasileniu. Też popijam kawkę... bo lubię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum