Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Skuteczna metoda leczenia
Autor Wiadomość
szater 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 8:08 am   

daro napisał/a:
Cygnolina jest maścią robioną tylko na receptę, musisz poprosić lekarza o wypisanie recepty na maść - koszt koło 10 zł. Zaczynasz od mniejszego stężenia i stopniowo przechodzisz na większe. Ta maść jakby "wypala" łyszczycę" - zostają po niej tylko białe plamy, które po jakimś czasie same znikają, ale jest to chyba jedyny skuteczny lek, który działa prawie na każdego łuszczyka.

Zanim wybierzesz sie do lekarza poczytaj forum.Niejednokrotnie my mamy więcej wiadomosci niż lekarze.Idz przygotowany bo dyskusje nie są proste :wink: Chyba że będziesz miał szczęscie i trafisz na mądrego lekarza :mrgreen: Powodzenia!W razie czego -PYTAJ! :mrgreen:

maydayxxx

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 8:25 am   

czy to ma być lekarz rodzinny czy dermatolog ?

szater 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 9:52 am   

maydayxxx napisał/a:
czy to ma być lekarz rodzinny czy dermatolog ?

W zależnosci jak dobre masz kontakty z rodzinnym-niektórzy są bardzo otwarci inni bardziej zaporowi.Jeżeli pierwszy raz to idz do dermatologa i dokładnie przedstaw sprawę że chcesz cygnolinę i o jakich stęzeniach.Nie wiem jak u ciebie ,bo u nas są jeszcze ksiązeczki RUM-owskie (mam wtedy skład masci i w razie czego rodzinny może wypisac nową recepte) jeżeli nie to skseruj recepte zanim ją dasz do apteki i wtedy w/g niej rodzinny tez może ci wypisac pózniej receptę.Chodzi o dokładny skład masci :mrgreen:

ewa49 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 9:53 am   

mayday... nie wiem jak jest teraz bo wieki cale nie bylam u dermatologa, ale mnie wypisywal recepty lekarz rodzinny. Ostatnio zamowilam sobie cygnoline w aptece ale musialam zaplacic 38 zl.

daro 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 11:44 am   

Mi też recepty wypisuje lekarz rodzinny, ale płacę za maść robioną w aptece koło 10 zł

Paweł 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 1:33 pm   

ewa49 napisał/a:
mayday... nie wiem jak jest teraz bo wieki cale nie bylam u dermatologa, ale mnie wypisywal recepty lekarz rodzinny. Ostatnio zamowilam sobie cygnoline w aptece ale musialam zaplacic 38 zl.

A to można cygnolinę zamówić w aptece bez recepty??

daro 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 2:24 pm   

Bez recepty nie da rady, no chyba, że znasz bardzo dobrze kogoś w aptece :)

ewa49 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 3:05 pm   

Ja zamowilam w aptece bez problemu. Pan jeszcze spytal jakie chce stezenie. Ale poniewaz masc byla bez recepty musialam sporo zaplacic.

maydayxxx

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 4:25 pm   

a wlasnie jakie stężenie ? znajoma ma apteke wiele lekow mi bez recepty sprzedaje :P tyle nie wiem czy ona robi masci :P

ewa49 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 4:44 pm   

may.... ja soboe wzielam 0.75 i jest dobrze, nie wiem jaką Tobie nalezaloby zastosowac:)))

daro 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 5:48 pm   

Jeżeli stosujesz cygnilinę 1 raz zacznij ją stosować od najniższego stężenia, zobaczysz czy nie występuje podrażnienie skóry. Jeżeli nie co kilka dni zwiększaj stężenie zaczynając od krótkiego czasu trzymania maści. Stężenia występują od 0,1% do 2%, czas trzymania od 10 min do 2 godzin, dlatego do 2 godz. bo po 2 godz przestaje działać leczniczo i powoduje podrażnienia.
Ja akurat i tak trzymam ją o wiele dłużej bo mam duże zmiany i dodatkowo owijam sie folią. Najlepiej przed smarowaniem pozbyć się łuski

szater 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 5:56 pm   

Żeby pozbyc sie łuski należy stosowac masc siarkowo-salicylową ppprzez parę dni.Zawsze nalezzy po umyciu cygnoliny z ciała(dokładnie pisałam w jaki sposób zrobić to najbezpieczniej)nawilżaj i natłuszczaj ciało.Jeżeli pierwszy raz chcesz zastosowac cygnolinę radziłabym jednak skonsultowac z lekarzem.Czasem sie zdarza że ktoś jest uczulony i wtedy sam nie jest w stanie rozpznac czy to co dzieje sie na skórze to efekty leczenia(prawidłowe) czy uczulenie.Pozdrawiam :mrgreen:

barakuda 
barakuda

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 11:14 pm   

agula napisał/a:
Ja mam łuszczyce od lipca.Moja pani doktor zapisałam mi maść NOVATEN(ok 5 zł)powiem że pomaga.Codziennie smaruję zmiany na skórze,schodzi naprawde uwierzcie.Miałam na nogach wielkie place i nie mam nic.Jak już widzę że cos nowego wychodzi smaruję i po 2 dnich nie ma.Tak jak w kinie światlo gasnie wszystko ginie:)Najgorsza jest skóra głowy ale też smaruję NOVATE ale w postaci kremu(nie jest tluste).A teraz robię sobie maskę z drożdży,cytryny i oliwy.POMAGAAAAAAAAAAAAA

Ktoś jeszcze stosował tę maść?

O sorry, właśnie doczytałam na dalszych stronach, co sądzicie o tej maści
Ostatnio zmieniony przez barakuda Pią Lis 27, 2009 11:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 11:18 pm   

nie stosowalam bo to ze sterydami...
cytat z opisu novate
Należy unikać częstego stosowania na duże powierzchnie skóry, bowiem lek może ulec wchłonięciu do organizmu i wywołać działania uboczne charakterystyczne dla doustnego podawania hormonów steroidowych.

Revitol_pl

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 7:54 pm   

Podobno podczas zażywania każdego leku lub maści występują skutki uboczne,ale w tym przypadku rzeczywiście ryzyko jest spore. Czy u kogos wystapiły jakies poważniejsze skutki uboczne i może je opisac??

Odpowiedz do tematu