Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lip 03, 2012 6:16 pm
....to moze ja dorzuce cos od siebie w zyciu nie zdarzyło mi sie aby po sterydach w masci spuchło mi cokolwiek widac inny przypadek jestem co do innej formy sterydów czy hormonów ...pelna zgodnosc.....mysle ze nalezy dokładnie przyjrzec sie twojemu stanowi zdrowia,przyczyny opuchlizny sa tak rózne ze trudno samemu cokolwiek diagnozowac....nerki zle pracujace ....to duze prawdopodobienstwo ale równie dobrze moze to byc:
-zatrzymanie wody w organizmie-krazenie złe
-niedotlenienie żył głebokich
-dna moczanowa(obiawy przypominaja zapalenie staów)
...coy to ie było proponuje jednak wizyte u lekarza i konkretną diagnoze....uwierz mi lepiej za wczasu cos zdiagnozowac i leczyc niż.....co ci bede truc
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
nerki zle pracujace ....to duze prawdopodobienstwo ale równie dobrze moze to byc:
-zatrzymanie wody w organizmie-krazenie złe
-niedotlenienie żył głebokich
-dna moczanowa(obiawy przypominaja zapalenie staów)
Krysiu jak dla mnie laika wszystkie te przyczyny sprowadzają się do jednej problemy z krążeniem i wydaleniem płynów
jeśli w jednym miejscu dochodzi do zatrzymania wody tzn dla mnie laika że w innym jej brakuje a skoro się zatrzymuje tzn że nerki słabo cosik wydalają więc i krążenie nie jest w porządku bo gdzieś blokowane
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lip 03, 2012 8:39 pm
To moze Basiu zainteresuje cie to :
krok:
1
Chwilowa opuchlizna
W pierwszej kolejności musimy wyeliminować proste powody, np. odwodnienie, spożycie zbyt dużej ilości soli, skutek uboczny zażywania leków lub dieta uboga w białko. Opuchlizna może być również skutkiem zatwardzenia (wypróżnienie powinno następować przynajmniej raz dziennie). Jeśli nie dopatrujemy się naszych problemów w żadnej z wymienionych powyżej przyczyn, należy spojrzeć głębiej i przeanalizować opisane poniżej kryteria.
krok 2
Nerki
Miejsce opuchlizny nóg i stóp jest ciepłe, opuchlizna pojawia się już rano. Opuchnięta jest również twarz, powieki, nabrzmiała zewnętrzna część dłoni. Opuchlizna jest zazwyczaj prawostronna.
krok 3
Zator limfatyczny
Zanim stwierdzisz, że to on jest przyczyną, wyklucz wszystkie pozostałe. Opuchnięte nogi i stopy mają normalną temperaturę. Opuchlizna może dotyczyć tylko jednej kończyny. Widoczne są również powiększone węzły chłonne w pachwinach, pod pachami lub na głowie.
krok 4
Problemy z sercem
Kończyny są zimne, opuchlizna zaczyna się w okolicach stawów, obejmując stopy. Zazwyczaj jest lewostronna.
krok 5
Obrzęk wątroby
Zanim nogi i stopy zaczynają puchnąć, można zaobserwować powiększenie jamy brzusznej. Miejsce, gdzie znajduje się pępek jest wzdęte, tak, że sam pępek wygląda jak płaska plamka. W przeciwieństwie do opuchniętego brzucha, wszystkie kończyny wydają się na początku szczupłe. Mogą pojawić się problemy z wypróżnianiem. Zatwardzenie często obserwowane jest tuż przed pojawieniem się opuchlizny brzucha.
Dalej jednak uważam że to wszystko wychodzi z jednego>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.. nerki źle pracujące
byłam już tyle razy opuchnięta że krok po kroku znam to uczucie gdzie i jak postępuje ale naukowcem nie jestem mogę się więc myli
Czasem problem w nerkach jest nieuchwytny wychodzi po czasie
nerki niewydolne słabo filtrują krew z czego masz niedotlenienie serca skóry itp.
nie chce mi się szukać artykułów które przerabiałam szukając u siebie powodu obrzęków i tego co z nich wynikało
Dzięki dziewczyny za rady w sumie to ja też tak coś podejrzewam że wodę chyba trzymam zamiast wydalić jakoś W czwartek ide do lekarza więc może się dowiem czegoś mądrego i na pewno nie wyjdę bez skierowania na badania
_________________ Najsmutniejsze zwierzątko na świecie to facet! Bo ma piersi bez mleka, ptaszka bez skrzydełek, jajka bez skorupek i worek bez pieniędzy. Dlatego 80% kobiet nie wychodzi już za mąż, bo zrozumiało, że dla 60 gram kiełbasy nie warto brać całego wieprza do domu
– Gdybyśmy powiedzieli, że cukrzyca ogranicza wydolność nerek, a złe funkcjonowanie nerek odbija się na stanie serca, to nie rozminiemy się z prawdą, ale nadmiernie wszystko uprościmy. Zarówno cukrzyca, jak i dysfunkcja nerek, które zazwyczaj idą w parze, rzutują na stan układu krążenia.
Każda poważna niedomoga krążenia pociąga za sobą zastój krwi żylnej i stan zapalny, a w jego konsekwencji rozszerzenie i nieszczelność mikronaczyń tętniczych i żylnych - tzw. włośniczek lub kapilar. Płynna część osocza wypływa wówczas do tkanek inicjując obrzęk. Jednoczesnie pod wpływem zapalenia i zapalnych substancji wytwarzanych w zastoju krwi żylnej - ścianki naczyń włosowatych ulegają uszkodzeniu, pękają, śródbłonki łamią się, sieć naczyń włosowatych staje się „dziurawa” i nadmierna ilość osocza nadal przenika do tkanek. Potęguje się obrzęk. Płyny te nie mogą powrócić do krążenia z powodu zwiększonego ciśnienia w części żylnej naczyń włosowatych oraz zwiększonego ciśnienia płynu tkankowego zawierającego dużo białka przenikającego przez uszkodzone włośniczki.
No Basiu a ja miałam wcześniej, tzn zanim wyszła ł, zapalenie naczyń włosowatych, na stopie miałam uraz który nie chciał się goić i zrobiła mi się nierówna czerwona linia od tego urazu i bolało strrraszliwieee (nie do opisania) byłam na izbie dostałam antybiotyk i lek przeciwbólowy jakiś mocny i na drugi dzień do dermatologa no i stwierdziła to zapalenie i doleczyła mnie. Przeszło zapalenie ale uraz dalej się nie chciał goić za bardzo (w sumie kilka miesięcy) i potem zaczęły pojawiać się inne zmiany te bąbelkowe na stopach i dłoni i wyszła pani ł i cały czas zachodzę w głowę od czego mi się ta ł pojawiła... (możliwe że od niewłaściwego leczenia tego urazu?) Dermatolog twierdzi że to genetyczne na pewno tylko, że u mnie w rodzinie nikt nie miał czegoś takiego nawet kilka pokoleń wstecz (zrobiłam wywiad rodzinny )
_________________ Najsmutniejsze zwierzątko na świecie to facet! Bo ma piersi bez mleka, ptaszka bez skrzydełek, jajka bez skorupek i worek bez pieniędzy. Dlatego 80% kobiet nie wychodzi już za mąż, bo zrozumiało, że dla 60 gram kiełbasy nie warto brać całego wieprza do domu
Łuszczyca może się ujawnić nawet do 12 pokolenia wstecz i to niekoniecznie w linii prostej. Nie sądzę, byś miała takie informacje, że ciosteczna siostra pra pra pra pra babci miała łuszczycę.... Poza tym, tak na prawdę to jakieś 100 lat temu czyli dwa pokolenia do tyłu Łuszczyca była jeszcze kojarzona z trądem, była tematem wstydliwym i tak naprawdę mało kto się do jej posiadania przyznawał . Możesz nawet nie wiedzieć, że łuszczyca była u Ciebie w rodzinie, bo pra pra dziadek nie przyznał się, że ją ma i tajemnica umarła razem z pra pra babcią, która miała bezwzględny zakaz mówienia o niej nawet dzieciom, bo takie kiedyś były "zasady życiowe". U mnie taka sama sytuacja. Niby nikt nie miał, a jednak ktoś miał
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
Mnie jakoś vixi ta genetyka nie przekonuje
No bo jak dostałam uszkodzony czy tam wadliwy gen i co przez 30 lat siedział sobie cicho mimo stresów i innych sytuacji życiowych a po tym czasie bach wylazł sobie na skórę
u mnie wysypy prowokuje stres,zmiany temperatur............................. zawsze
a zaczynają się od bąbelków z wodą zlewających się w jedną dużą plame ale proces ten czasem przebiega w ciągu jednej nocy wieczorem bąbelki a rano już plamy
Myślę jednak że lekarze zbyt szybko, zbyt łatwo podciągają wszystko pod łuszczyce a wystarczyło by w niektóry przypadkach zrobić dokładne badania
Wcześniej nie miałam żadnych problemów ze skóra żadnych trądzików alergii itp
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
Okej, a jak ta choroba podana przez Ciebie ma się do łuszczycy? Bo objawiać się może plamistością skóry? Nie bardzo rozumiem odnośnik.
I moje kolejne pytanie. Jak w takim razie osoby chore na łuszczycę się tego nabawiły? Jakim cudem w 80 % przypadków w rodzinie chorego również występuje ta choroba? Nie genetyka przypadkiem? Pozostałe 20 % to co według Ciebie jest? Przypadek? Zarażenie się?
Chciałabym wiedzieć jaką masz teorię na ten temat.
PS. Nie mam nic złego na myśli, po prostu mnie zaintrygowałaś
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
Jak ja to widzę
stres osłabia naczynia krwionośne i te małe i te duże(większość ma go w nadwyżce)przez
uszkodzone naczynka w skórze,dochodzi do niedotlenienia skóry przez co może robić się (lub robi się miejscami twarda)jak znajde odpowiedni artykuł odnośnie tego procesu to go tu wstawię Przez uszkodzone naczynka do skóry przedostaje się limfa wytwarzając stan zapalny wtedy swędzi czasem boli skóra,i odwrotnie tą samą drogą dostają się do organizmu toksyny z powietrza środków czystości itp
Występują obrzęki, silne stany zapalne trudne do opanowania tylko z zewnątrz
Stosowane sterydy dość szybko opanowują stan zapalny zwężając naczynka krwionośne ale ścieńczają też naskórek stąd szybkie powroty,i tak wszystko się kręci
Łuszczyca owszem to bardzo poważna choroba niszcząca cały organizm
może i ma związek z genetyką jednak coraz częściej słyszę czy czytam że co druga wysypka skórna łączona jest z łuszczyce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum