Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
OXSORALEN + naświetlania lampą UVB/PUVA
Autor Wiadomość
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 10:43 pm   

Ja was błagam usystematyzujcie moje wiadomości, ja tego nigdy nie używałam, a jak już czytam, to chciałabym wiedzieć, tak do końca co i jak :hmm: .

Dla lepszych efektów naświetlania, pacjent łyka OXSORALEN lub GERALEN >czy to, że jakaś firma przestała go produkować>znaczy, że nie jest używany?
Dawka tych leków zależna jest od wagi ciała pacjenta i zleca ja lekarz?

Obecnie do naświetlania stosowane są lampy: UVB i PUVA>z tych drugich, w miarę środków, medycyna wycofuje.

Stary Łuszczyku, ja nie wiem czy to Twoje ponowne pojawienie się, czy to taki dzień ale w tak prostym temacie, jestem teraz zakręcona...." prosto jak ten chłop sanacyjny" :twisted: .

Dziękuje za jasną i zwięzłą odp., bo boję się, że po dniu dzisiejszym, te lampy zaczną mi się śnić po nocach :zly: Pozdrawiam :grin:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 11:54 pm   

heniutko...wyciagnelas prawidlowe wnioski.....wszystko sie zgadza..odnosnie wzmacniacza do naswietlen i wagi ciala...ma tez racje krysia ze wiekszosc oddzialow i gabinetow wycofuje lampy puva..sa przestarzale ..jednak nie wszystkie przychodnie stac na nowsze lampy uvb..po prostu jedna lampa kosztuje ok 22 tys zl...a wymiana jednej jarzeniowki to koszt ok 2.000 zeta(tak mi to kiedys wytlumaczyl moj ordynator)..dlatego tez sa jeszcze wciaz w uzytku stare lampy.. ja uwazam ze sa dobre gdyz mozna nimi naswietlac odcinki ...lub czesci ciala...przy lampach uvb jest to duza stacjonarna jednostka ktora naswietla cala powierzchnie ciala...kilkakrotnie sie nimi naswietlalem..i trzykrotnie po takiej kuracji odnotowalem zapalenie gruczolu krokowego(tzw prostaty) dlatego tez nie do konca jestem zwolennikiem tej ,,nowosci,,

Moniś 
Moniś

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 2:27 pm   

W Koszalinie stosują je nadal. Pozdrawiam.

szater 

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 3:17 pm   

Kolejny dzien doszkalania i pierwszy naswietlania.....nareszcie po kolejnej próbie udało sie wyznaczyc dawke...ostrożnie mnie testowano i....kwadraciki nie wychodziły...wczoraj już wyszedł dawka wyliczona...lampa piekna,nowa...mozna na lezaco ,siedząco lub stojaco sie naswietlac teraz uwaga NOWOSC:

CIAŁO PRZED NASWIETLANIEM NIE NALEZY SMAROWAC ZADNYMI NAWILŻACZAMI,BALSAMAMI ITP.....CIAŁO NASMAROWYWUJE SIE PO NASWIETLANIU!

....mam pytanko czy ktos widział podczas naswietlania druga osobe?....moze ci co sie naswietlali powiedza co ciekawego mozna zaobserwowac?samego siebie to trudno wogóle zobaczyc gdyz okulary okrutnie ciemne sa....ale ten chory co pod lampa...fajnie wyglada

GERALEN własnie ze wzgledu na skutki uboczne przestano produkowac teraz jak juz to stosuja OXSORALEN

szater 

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 7:10 pm   

...widze ze nikt nie opisał tego zjawiska....nie dziwie sie gdyż ....sprzęt do tego potrzebny specjalny....wyobrazcie sobie ze pod lampą widac dokładnie ogniska łuszczycy,nawet te najmniejsze....one dosłownie swiecą na niebiesko i....jakby wciagały,pochłaniały te promienie...widok super chciałam zrobic zdjecie ....jednak co oko to nie aparat...

NOWOSC:

bardzo modne sa teraz skojarzone leczenia fototerapi UVB z:
a)cygnolina
b)dziegciami
c)sola
d)siarka

mozna przed naswietleniami :wysmarowac sie cygnolina-ale to już zleca lekarz,dziegciem,posmarowac zmiany Buska Maska siarczkowa lub wykapac sie w dużym stezeniu solnym

mysle ze przyda sie troszke takich swieżynek ze swiata swiatłoterapii :brawo:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 7:35 pm   

jak widac co szpital to inne zasady..ja obowiazkowo przed naswietlaniem musialem natluscic sie plynna parafina..i slyszalem ze naswietlenia nie wplywaja na cygnoline..niezaleznie czy jestes posmarowana czy nie..cygnolina dziala niezaleznie..promienie w minimalnym stopniu poteguja jej dzialanie..w przeciwienstwie do promieni slonecznych..

Adix 

Wysłany: Sro Lut 23, 2011 7:14 pm   

Ja natomiast przed naświetleniami brałem kąpiel solankową bądź siarczkowa a po natychmiast smarowałem się cygnoliną

zikog

Wysłany: Pią Lut 25, 2011 10:09 pm   

No i 5J zrobiło ze mnie buraka -.-
wszystko swędzi ;/ totalnie wszystko...

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lut 25, 2011 10:55 pm   

Cytat:
Picie mleka i piwa imbirowego przed czy po zażyciu leków może ustrzec przed nudnościami.

mogą ulżyć w świądzie skóry.

Reszta w Dośkowych linkach.... http://www.optimed.home.pl/fototerapia_2.php , próbuj. Pozdrawiam :grin:

RealMe 
RealMe

Wysłany: Sob Paź 27, 2012 10:27 pm   

witam :) u mnie ta metoda poprzedzona wcześniej miesięcznym smarowaniem cygnoliną dała rewelacyjne efekty :) wzięłam tylko 12 lamp. Fakt, że każdy dzień po połknięciu tabletek był tragiczny... od wymiotów, trzęsących się nóg, zawrotów głowy. Ważne że efekt jest :)

Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 29624 raz(y) 56.62 KB

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Paź 28, 2012 12:55 am   

efekt naprawde przepiekny :) brawo :)

szater 

Wysłany: Nie Paź 28, 2012 10:12 am   

metoda naswietlania ma naprawde dobre notowania...własnie ze wzgledu na te skutki uboczne leków potrzebnych do leczeniu PUVA wycofujasie z tego leczenia zastepujac nowszą techiką UVB 311...trudno ocenic co lepsze...bo jak przy kazdej metodzie jedni maja efekty a inni nie...efekty masz super...pilnuj jednak watroby...bo to naprawde nie są zarty...pozdrawiam :tuli:

kasiaz 

Wysłany: Pon Gru 10, 2012 7:57 am   

hej, w Lublinie OXSORALEN ( ilośc w zalezności od wagi - u nas 2 tabl) na 1 godzinke przed PUVA, żadnego smarowania przed naswietlaniem ( ewentualnie po - nawilżenie skóry), żadnych maści leczniczych i - jak na razie, zadnych reakcji ubocznych o których piszecie. pozdr

kasiaz 

Wysłany: Sro Gru 19, 2012 12:01 pm   

mam pytanko po ilu naświetlaniach powinny być jakiekolwiek efekty - oczywiście mam na mysli efekty pozytywne :wink: a nie negatywne..... U nas na razie jakoś tak dziwacznie - zmiany jakieś takie czerwone i tak jakby ich więcej - zwłaszcza czoło i głowa - dziwaczne to jakieś, lekarze oglądaja co 3 naświetlania ale nic nie mówią....
pozdawiam pa pa

RealMe 
RealMe

Wysłany: Sro Gru 19, 2012 4:06 pm   

to zależy czy jakie leczenie stosowałaś przed lampami... ja smarowałam sie 1,5 miesiąca cygnoliną. Moje zdjęcia były robione po 12 naświetlaniach i efekty jak widać:) a Ty juz ile miałaś naświetlań?

Odpowiedz do tematu