Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sól z Morza Martwego
Autor Wiadomość
basia44 

Wysłany: Pon Sty 07, 2013 9:53 am   

wieczny napisał/a:
z oliwa znacznie lepiej, ale oliwke dopiero po lekkim wytarciu z wody,

zamowilem wiadro soli, zobaczymy co z tego bedzie, zamiast uzywac zwyklego zelu pod prysznic sproboje mydelka aleppo

stezenie porzadne soli niestety nie do uzyskania brak drugiej wanny, w ktorej moglaby stac "solanka" caly czas

Po takiej kąpieli nie wyciera się ciała a owija w ręcznik
jak resztki oleju wchłoną się ze skóry dopiero dodatkowa nawilżać :lol:

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pon Sty 07, 2013 11:25 am   

Nie polecam mydła. Mydło bardziej wysusza skórę niż żel pod prysznic. Pisałam o tym w którymś temacie.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

wieczny 
czekając na cud...

Wysłany: Pon Sty 07, 2013 12:08 pm   

chodzi mi o to zeby nie uzywc sztucznych zeli a cos bardziej naturalnego, po kazdej kapieli planuje co najmniej oliwke uzywac do natluszczania calego ciala

dziwna ta łuszczyca, z jednej strony pomaga jej wysuszanie, lampy, slonce i sol, a z drugiej nawilzanie caly czas :hmm:

basia44 

Wysłany: Pon Sty 07, 2013 1:10 pm   

Do mycia polecam ten zel nadaje się tak do ciała jak i jako szampon do głowy
http://www.arfea.pl/index...product_id=6366
poczytaj tutaj
http://mocreiki.wordpress.../kapiel-z-sola/
jak i tu
Cytat:
Olejki

Mają właściwości mocno nawilżające i łagodzące wrażliwą, skłonną do podrażnień skórę suchą. Zawierają mieszankę olejów roślinnych, eterycznych oraz ziół leczniczych. Istnieją także specjalne olejki bezzapachowe i bez sztucznych składników dla osób z problemami skórnymi (AZS, podrażnienia, alergie). Nie zaleca się stosowania olejków w przypadku skóry tłustej i mieszanej.

Cytat:
Sole

Te preparaty do kąpieli zawierają przeważnie sól z Morza Martwego, która jest bogata w magnez, wapń, jod, sód i potas oraz algi przyspieszające proces spalania i olejki eteryczne. Jednak równie dobrze do kąpieli możemy dodać… sól kuchenną! Ma ona właściwości wyszczuplające, odtruwające i odżywiające. Do wanny wsypujemy od 300g do kilograma soli i zalewamy wodą. Takie kąpiele polecane są dla osób o skórze tłustej i mieszanej, ze skłonnością do trądziku. Jeśli osoby o suchej skórze zdecydują się na solną kąpiel, powinny od razu wetrzeć w ciało tłusty krem.

dlatego tak dobrze działają takie kąpiele u nas
myślę że bardzo ważny jest tutaj magnez uspakaja nie tylko skórę ale i wewnątrz :grin: :grin:
czytałam też że podczas takich kąpieli organizm pobiera sobie tyle jodu i elektrolitów ile potrzebuje nie ma zagrożenia przedawkowania
a i oszczędza żołądek
drugi plus jak ktoś bierze jakieś leki poważniejsze nie miesza jednego z drugim
sól złuszcza też martwy naskórek
Ostatnio zmieniony przez basia44 Pon Sty 07, 2013 3:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

andrzej 
andrzej

Wysłany: Pon Sty 07, 2013 3:34 pm   

wieczny witaj żeby taka kąpiel działała to powinien po niej być masaż zrobiony przez panią (trzy CCC) miłego dnia :grin:

wieczny 
czekając na cud...

Wysłany: Pon Sty 07, 2013 9:24 pm   

mysle ze moge o cos takiego sie postarac :mrgreen: , traktuje to jako porade medyczna

luna 

Wysłany: Sob Sty 12, 2013 11:42 pm   

eucerin - olejek do kąpieli i pod prysznic 20% omega ( cena :cry: ) lub kremowa baza myjąca z ziaji dla alergików i atopików (cena :mrgreen: )

rawr 
żyj.

Wysłany: Nie Sty 13, 2013 1:40 pm   

Wybaczcie, że wtrącę, ale chciałabym się zapytać jakich olejków używacie do nawilżania ? :smile:

basia44 

Wysłany: Nie Sty 13, 2013 2:07 pm   

Ja się kąpie w oleju winogronowym świetnie nawilża ale polecają olejek arganowy jak nie pomyliłam nazwy
http://olejekarganowy.org/

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Sty 13, 2013 2:09 pm   

ja ostatnio lniany kupilam ale ogolnie tez winogronowy

rawr 
żyj.

Wysłany: Nie Sty 13, 2013 3:53 pm   

Dziękuję bardzo, mam motywacje, żeby do wakacji zaleczyć moją przyjaciółkę chociażby na tych miejscach bardziej widocznych :smile:

wieczny 
czekając na cud...

Wysłany: Nie Sty 13, 2013 5:59 pm   

dzisiaj pierwsza kapiel z "prawdziwa sola", uprzejmy sprzedawca proponowal mi jeszcze bloto z izraela, ale sie nie zdecydowalem :wink:

Igiełka 
Igiełka

Wysłany: Nie Lut 17, 2013 9:46 pm   

Sól z Morza Martwego kupuję w Rossmannie. Cena możliwa do zapłaty. Do tej pory jednak nie wiem ile tej soli wsypać, by dziecku pomóc, a nie zaszkodzić.

Ania:) 

Wysłany: Pon Lut 18, 2013 12:05 am   

Nie wiem, jak sytuacja wygląda w przypadku dzieci? Ja do dziecięcej wanienki wsypałam z 4 kilogramowe paczki soli. Z racji zimy i braku czasu, zarzuciłam tą metodą, ale mam ją na uwadze i nawet dwie kolejne paczki do dosypania.

Choć te efekty już nie są takie rewelacyjne, choć może dlatego, że zamiast się w tej soli "moczyć" z braku czasu tylko nacierałam skórę :hmm:
A no i sól plus inne czynniki wysuszyły mi głównie dłonie, baardzo :mad:

szater 

Wysłany: Pon Lut 18, 2013 9:57 am   

sola czy kapielą solna nie jestes w stanie dziecku zrobic krzywdy....to jak kapiel w morzu naszym czy chociazby ....bardziej zasolonym Śródziemnym, Egejskim, Czarnym czy Marmara.Trzeba pamietac ze kąpiel musi byc dosc długa +- 20 min...potem koniecznie natłuscic lub nawilzyc skóre....mozna też spłukac odrobine(ja bedąc nad w/w morzami czasem musiałam bo bardzo skóra piekła na słoncu) ale generalnie nic sie nie dzieje.Im wieksze zasolenie tym wieksza skutecznosc....ale do wszystkiego trzeba podchodzic z umiarem i spokojnie.....najlepiej eksperymentowac po swojemu. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu