Mam 41 lat i z "Ł" żyje pewnie z 15 lat. Zawsze myślałem, że mam jakieś uczulenia albo wysypki. Dwa lata temu wyskoczyły mi plamki na paznokciach, podejrzewałem, że to brak witamin. Kilka miesięcy temu poszedłem do dermatologa, wyrok - łuszczyca. Mam ją pod paznokciami u rąk i nóg (w sumie 5 paznokci) oraz łuszczy mi się skóra w uszach:( Te paznokcie to jakoś jeszcze można ukryć ale uszy codziennie skubię, czyszczę a i tak jakieś ślady zostają. Na razie to olewam, staram się nie stać bokiem do ludzi ale wiem, że to nie na długo. Zawsze znajdzie się jakiś spostrzegawczo-ciekawski agent. Jeszcze nigdy niczym się nie smarowałem żadną maścią i nie stosowałem diety. Ale już zaczynam mieć dosyć tego dziadostwa w uszach i paznokciach.
[ty sie macius nie stresuj tylko kup w aptece laticort01% i smaruj uszy zamiast drapac:D:D:D
Stary Łuszczyku poszedłem do apteki i okazało się, że na tą maść to trzeba mieć receptę. Może polecisz coś bez recepty. Nie chcę znowu zapisywać się do dermatologa i czekać 1,5 miesiaca na wizytę. A płatnych drani, którzy mi wciskali świerzb albo grzybicę nie chcę dorabiać.
5
_________________ Jak uniknąć ochydnego smarowania???
marcus - ja juz mam uszy "czyste" podam Ci dobry sposob. Kiedy tylko masz okazje ,np.ogladanie tv zamocz wacik w letniej przegotowanej wodzie i "myj"sobie uszy. Pol godziny,godzine , w ten sposob ze kiedy tylko skora bedzie sucha mocz ja znowu. Kiedy juz Ci sie znudzi posmaruj uszy mascią niekoniecznie bardzo grubo. I tak kilka dni albo....tygodni.
Marcus .. nie musisz czekać na wizyte do dermatolga aby przepisał ci tylko masc , mozesz śmialo iść do swojego lekarza rodzinnego i on tez moze ci przepisać masc .. jesli chodzi o maści bez recepty to proponuje LINOMAG, AKSODERM.
BARDZO WIELKIE DZIĘKI, uszy już zaczynają wyglądać jak uszy. Nie muszę już robić uników i stać tylko twarzą w twarz:))
Teraz nastepny etap: coś na paznokcie. Proszę o jakąś radę bo juz mi się znudziło chować ręce w kieszeni.
Pozdrawiam,
Marcuś
_________________ Jak uniknąć ochydnego smarowania???
No to swietnie ze uszka czyste. Na temat paznokci nie wiem nic. Wogole narazie mam prawie spokoj. Ale zauwazylam ze luszczyca jest bardzo podstepna. Jak tylko troche sie "zaniedbamy",przestaniemy czuwac nad stanem skory,odpuscimy smarowanie nawet kiedy wydaje nam sie to juz niepotrzebne to ona juz atakuje.
hejka na łuszczyce nie ma już rady trzeba być tylko dobrej myśli ja już tyle lat ze już przestałam się tak przejmować czy są jakieś maści czy nie pozdrawiam wszystkich
to masz dobrze ze ja tak mało masz ja już przestałam myśleć liczy się jakim się człowiekiem jest tak jest moim przypadku dla mnie jest najważniejsze ze dzieciaki nie mają ten choroby pozdrawiam
Mysle ze mam dobrze w porownaniu z innymi osobami. Zeby nie bylo tylko gorzej. Mam syna ktory ma 25 lat i narazie nie choruje. Bardzo bym chciala zeby nigdy nie zachorowal. Z tego co wiem u mnie w rodzinie nikt nie chorowal. Byc moze bede jedyna.
i może masz rację ze będziesz ta jedyna umie to już jest sprawa mój ojciec miał 2 braci no i ja to naprawdę ci się udało ze tak masz ja myślę ze trzeba być dobrze nastawiony do tej choroby pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum